Varmepumpe på yttervegg på en hytte.

Så mye kan du spare med varmepumpe på hytta

Putt inn én del strøm, få tre deler varme tilbake.

Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen
Einar Gulbrandsen

Salget av varmepumper går samme vei som strømprisen: rett til himmels. 2022 ble et rekordår, og hytteeiere utgjør en stor andel av de som har stilt seg i kø for å skaffe seg denne varmekilden, ifølge Varmepumpeforeningen.

De fleste velger luft-til-luft-varmepumpe – den som består av en utedel på ytterveggen og en innedel som varmer opp luften i hytta. En slik modell gir mye varme for pengene, opplyser informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen.

– I snitt vil en luft-til-luft-varmepumpe gi tre ganger mer energi enn den bruker. Det betyr at du sparer 67 prosent av oppvarmingskostnadene sammenlignet med panelovner og elektriske varmekabler. Selv om effektiviteten synker litt på ekstra kalde dager, sparer du uansett minst 50 prosent, sier Gulbrandsen.

Varmepumpen på hytta kan til og med være mer lønnsom enn den du har hjemme.

Hvis varmepumpen skal sørge for minst ti plussgrader i hytta når den ikke er i bruk, er den enda mer effektiv enn når den skal produsere høyere temperaturer, sier han.

Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen
Einar Gulbrandsen

Hvor mye kan du spare?

En varmepumpe av god kvalitet koster fra 20 000 kroner. I tillegg kommer installasjonskostnadene, som kan variere alt etter hvor langt utenfor allfarvei hytta ligger.

– Men en varmepumpe gir lavere strømregning fra dag én. Så avgjør strømprisen hvor raskt investeringen blir nedbetalt, sier Gulbrandsen.

Han viser til et eksempel fra en hytte på Kvitfjell. Den ble bygget i 2018, er 86 m² stor og bruker 10 500 kWh på oppvarming i året. Av dette skal varmepumpen dekke 7 350 kWh (panelovner og varmekabler står for resten).

– Varmepumpen bruker imidlertid bare 2 227 kWh på å produsere varmen som trengs. Resten av energien hentes fra uteluften. Det gir en besparelse på 5 123 kWh – over 70 prosent. Så er det bare å gange 5 123 med prisen per kilowattime inkludert avgifter og nettleie. Med strømprisene vi har hatt i vinter, ville hytteeieren ha tjent inn investeringen i løpet av cirka to år, sier Gulbrandsen.

Varmepumpe + peis = sant

Besparelsen vil naturligvis avhenge av faktorer som beliggenhet, hvor godt hytta er isolert, hvor stor den er og innetemperaturen du foretrekker.

– Romløsningen kan kreve at du også bruker panelovner eller fyrer med ved. Sistnevnte fungerer godt sammen med varmepumpen fordi luftstrømmen fra innedelen sprer varmen fra peisen, sier Gulbrandsen.

Varmepumper for kaldt klima

Jim Johansen i Pingvin Klima
Jim Johansen

Du har kanskje hørt at varmepumper sliter i streng kulde. En god varmepumpe vil imidlertid produsere mer enn nok varme også når det er skikkelig kaldt ute, fremholder Gulbrandsen.

Han mener det uansett er smart å velge en modell som er tilpasset nordisk klima. Flere norske importører har vært med på å utvikle slike varmepumper.

Daglig leder Jim Johansen i Pingvin Klima opplyser at de nordiske modellene de importerer blir testet på fabrikken i temperaturer ned til 25 minusgrader.

– Vi har solgt mange slike på Røros, for eksempel, og de håndterer 35 kalde helt fint. Forhør deg med en leverandør som kjenner de lokale forholdene før du velger varmepumpe. Be om en befaring. Da kan du også få råd om hvor ute- og innedelen bør plasseres, sier Johansen.

Ligger hytta i et snørikt område, må utedelen plasseres høyt for å unngå at den snør igjen og slutter å virke. Inne er støy fra viften og best mulig varmespredning de viktigste faktorene å ta hensyn til.

Jim Johansen i Pingvin Klima
Jim Johansen

Ring hytta varm

Det er deilig å komme til varm hytte. De fleste varmepumper fungerer med en «ring hytta varm»-løsning basert på SMS, opplyser Einar Gulbrandsen.

– Mange modeller kan kobles til internett. Da styrer du varmepumpen via en app – men er avhengig av trådløst internett på hytta, sier han.

Vedlikehold

Varmepumpen trenger vedlikehold. Filtrene må rengjøres. Legg det inn som rutine hver gang du er på hytta, så unngår du at renholdet går i glemmeboken, er Gulbrandsens råd.

– Du kan bruke en støvsuger eller skylle filtrene i dusjen. Sjekk bruksanvisningen og be gjerne installatøren om å vise deg hvordan det skal gjøres, sier han

Ute er det fornuftig å montere et varmepumpetak som beskyttelse mot takras.

– Hvis du av estetiske grunner ønsker et varmepumpehus, må du sørge for god lufttilførsel. Ta installatøren med på råd slik at huset ikke skaper problemer for varmepumpen, sier eksperten.

FOTO: Varmepumpeforeningen

Sist oppdatert: