Varmepumpe på yttervegg på en hytte.

Så mye kan du spare med varmepumpe på hytta

Putt inn én del strøm, få tre deler varme tilbake.

Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen
Einar Gulbrandsen

De siste årene har salget av varmepumper gått samme vei som strømprisen: rett til himmels. Salgstallene for 2023 er ikke klar ennå, men det ser ut til at det ble et nytt rekordår i fjor. Hytteeiere utgjør en stor andel av dem som har skaffet seg denne varmekilden, ifølge Varmepumpeforeningen.

De fleste velger luft-til-luft-varmepumpe – den som består av en utedel på ytterveggen og en innedel som varmer opp luften i hytta. En slik varmepumpe gir mye varme for pengene, opplyser informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen.

– I snitt vil en luft-til-luft-varmepumpe gi tre ganger mer energi i form av oppvarming enn den bruker. Det betyr at du sparer 67 prosent av oppvarmingskostnadene sammenlignet med panelovner og elektriske varmekabler. Selv om effektiviteten synker litt på ekstra kalde dager, sparer du uansett minst 50 prosent, sier Gulbrandsen.

Varmepumpen på hytta kan til og med være mer lønnsom enn den du har hjemme.

Hvis varmepumpen «bare» skal sørge for minst ti plussgrader i hytta når den ikke er i bruk, er den enda mer effektiv enn når den skal produsere høyere temperaturer, sier han.

Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen
Einar Gulbrandsen

Hvor mye kan du spare?

En varmepumpe av god kvalitet koster fra 20 000 kroner. I tillegg kommer installasjonskostnadene, som kan variere alt etter hvor langt utenfor allfarvei hytta ligger.

– Men en varmepumpe gir lavere strømregning fra dag én. Deretter avgjør strømprisen hvor raskt investeringen blir nedbetalt, sier Gulbrandsen.

Han viser til et eksempel fra en hytte på Kvitfjell. Den ble bygget i 2018, er 86 m² stor og bruker 10 500 kWh på oppvarming i året. Av dette skal varmepumpen dekke 7 350 kWh (panelovner og varmekabler står for resten).

– Varmepumpen bruker imidlertid bare 2 227 kWh på å produsere varmen som trengs. Resten av energien hentes fra uteluften. Det gir en besparelse på 5 123 kWh – over 70 prosent. Så er det bare å gange 5 123 med prisen per kilowattime inkludert avgifter og nettleie. Med strømprisene vi har hatt de siste årene, ville hytteeieren ha tjent inn investeringen i løpet av noen få år, sier Gulbrandsen.

Varmepumpe + peis = sant

Besparelsen vil naturligvis avhenge av faktorer som beliggenhet, hvor godt hytta er isolert, hvor stor den er og innetemperaturen du foretrekker.

– Romløsningen kan kreve at du også bruker panelovner eller fyrer med ved. Sistnevnte fungerer godt sammen med varmepumpen fordi luftstrømmen fra innedelen sprer varmen fra peisen, sier Gulbrandsen.

Varmepumper for kaldt klima

Jim Johansen i Pingvin Klima
Jim Johansen

Du har kanskje hørt at varmepumper sliter i streng kulde. En god varmepumpe som produsert for nordisk klima vil imidlertid gjør en god jobb også når det er skikkelig kaldt, fremholder Gulbrandsen.

– Sprengkulda reduserer effektiviteten, men du sparer likevel lett 50 prosent sammenlignet med panelovner eller elektriske varmekabler, sier han.

Daglig leder Jim Johansen i Pingvin Klima opplyser at de nordiske modellene de importerer blir testet på fabrikken i temperaturer ned til 25 minusgrader.

– Vi har solgt mange slike på Røros, for eksempel, og de håndterer 35 kalde helt fint. Forhør deg med en leverandør som kjenner de lokale forholdene før du velger varmepumpe. Be om en befaring. Da kan du også få råd om hvor ute- og innedelen bør plasseres, sier Johansen.

Ligger hytta i et snørikt område, må utedelen plasseres høyt for å unngå at den snør igjen og slutter å virke. Inne er støy fra viften og best mulig varmespredning de viktigste faktorene å ta hensyn til.

Jim Johansen i Pingvin Klima
Jim Johansen

Pass godt på varmepumpen i sprengkulda

Når det er ordentlig kaldt og/eller mye snø, må du være påpasselig med vedlikeholdet både inne og ute.

Fire tips for innedelen:

  1. Ikke skru av varmepumpen.
  2. Ikke sett varmepumpen på «auto».
  3. Ikke still temperaturen mye opp og ned.
  4. Ikke bruk andre varmekilder mer enn nødvendig.

To tips for utedelen:

  1. Sørg for at utedelen ikke blir pakket inn av snø. Måk rundt slik at den står fritt.
  2. Fjern istapper forsiktig fra under utedelen.
  3. Monter et varmepumpetak som beskyttelse mot takras.

    – Hvis du av estetiske grunner ønsker et varmepumpehus, må du sørge for god lufttilførsel. Ta installatøren med på råd slik at huset ikke skaper problemer for varmepumpen, sier Gulbrandsen.

Ring hytta varm

Det er deilig å komme til varm hytte. De fleste varmepumper fungerer med en «ring hytta varm»-løsning basert på SMS.

– Mange modeller kan kobles til internett. Da styrer du varmepumpen via en app – men er avhengig av trådløst internett på hytta, sier Gulbrandsen.

Sist oppdatert: