På ferie. Sol. Vann. Utsikt over by.

– Send barna på språkreise

Vil ungdommen i huset dra på språkreise? Det kan de ha stort utbytte av, ikke minst i arbeidslivet om noen år. Men det er likevel lurt å ta noen praktiske forholdsregler.

Hans Peter Olsen
Hans Peter Olsen

– Skulle jeg ha valgt nå, ville jeg ha gjort som barna mine og dratt på språkreise. Det hadde hjulpet meg, sier Hans Peter Olsen fra Vestfossen i Buskerud.

Som rennleder for de ti siste verdenscuparrangementene i skiskyting i Oslo, i tillegg til skiskytter-VM i 2016, er han vant til å jobbe med folk fra forskjellige land. Likevel er han klar på én ting: Han kommer aldri til å bli så trygg på engelsk som barna hans er.

– Jeg tenker norsk først, og da tar det litt tid å få sagt det man skal. Barna mine derimot – de tenker engelsk. I tillegg har de et helt annet ordforråd enn meg. Det er et enormt fortrinn, forteller Hans Peter.

Hans Peter Olsen
Hans Peter Olsen

Et stort fortrinn

Elisabeth Olsen Nordby
Elisabeth Olsen Nordby

Datteren Elisabeth var 15 år da hun dro på språkreise til Malta. Hun ønsket å forbedre engelsken sin i tilfelle hun ville ta noe av videregående eller studere i utlandet. Det fungerte virkelig, ifølge pappa Hans Peter. Han forteller at det ble utenlandsopphold både på videregående og som student for Elisabeth, som nå er 22 år gammel.

– Hun dro nytte av god oppfølging og tett program. I tillegg var det rom for mye gøy. En språkreise er jo også en sosial opplevelse, sier språkreisepappaen. Han forteller at det ikke var uten grunn at datteren valgte Malta. Der er det jo sol og varmt!

– Uten at det bidro til å begrense mengden bagasje. Det var moro å se alle jentene som måtte la foreldrene ta med bagasjeovervekten hjem fra flyplassen i plastposer, ler Hans Peter.

Elisabeth Olsen Nordby
Elisabeth Olsen Nordby

Ta «den store praten» likevel

Utover at én krølltang er nok – hva skal du tenke på før det kjæreste du har reiser ut i verden? Selv om en moderne språkreise er fylt til randen av aktiviteter under oppsyn, så er det jo en del forholdsregler som bør tas. Det hjelper likevel lite hvis du som forelder ikke er trygg på at reglene følges. (se «språkreiseregler» fra ung.no nederst i artikkelen)

– Du må sette deg ned og ta den praten, mener Hans Peter. – Og så må du kjenne barnet ditt. Hadde datteren min vært av typen som skal teste grenser, så hadde hun nok ikke fått reise.

Han påpeker samtidig at det rent praktisk ikke er store forskjellene fra en vanlig ferietur. Det handler jo om å passe på seg selv og tingene sine, som alltid.

Hans Peter forteller at han for eksempel sørget for at Elisabeth hadde to bankkort med seg. Ett til å ha i «lommeboken» og ett til å ha i safen på herberget.

– Et bankkort med bilde er ikke et offisielt ID-papir i alle land. Men det viser hvem du er og blir som regel akseptert som «leg». Da slipper du dessuten å dra med deg passet overalt.

Reiseforsikringen dekker barn på tur

Reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige
Reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige

At en språkreise på mange måter er som en vanlig reise, gjenspeiles også i forsikringsbehovet. Rådgiver Lene Hasler i Gjensidige forteller at barn som reiser alene er dekket av foreldrenes reiseforsikring.

– Reiseforsikringen fungerer for dine barn som den gjør for deg. De er forsikret mot sykdom og skade på reisen, og også mot tap av reisegods. Hvis reisen må avbestilles på grunn av sykdom eller dødsfall i familien, får du erstattet både reise, opphold og forhåndsbetalte utgifter til ekskursjoner og lignende, sier hun.

– For øvrig vil en tenåring kanskje støte på praktiske utfordringer hvis noe skulle skje. Da kan og skal reisearrangøren stille opp, sier hun.

Gjensidiges helårs reiseforsikring for familien omfatter faktisk barn helt til første hovedforfall etter at de fyller 20, og den skiller heller ikke mellom mine, dine og felles barn.

– Så lenge de bor i Norge, trenger ikke barna engang å ha samme bostedsadresse som deg, opplyser Lene.

Hun advarer samtidig mot å reise uten gyldig reiseforsikring. Dersom den som reiser ikke har gyldig reiseforsikring og blir skadet eller syk, kan behandling og/eller hjemtransport bli svært kostbart.

– Husk dessuten at en reiseforsikring kun gjelder for reiser opptil ti uker. Skal barna være lenger borte, må du kjøpe en utvidelse av reiseforsikringen før avreise, understreker Lene.

Reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige
Reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige

Tips for en vellykket språkreise:

  • Skriv ned adressen til vertshuset eller studentboligen
  • Ha alltid med deg telefonnummeret til reiseleder og lærere
  • Husk reiseforsikring
  • Det er alltid bedre å gå sammen enn å gå alene – særlig om kvelden
  • Husk innetidene dine
  • Overhold skolens regler
  • Skaff deg oversikt over busser, taxiholdeplasser (eller telefonnummer til taxi) og annen kollektivtrafikk, slik at det blir lettere å komme seg hjem
  • Oppbevar alt av verdi på en trygg plass
  • Ikke bruk alle lommepengene den første uka
  • Husk at du er i et annet land, og at forventningene til hva du sier og gjør kan være forskjellig fra hjemme

Les mer om helsetrygdkortet og bestill på helsenorge.no

Sist oppdatert: