Juleferien utenlands. Sør-Afrika. Cape of good hope. Familie på tur.

Tok juleferien utenlands

Da klokkene ringte julen inn, var familien Lassen for lengst fløyet til varmere strøk. – Ferie uten stresset som ofte følger med julen, kan anbefales, sier mamma Elisabeth. Stadig flere er enige med henne.

Familien Lassen på juleferie i Sør Afrika
Familien Lassen på juleferie i Sør Afrika

For fem år siden hadde familien på fire allerede landet i Florida da duften av julemiddag la seg over nabolaget hjemme i Bærum. To år senere la de på nytt julefeiringen bak seg hjemme i Norge og dro på tur til Sør-Afrika.

– I Florida leide vi bil og kjørte rundt i delstaten. Høydepunktet var Disney World på første juledag. I Sør-Afrika hadde vi fine dager i Cape Town, og det gjorde inntrykk å være på safari. Vi har konkludert med at en kombinasjon av sol og opplevelser er tingen for oss, sier Elisabeth Lassen.

Familien Lassen på juleferie i Sør Afrika
Familien Lassen på juleferie i Sør Afrika

Kvalitetstid med familien

Ønsket om å oppleve noe sammen som familie var en sterk motivasjon for å reise bort. Elisabeth forteller at de sjelden drar på lange ferier om sommeren. Da går det mest i guttenes fotballturneringer ispedd kortere turer til Sverige. Det de sparer på dette, legges til på juleferiebudsjettet.

– De to årene vi har feriert utenlands har vi også spart penger på at vi ikke kjøper julemat eller gaver til familien som er på tur. Det blir faktisk en del penger, som har gått til flybilletter og opphold, sier Elisabeth.

Kristoffer (16) legger til at han synes det har vært helt greit å hoppe bukk over tradisjonell norsk julefeiring ved et par anledninger.

– Juleselskapene hjemme er hyggelige, de. Men de når liksom ikke helt opp til Disney World. Der fikk vi dessuten oppleve amerikansk jul på nært hold. Det var annerledes og interessant, sier han med et smil.

– Vi er glad i norsk jul, det er jo helt klart mest av det også i vår familie. Samtidig var det litt deilig å slippe både stresset rundt juleforberedelsene og oppryddingen etterpå. Uten stresset som ofte er forbundet med innkjøp av gaver og mat, fikk vi en rolig og koselig førjulstid, sier Elisabeth.

Søker sol og sommer

Kommunikasjonsdirektør Anette Maltun Koefoed hos turoperatøren Berg-Hansen
Anette Maltun Koefoed

Stadig flere gjør som familien Lassen. I 2017 dro 16 prosent av de som tilbragte juleferien et annet sted enn hjemme, ut av Norge. Det tilsvarer mer enn 35 000 personer, opplyser Virke i rapporten Reisepuls 2017. Ifølge organisasjonen oppgir de reisende at hovedformålet med reisen er å være sammen med venner og familie. Og det skal helst skje under en varmende sol. Kanariøyene er en klar favoritt.

Bildet er det samme hos turoperatøren TUI. De opplyser at det store flertallet av de som reiser utenlands i jule- og nyttårshelgen trekker mot Kanariøyene. Samtidig øker interessen for eksotiske reisemål, ifølge kommunikasjonssjef Nora Aspengren.

– Thailand er alltid på topplisten. Det samme er Vietnam og Mexico. Et fantastisk hotelltilbud og gode flyforbindelser bidrar til at disse landene er spesielt populære, konstaterer hun.

På reisebyråets Berg-Hansens oversikt over populære reisemål finner vi i tillegg Sør-Afrika, Florida og Fastlands-Spania, samt storbyer som København og London.

– I tillegg er det stadig flere som drar på cruise, opplyser kommunikasjonsdirektør Anette Maltun Koefoed.

Kommunikasjonsdirektør Anette Maltun Koefoed hos turoperatøren Berg-Hansen
Anette Maltun Koefoed

Det blir jul allikevel

Kommunikasjonssjef Nora Aspengren hos TUI
Kommunikasjonssjef Nora Aspengren hos TUI

I en velkjent julesang heter det at «det ble jul allikevel». Dette gjelder også for dem som reiser utenlands i høytiden, ifølge turoperatørene.

– Noen har «julaften» før avreise, mens andre pakker gaver i kofferten. Og så har vi dem som dropper gavene helt. Uansett er det nok mange som markerer julen med et bedre måltid på restaurant, sier Maltun Koefoed.

Kommunikasjonssjef Nora Aspengren hos TUI
Kommunikasjonssjef Nora Aspengren hos TUI

Til kirke vi går

Kommunikasjonssjef Sissel Mæland i Sjømannskirken
Sissel Mæland

Sjømannskirken er representert på flere populære reisemål. I julehelgen er det mange nordmenn som oppsøker kirkerommet for å møte landsmenn, delta på julegudstjeneste, spise norsk julemat og kanskje få med seg en ekte juletrefest.

– Mange av gjestene våre studerer eller jobber utenlands. I tillegg er det mange som bor utenfor Norges grenser av andre grunner, for eksempel fordi de ønsker en pensjonisttilværelse under solen, sier kommunikasjonssjef Sissel Mæland i Sjømannskirken.

Hun understreker at alle er velkommen til å feire jul i Sjømannskirken. Det gjelder også dem som gjerne vil ha en smak av høytid og norsk jul når de «bare» er på en kort ferie.

– Det er mye som skjer, ikke minst på populære reisemål som Gran Canaria og i Pattaya. Julegudstjenesten er åpen for alle, mens middagen på julaften krever påmelding, opplyser Mæland.

Kommunikasjonssjef Sissel Mæland i Sjømannskirken
Sissel Mæland

Bestiller tidlig

Mauritius.
Mauritius. Foto: TUI

Er du på jakt etter en ferie til lavest mulig pris, kan du risikere å bli skuffet. Ifølge TUI er det mulig å gjøre et julekupp, men økende etterspørsel fører til at prisene holder et relativt stabilt nivå.

Nora Aspengren mener at det generelt ikke lønner seg å vente lenge med å bestille, fordi utvalget dermed blir mindre.

– I tillegg kan det være smart å vite noenlunde hva du er ute etter. Det gjør det enklere å lete. Samtidig kan det være smart å ikke låse seg helt. Hvis du velger en av de mindre destinasjonene, øker sjansen for at prisen også er lavere enn på de mest populære stedene. Og meld deg gjerne på nyhetsbrev. De beste tilbudene er ofte å finne der først, er tipset fra TUIs representant.

Mauritius.
Mauritius. Foto: TUI

Going out west

Hjemme hos familien Lassen har juleferiene i utlandet gitt mersmak. De planlegger å gjenta suksessen minst én gang før guttene på 16 og 18 forlater redet.

  – Vi har så vidt begynt å snuse på nye reisemål. Foreløpig peker vestkysten av USA seg ut som en favoritt. Der får vi alt vi ønsker oss: sol, varme og varierte aktiviteter som fenger både den yngre og den eldre garde, forteller Elisabeth.

Er reiseforsikringen i orden?

Anne Stake Løvdahl
Anne Stake Løvdahl

Forhåpentlig forløper ferien problemfritt. Men uforutsette ting kan skje. Produktsjef Anne Stake Løvdahl i Gjensidige påpeker at det er mange gode grunner til å ha reiseforsikring.

– En god reiseforsikring kan forhindre et økonomisk tap hvis uhellet skulle være ute. Du kan for eksempel bli utsatt for sykdom, en ulykke eller et tyveri – eller oppleve forsinkelser og at bagasjen kommer på avveier. I tillegg er du forsikret hvis sykdom fører til at hele reisen må avlyses, forklarer hun.

En familieforsikring gjelder for hele familien, og den skiller ikke mellom mine, dine og felles barn. (Barn er dekket til og med første hovedforfall etter fylte 20 år).

Stake Løvdahl minner om at det er mange som skal ut og fly før jul. Derfor er det smart å ha ekstra god tid til innsjekking og sikkerhetskontroll. Og pass godt på bagasjen i folkemengder, oppfordrer eksperten.

– Er du Gjensidige-kunde, er det smart å laste ned reisekortet til mobilen. Skulle noe skje, er det enkelt og praktisk å melde skaden på nett, sier hun.

Har du riktig reiseforsikring?

Anne Stake Løvdahl
Anne Stake Løvdahl

Sist oppdatert: