Slik bør du fôre katten
Helse og kosthold henger nøye sammen. Her er maten pus trenger for å holde seg frisk.
– Katten din er en kjøtteter. Derfor har den et spesifikt behov for proteiner, spesielt kjøttproteinet taurin. Mangel på taurin vil føre til alvorlig sykdom, sier veterinær Trude Mostue i FirstVet.
Katter produserer ikke taurin selv, og må derfor få i seg proteinet gjennom fôret – sammen med det den trenger av mineraler, vitaminer og så videre. Samtidig må fôret være tilpasset kattens alder og helsetilstand.
– Energibehovet endrer seg over tid. I tillegg finnes det fôr som forebygger eller er tilpasset forskjellige medisinske tilstander. Spesialfôr kan også gi helsefordeler for kastrerte og steriliserte katter, sier veterinæren.
Både vått og tørt fôr
Tørrfôr til kattunger består av mindre biter som er lette å tygge for små tenner. I tillegg inneholder det mye proteiner, kalsium og energi, som små nøster trenger for å vokse seg store og sterke.
– Du kan gjerne supplere med våtfôr som er laget spesielt for kattunger. Men for mye av dette kan føre til tannstein og tannkjøttbetennelse. Så pass på at kjæledyret ditt også spiser en del tørrfôr. Det gir tyggemotstand og forebygger tannstein, sier Mostue.
Eldre katter kan slite med å få i seg nok væske. De bør derfor også spise våtfôr, som inneholder opptil 75 prosent vann. Det kan forebygge urinveis- og nyreproblemer.
– Hvis katten alltid har tilgang på friskt vann, men likevel drikker lite, trenger du ikke bekymre deg. Den får trolig i seg nok væske gjennom maten – så lenge den består av både våtfôr og tørrfôr hver dag, sier Mostue.
Myten om melk
Katter elsker melk – det vet «alle». Sannheten er imidlertid at katter kan bli laktoseintolerante etter at de er ferdige med å die. Enkelt sagt: Melk gjør dem dårlig i magen.
– Men dette gjelder altså ikke alle – uten at vi har kommet til bunns i hvorfor. Hvis du vet at kjæledyret ditt tåler det, kan du gi litt melk eller yoghurt som snacks av og til, sier Mostue. Hun legger til at kattemelk uten laktose er å få kjøpt i dyrebutikker.
Veterinæren får ofte spørsmål fra katteeiere som lurer på om de kan servere katten menneskemat.
– Husk at katten din er et rovdyr. Hvis den er en del ute, har den helt sikkert smakt på både fugl og mus. Sånn sett er det ikke noe i veien for å gi katten for eksempel kylling, litt kjøttdeig eller fisk, sier Mostue.
Katter kan spise både rått og kokt kjøtt, som må være ukrydret. I det lange løp blir «naturkost» imidlertid for ensidig med tanke på næringsinnhold og tyggemotstand.
– Det enkleste er derfor å gi spesialfôr, som inneholder akkurat de næringsstoffene katten din trenger for et langt og godt liv, sier Mostue.
Hun foreslår å bruke våtfôr/boksemat som en form for belønning ved frokost- og middagstid. Da kan du være sikker på at katten kommer løpende når du kaller på den.
Slutt på piker, vin og sang
Når katten er blitt 4–6 måneder, er den kjønnsmoden. Da trenger den en annen sammensetning av næringsstoffer. Og hvis katten blir kastrert, endrer forbrenningen og stoffskiftet seg. Behovet for proteiner og energi blir også redusert. Kastrerte eller steriliserte katter trenger dessuten fôr som forebygger overvekt, nyresvikt og problemer med urinveiene. Spesielt har eldre kastrerte hannkatter lett for å legge på seg.
– Når den ikke lenger kan vie tiden sin til «piker, vin og sang», dreier livet seg gjerne om innholdet i matskålen. Den lille fettklumpen på magen, som mange kastrerte hannkatter får, er ikke farlig i seg selv. Men generell overvekt øker risikoen for en rekke plager og sykdommer, for eksempel leddproblemer og diabetes, sier Mostue.
Når katten er rundt ti år gammel, er den for senior å regne. Da er det spesielt viktig at fôret forebygger nyreproblemer. Dette er en av de mest vanlige dødsårsakene hos gamle katter.
Mål opp dagsrasjoner
Det er viktig å holde katten slank. Det forebygger mange plager og sykdommer.
– Katter liker å gå til og fra matfatet for å småspise. Da kan du fort miste oversikten over det totale inntaket. Det unngår du ved å måle opp en dagsrasjon som du fordeler utover dagen, sier Mostue.
Hun slår et slag for foringsautomaten, som finnes i ulike varianter. Noen slipper en liten rasjon ned i matskålen når katten er i nærheten. Andre «setter frem» et tilmålt måltid på faste tidspunkter.
– Som eier blir det lettere å holde oversikt. I tillegg varer fôrets smak og konsistens lengre i en automat enn hvis det står ute over tid. Fôr bør uansett alltid oppbevares i en lufttett beholder, sier Mostue.
Følg med på endringer i adferden
Katter er vanedyr. De har i utgangspunktet ikke behov for stor variasjon i dietten – bortsett fra tilpasninger avhengig av alder og helsetilstand. Det kan likevel være nødvendig å prøve et annet fôr hvis katten spiser og drikker som vanlig, men har unormal avføring eller kaster opp, får kløe, mister hår eller glansen i pelsen – eller endrer adferd.
– Men slike symptomer kan også være tegn på sykdom, understreker Mostue. – Det gjelder også hvis pus ikke vil spise. Årsaken kan være at et nytt fôr smaker og lukter annerledes enn det gamle. Men det kan også skyldes sykdom eller tannproblemer, sier hun.
«Spisevegring» er dessuten farlig i seg selv fordi katten kan få fettlever, som er en livstruende tilstand.
– Kontakt veterinær hvis du har spørsmål om kattens helse eller fôring – eller vil vite mer om idealvekt og anbefalt matinntak, sier sjefsveterinæren i FirstVet.
Sist oppdatert: