Katt og hund som løper i vinterlandskap.

Hunder og katter kan også få diabetes

Hunder og katter kan også utvikle diabetes. Sykdommen kan være medfødt eller oppstå senere, blant annet på grunn av overvekt.

Trude Mostue i FirstVet
Trude Mostue

Det kan være mange årsaker til at et dyr får diabetes. Noen er genetisk disponert for det, andre får det fra kronisk bukspyttkjertelbetennelse, ofte forårsaket av fettrike dietter og overvekt. Det opplyser veterinær Trude Mostue i FirstVet.

– I tillegg blir kastrerte dyr lett overvektige, blant annet fordi stoffskiftet synker med 30 prosent. Særlig hos katter kan dette være utfordrende. Hunder har gjerne faste måltider og får regelmessig mosjon. Katter derimot har ofte mat stående fremme og går fritt omkring. Da får ikke eieren like god oversikt over matinntak og aktivitetsnivå, sier Mostue.

Trude Mostue i FirstVet
Trude Mostue

Tegn på diabetes hos hund og katt

Symptomene på diabetes varierer avhengig av årsaken til sykdommen og hvor langt den har kommet. Det er en god regel å følge med på kjæledyrets adferd. Da kan du fange opp forandringer og forstå når det er på tide å kontakte veterinær.

– Som oftest har eierne oppdaget at kjæledyret er mer tørst og at det urinerer oftere enn før. Vekttap, redusert pelskvalitet og dårlig allmenntilstand er også tegn på diabetes. Dyret kan videre utvikle grå stær, noe som gir tåkete og nedsatt syn. Avhengig av underliggende årsak, kan det også oppstå andre symptomer som urinveisinfeksjon, oppkast eller diare, sier Mostue.

Hva gjør veterinæren?

Veterinæren vil foreta en generell undersøkelse som omfatter blod- og urinprøve. Ved diabetes er det glukose i urinen, eventuelt også ketoner. Endelig diagnose stilles ved forhøyet fruktosamin, noe man ser fra blodprøven.

­– Det er en fordel å dra til veterinær om morgenen. Unngå at kjæledyret urinerer før dere kommer dit. Da kan veterinæren hente ut urin direkte fra blæren. Det gir best grunnlag for videre utredning. Er det vanskelig å reise til veterinær, kan du ta urinprøve hjemme. Men hvis dyrets allmenntilstand er redusert, er det viktig å oppsøke veterinær så raskt som mulig. Fremskreden diabetes kan være livstruende, understreker Mostue.

Slik kan du samle urinprøve hjemme

Å ta urinprøve på katt og hund hjemme kan virke som en umulig oppgave. Men det lar seg absolutt gjennomføre, mener veterinæren.

– Noen katter vil urinere i en tom dokasse. Hvis ikke bruker du en ikke-absorberende spesialsand fra veterinær, som for eksempel Katkor. Etter at katten har tisset, samler du opp urin med en pipette. Det er viktig å rengjøre kattedoen grundig før du heller i spesialsanden. Du må levere urinen til klinikken innen to timer og unngå at den blir utsatt for kulde, forklarer Mostue.

Du tar urinprøve fra en hund ved å la den tisse i en skål eller et glass. Det er en fordel å skylle forhuden eller vulva forsiktig med lunkent vann først.

Forebygging av diabetes

For å unngå diabetes type 1 forårsaket av bukspyttkjertelbetennelse (se fakta nederst i artikkelen), er det viktig å unngå fettrike dietter og overvekt. Du sjekker kjæledyret ved å se på kroppsfasongen og kjenne på ribben og ryggtagger.

– Det skal være lett å kjenne og telle hvert enkelt ribben og toppen av ryggraden uten at du nødvendigvis ser dem. I tillegg skal kroppen svinge inn fra bryst til buk, både under og på sidene. Gjør det ikke det, er spekklaget for tykt, forklarer Mostue. Hun legger til at på katter kan fettet legge seg under buken.

Fôr skal tilpasses alder, livsstadium og aktivitetsnivå. Det viktigste er å være påpasselig med vekten. Særlig gjelder dette for katter. Det er vanskeligere å stabilisere og å redusere vekten på dem enn på hunder.

Hvordan lever en hund eller katt med diabetes?

Prognosen er avhengig av årsak og hvor langt sykdommen har kommet. Et dyr med ukomplisert diabetes kan fremdeles ha et godt liv. Men det krever en god utredning, kommunikasjon mellom dyreeier og veterinær samt oppfølging.

– Insulin gis med sprøyte som eieren selv setter. Det tar nok litt tid å finne en god rutine på dette, men det blir fort en vane for både eier og dyr, sier Mostue.

Hos katter med diabetes type 2 kan sykdommen i noen tilfeller reverseres med vektnedgang og riktig diett, og medisineringen kan avsluttes. Type 3 hos hund kan stabiliseres forholdsvis enkelt. Hvis sykdommen har sammenheng med løpetid, kan den også noen ganger reverseres ved kastrering.

Forsikring av hund og katt

Maren Matsson
Maren Matsson i Gjensidige

Det blir fort kostbart når kjæledyrene våre blir syke. Derfor kan det lønne seg å ha forsikringene i orden. De fleste forsikringsselskap har egne ordninger for kjæledyr.

– I Gjensidige er det ingen forskjell på forsikring av hund og katt når det gjelder dekning av diabetes. Våre forsikringer dekker utredning, behandling og medisiner opp til avtalt forsikringssum per skadetilfelle. Vi dekker imidlertid ikke spesialfôr som veterinæren eventuelt anbefaler som ledd i behandlingen, forklarer rådgiver Maren Matsson i Gjensidige.

Maren Matsson
Maren Matsson i Gjensidige

Fakta om diabetes

  • Diabetes mellitus er en hormonell lidelse. Den fører til liten eller ingen produksjon av insulin, eller at selve insulinet mister sin effekt. Insulin har en sentral rolle i sukkeromsetningen i kroppen, der sukkeret er kilde til energi.
  • Sykdommen deles i tre underkategorier: Type 1 er mangel på insulinproduksjon, noe som oftest skjer hos hunder. Type 2 er nedsatt utskillelse eller mangelfull effekt av insulin. Denne typen rammer bare katter. Type 3 er mangelfull effekt av insulin.
  • Det kan være mulig å reversere diabetes type 2 hos katt. Enkelte ganger kan også type 3 hos hund reverseres.

Sist oppdatert:

Mer om:

Dyrene