Maria K. Ebbestad på reise.

Ryggsekkturistens beste reisetips

Planlegger du å backpacke? Reiseblogger Maria K. Ebbestad deler sine beste reisetips med deg som skal på langtur.

Helt fra hun var ganske liten drømte Maria K. Ebbestad om å reise verden rundt. De siste ti årene har hun virkelig levd ut drømmen, og så langt har hun besøkt mellom 40 og 50 land. På bloggen Reisetid deler hun opplevelser og gode råd fra reiser i hele verden. Men alt begynner med god planlegging.

Planlegging

Machu Picchu, en førkolumbisk inkaby i fjellet over Urubambadalen i dagens Peru. Foto: Privat.
Machu Picchu, en førkolumbisk inkaby i fjellet over Urubambadalen i dagens Peru. Foto: Privat

Det å skulle forlate sin trygge havn i lang tid krever litt mer planlegging enn bare å finne frem solhatten og et par sandaler. Da Maria skulle ut og reise i tre måneder i Mellom- og Sør-Amerika, brukte hun mye tid på å lese seg opp på de elleve landene hun skulle innom.

Hun mener at pass, visum, reiseforsikring og vaksiner er det viktigste å tenke på i god tid før avreise.

– I tillegg gjelder det å være flink til å pakke, slik at du får med deg mest mulig, samtidig som det tar minst mulig plass. Jeg passer alltid på å ha med et «miniapotek», som inneholder myggspray, idoform, imodium, paracet, ibux og plaster. I tillegg pakker jeg myggnett, kamera, trådløs mobillader og klær og sko tilpasset reisemålet, sier Maria.

Machu Picchu, en førkolumbisk inkaby i fjellet over Urubambadalen i dagens Peru. Foto: Privat.
Machu Picchu, en førkolumbisk inkaby i fjellet over Urubambadalen i dagens Peru. Foto: Privat

Husk reiseforsikring

Maria ville aldri reist uten reiseforsikring. Ulykker og sykdom skjer når man minst venter det, og risikoen ved å reise uten er for stor. Selv fikk hun bruk for forsikringen da hun ble rammet av salmonella på Kypros.

– Jeg var veldig glad for at jeg hadde reiseforsikring da. Der slapp man faktisk ikke inn på sykehuset om man ikke hadde en. Jeg ble liggende der i over en uke, og det kunne blitt ekstremt dyrt om jeg ikke hadde hatt reiseforsikringen i orden!

Når foreldre har en helårs familiereiseforsikring, gjelder den også for barn frem til første hovedforfall etter fylte 20 år (i noen selskaper til og med 21-årsdagen).

I Gjensidige kan du kjøpe en av markedets beste reiseforsikringer. Er du mellom 18 og 34 år, kan du velge Reise Ung.

Leiebil

Også når det kommer til å leie bil er det smart å ha en god forsikring i bagasjen. Maria har leid bil på reiser en rekke ganger, blant annet på roadtrip i USA.

– Jeg kjørte fra Los Angeles i California til Miami i Florida. Når du leier bil i utlandet, bør du alltid lese nøye igjennom vilkårene og krysse av for forsikring etter at du har undersøkt hvilke forsikringer du allerede har.

Hun minner også på at du ofte må betale ekstra hvis bilen blir levert et annet sted enn der du  hentet den, og at det er lurt å betale litt ekstra for veihjelp om du skal kjøre lengre strekninger.

– Se alltid over bilen før du overtar den, oppfordrer Maria.

Verdisaker

Verdisaker dekkes også av forsikringen, men den bereiste bloggeren anbefaler uansett å la det meste bli igjen hjemme.

– Når jeg drar på lange reiser, har jeg kun med mobiltelefon og trådløs lader i tillegg til et undervannskamera. Jeg har alltid med en «underwater pocket», slik at jeg kan ha med mobil og pass på båttur og badetur uten at det blir vått.

Maria har også alltid med seg verdisakene når hun reiser, slik at de ikke blir borte med bagasjen.

– I tillegg til sekk eller koffert har jeg med en liten veske med det viktigste: mobil, lader, kamera, bankkort, pass og en liten pung med penger.

Beste reisemål

Kjøretur på Island. Foto: Privat
Kjøretur på Island. Foto: Privat

Når man har reist verden rundt, er det ikke så lett å velge en favorittdestinasjon. Maria klarer med nød og neppe å plukke ut tre:

– Guatemala, California og Island!

Hun velger Guatemala fordi folket er så fantastisk og naturen er helt utrolig.

– Man opplever alt fra svingende salsa-hofter til vulkaner og vakker natur som jeg aldri har sett maken til!

Videre forteller Maria at California er det stedet hun alltid kommer tilbake til, og at det føles som hennes andre hjem. Hun har vært der en rekke ganger og kjørt på kryss og tvers.

Kjøretur på Island. Foto: Privat

– Og Island er et eventyrlig land, fortsetter hun.

– Jeg fikk gleden av å kjøre monstertrucks og snøscooter over isbreer i strålende sol og avsluttet med å bade i varme kilder. Island er et land man må oppleve, og jeg har mange gode tips for de som ønsker seg et eventyr der!

Kjøretur på Island. Foto: Privat
Kjøretur på Island. Foto: Privat

Sist oppdatert: