To i skibakken

Ut i vinterlandskapet

Vinteren er her og flere strever nok allerede med å holde et av Norges vanligste nyttårsforsetter, å trene mer. Bruk det norske vinterlandskapet for alt det er verdt, oppfordrer Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige.

Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige
Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige

Fysioterapeuten sier det finnes utallige muligheter for å få fine treningsøkter ute om vinteren, men at det naturligvis er viktig å kle seg riktig og planlegge både varighet og intensitet på treningsøkten.

– Til tross for at årstiden kan være både mørk, våt og kald så kan man få fantastiske opplevelser hvis man bare planlegger litt. Skal man for eksempel ut på en ski- eller løpetur hvor planen er å trene hardt klarer man seg med en lettere påkledning enn en rolig langtur. Et godt utgangspunkt før en hard treningsøkt er å kle seg så lett at man er litt kald i starten. Gjerne med et tynt lag med superundertøy under en overtrekkdress, sier Ivar.

Her er fysioterapeutens seks vinterfavoritter:

Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige
Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige

1. Langrenn

langrenn

– Min, og mange andre nordmenns, ubestridte vinterfavoritt. Et tips for de som strever med å finne riktig smøring er å vurdere felleski – disse blir stadig bedre og kan brukes på nesten alle typer føre.

langrenn

2. Skøyter

skøyter

– En klassiker fra barndommen. Kan gjøres i ishall eller i naturen. Men sjekk isforholdene svært nøye hvis du skal gå i naturen!

skøyter

3. Alpint

Alpint

– En dag i slalåmbakken er både fin trening og morsomt! Er det langt til nærmeste alpinanlegg, er en tur i akebakken et godt alternativ – da får du også ekstra trening av å gå til toppen igjen etter hver tur.

Alpint

4. Jogging

jogging

– Enkelt og lett tilgjengelig for de aller fleste, og med brodder (eller løpesko med pigger), får man godt grep og god løpsfølelse – selv midtvinters!

jogging

5. Sykkel

sykling

– Det er ikke uvanlig å sette inn sykkelen om vinteren, men med piggdekk kan man ta seg frem selv om det er glatt og sleipt. Vær imidlertid forsiktig og ta ekstra hensyn om du ferdes i trafikken – andre trafikanter er gjerne mindre oppmerksomme på syklister om vinteren.

sykling

6. Styrketrening

Styrketrening

– En viktig treningsform for å forebygge skader, som kan gjøres både inne og ute. Er du ute i vinterlandskapet er et tips å bruke naturlige treningsapparater som benker, trær eller trapper til å gjøre et par styrkeøvelser underveis.

Styrketrening

Sist oppdatert: