Kle deg riktig i vinterfjellet

Kle deg riktig i vinterfjellet

Vinterfjellet er flott, men lunefullt. Hva bør du ha på deg – og med i sekken? Sjekk tipsene fra Røde Kors og DNT til en trygg og god tur.

Mari Stephansen
Mari Stephansen

Når det gjelder naturopplevelser vinterstid, er det lite som kan måle seg med en skitur i fjellet. Her er hvit vidde, sol fra blå himmel, litt smågodt i sekken og løfter om peiskos i den andre enden av skisporet.

– Vinterfjellet er flott, men lunefullt i den forstand at været kan snu på et øyeblikk. Derfor gjelder det å være forberedt. Det vil si at man følger fjellvettreglene og har klær og utstyr i orden, sier kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen i Den Norske Turistforening.

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Dette er en særnorsk klisjé, men det er også mye sannhet i dette gamle ordtaket, mener eksperten.

– Er du godt kledd og har riktig utstyr, får du en bedre turopplevelse uansett vær, sier hun og understreker betydningen av god planlegging.

– Det er svært viktig at du alltid vet hva du begir deg ut på. Vær ærlig med deg selv angående din fysiske form og erfaring med friluftsliv. Vinterstid er det helt klart bedre å legge lista litt lavere enn å satse på en tur som kan vise seg å være for ambisiøs, sier Stephansen.

Mari Stephansen
Mari Stephansen

Øvelse gir bedre opplevelser

Kjersti Løvik Foto: Glenn Thomas Nilsen/Røde Kors
Kjersti Løvik Foto: Glenn Thomas Nilsen/Røde Kors

Godt utstyr er viktig. Du må også vite hvordan det virker. Telefon og GPS er flott, men kan du navigere ved hjelp av kart og kompass? Kan du tenne en primus i «blinde» og med kalde fingre? Vet du hvordan du lager ly med en vindsekk?

– Det fine med kunnskap er at den gjør turen både tryggere og morsommere. Øv hjemme slik at disse tingene sitter, er rådet fra Kjersti Løvik i Røde Kors. Hun anbefaler å inkludere barna.

– Lær dem å bruke kart og kompass, og øv sammen på korte turer i nærmiljøet. Bli enige om rutiner som skal følges i bestemte situasjoner, for eksempel hvis du blir skadet og barna må skaffe hjelp. Sørg også for at både voksne og barn kjenner fjellvettreglene. De er et godt utgangspunkt for trygge naturopplevelser, understreker Løvik.

I tillegg ber hun turgåere innføre snu-regelen. Den går ut på at man på forhånd bestemmer seg for når man skal vende om og returnere til utgangspunktet.

– Når solen går ned, blir det veldig fort mørkt og kaldt. Derfor gjelder det å motstå fristelsen til å gå «bare litt til». Det er lettere å snu i tide hvis du har gitt deg selv en tidsfrist, sier Løvik.

Kjersti Løvik Foto: Glenn Thomas Nilsen/Røde Kors
Kjersti Løvik Foto: Glenn Thomas Nilsen/Røde Kors

Sats på opplevelser, ikke utstyr

Godt utstyr er viktig. Mari Stephansen minner imidlertid om at «godt» ikke alltid er ensbetydende med «dyrt». Hun mener det er lett å gå seg vill i jungelen av membraner, ventilasjonsglidelåser og kompresjonsremmer

– Mange friluftsfolk er opptatt av godt utstyr, og det er viktig å være forberedt på alle slags værforhold og situasjoner som kan oppstå. Hovedregelen er imidlertid at utstyret verken må være nytt eller kostbart for å gjøre nytten. Den nyeste modellen av skalljakken gjør ikke utsikten bedre, sier rådgiveren. Hun opplyser om DNT Ungs miljøvettregel nummer to: «Sats på opplevelser, ikke utstyr».

– Kjøp brukt og lån av venner – i tillegg til å ta godt vare på ditt eget utstyr. Det er bra for både miljøet og lommeboken.

Innerst, mellomst, ytterst

Du har kanskje hørt om trelagsprinsippet? Det er like gyldig nå som det alltid har vært, ifølge DNTs ekspert. Hun starter innerst mot kroppen, hvor man bør ha et tettsittende plagg, gjerne av ull.

– Ull kan absorbere fuktighet (svette) uten at plagget virker vått og mister varmeisolerende egenskaper. Vi anbefaler plagg av ull fremfor såkalt teknisk undertøy på fjellturer, sier Stephansen.

Mellomlaget skal isolere. Her passer det med en skjorte eller genser i ull eller fleece. Ytterst er en vindtett og pustende jakke å foretrekke, ifølge DNT. At jakken puster, betyr at den slipper gjennom overflødig kroppsvarme og fuktighet.

– Vinterstid er godt impregnerte ytterplagg i bomull velegnet fordi de transporterer fukt bedre enn såkalte membranplagg. I fuktig vær er det best med vind- og vanntette membranplagg i for eksempel Gore-Tex, sier Stephansen.

Hode, hender, tær

Har du Gjensidige-appen?


I denne kan du blant annet:

 • melde skade raskt og enkelt
 • finne legekontor nær deg
 • se forsikringene dine
 • laste ned reisekort

 

Last ned fra AppStore eller Google Play

En god lue hører med på fjellet, uansett årstid. Den bør være av tettstrikket ull, ullblanding eller være vindtett. I sterk vind er det viktig at jakken har en hette som kan trekkes over hodet.

– Briller er viktig, både i sol og i uvær. Solbriller beskytter mot UV-stråling og snøblindhet. Alpinbriller gir i tillegg beskyttelse når vind og snø pisker deg i ansiktet, sier Stephansen.

Når det gjelder hendene, anbefaler hun den klassiske todelte løsningen – når været tilsier det: Ullvanter innerst, romslige vindvotter ytterst. Vindvotter må gå et stykke opp på underarmen utenpå ytterjakken. Husk også at votter varmer langt bedre enn hansker. Grunnen er at fingrene varmer hverandre.

Føttene er ekstra utsatt for nedkjøling, og det viktigste er å holde dem tørre. Bruk sokker av ull eller ullblanding eller eventuelt andre materialer som isolerer og transporterer fuktigheten bort fra foten, er rådet fra DNT. Gamasjer er gull verdt når man tråkker i løssnø, som ellers kunne havnet i støvlene.

Sekken bør romme et ekstra sett undertøy, sokker og vanter. I tillegg bør du ha plass til mellomplagget, hvis det blir for varmt å ha det på. Et ytterligere plagg kan være kjekt å ha hvis man trenger litt ekstra varme i pausene.

– Sekken bør være minst 55–70 liter. Skal du kjøpe, kan det lønne seg å velge god kvalitet. Vinterutstyr blir satt på prøve i større grad enn sommerutstyr, sier Stephansen.

Har du Gjensidige-appen?


I denne kan du blant annet:

 • melde skade raskt og enkelt
 • finne legekontor nær deg
 • se forsikringene dine
 • laste ned reisekort

 

Last ned fra AppStore eller Google Play

DNTs pakketips til hytte til hytte-turgåeren:

 • Vanntett pakkepose som passer i sekken
 • Vindsekk beskytter mot vind i pauser og nødsituasjoner
 • Spade
 • Sovepose (tilstrekkelig varm), og evt. lakenpose (til bruk på hytta)
 • Liggeunderlag
 • Førstehjelpssaker med bl.a. gnagsårplaster/sportstape
 • Hodelykt, refleksvest og/eller refleks på sekken gjør deg synlig for letemannskap på bakken og i luften
 • Toalettsaker, lett håndkle
 • Litt toalettpapir i pose
 • Alpinbriller
 • Solbriller og solkrem
 • Kart, kompass og kartmappe
 • Multiverktøy
 • Fyrstikker/lighter
 • Termos
 • Mat – mer enn du egentlig har tenkt å spise. Drikkeflaske
 • Skismøring, evt. også feller
 • Penger/kort
 • For DNT-medlemmer: medlemskort og hyttenøkkel

Foto hovedbilde: DNT / Andre Marton Pedersen

Sist oppdatert: