Isbadere på Åkrasanden på Karmøy

Hvor sunt er det egentlig å bade om vinteren?

En iskald dukkert er godt for både kropp og sinn, mener den ivrige vinterbaderen. Forskeren er ikke like sikker.

– Det er verst like før – når jeg står og tripper på land. Det er ikke alltid at det kalde vannet frister like mye. Men når jeg først er uti, er det bare herlig.

Grethe F. Larsen har fått på seg varme klær. Enda et vinterbad er unnagjort på Åkrasanden på Karmøy. Dagens temperatur: like under ti grader.

– Det er ikke så kaldt. Bare seks, sju grader mindre enn det vi er vant til midt på sommeren, sier Grethe med et smil. Hun husker den gangen vannet var to grader varmt – eller rettere sagt kaldt.

– Da ble det en veldig kjapp dukkert. Vanligvis er jeg i vannet i maks et par minutter. Noen hardhauser jeg kjenner holder ut i over fem, sier hun og forteller at det er først etterpå det blir ordentlig kaldt. Da gjelder det å stå på et isolerende underlag og skifte fort.

Bader hver uke

Grethe er i gang med sin andre vinter i badedrakt. Vanligvis bader hun én gang i uken sammen med en fast gjeng på 8–10 galninger, som hun kaller dem. I tillegg vet hun om flere grupper som pleier å bryte bølgene på Karmøys vintervakre sandstrender.

– Det startet med at en bekjent hevdet at vinterbading måtte være noe for meg. Ja, jeg oppfattet det rett og slett som en utfordring. Så da var det ikke noe annet å gjøre enn å kaste seg ut i det, sier Grethe.

Akkurat det med å kaste seg uti har hun sluttet med. Det førte nemlig til lettere kuldesjokk og mild hyperventilering. Trikset er å gå sakte ut i vannet og ha kontroll på pusten.

Den faste gjengen med isbadere
BADENYMFER: Grethe F. Larsen (i midten), Charlotte Stava Erland (til venstre) og Veronika Brekke Jakobsen.

Glede og mestring

Vinterbading er først og fremst gøy. I tillegg er det bra for helsen, mener Grethe.

– Det gir et kikk der og da: «Ja, jeg klarte det i dag også». Og gleden og følelsen av mestring sitter i lenge etterpå. I tillegg er det veldig sosialt. Alt i alt mener jeg at dette er bra for den mentale helsen – og kanskje for kroppen også. Jeg fikk Covid 19, men ellers kan jeg nesten ikke huske sist jeg var syk, sier hun og understreker at dette er hennes subjektive opplevelse.

– Vitenskapelige betraktninger overlater jeg til dem som har greie på det.

Mye forskning, men lite sikker kunnskap

James Mercer ved Norges arktiske universitet (UIT).
James Mercer

– Det er mye snakk om at isbading har positiv effekt på den mentale helsen, immunsystemet, blodtrykket, kolesterolnivået, sexlysten og mye annet. Det er ingen tvil om at det er mange som opplever dette. Men som forsker må jeg si at bading i kaldt vann kan være gunstig – med trykk på kan, sier James Mercer, professor emeritus ved Norges arktiske universitet (UiT).

Det mangler ikke på studier om isbading. Sammen med UiT-kolleger har Mercer gått gjennom 104 av dem. Konklusjonen er at det er vanskelig å konkludere. Som regel er det forhold ved studiene som gjør at de ikke gir grunnlag for generelle eller bastante påstander.

James Mercer ved Norges arktiske universitet (UIT).
James Mercer

Har mer av det gode brune fettet

Likevel ser det ut til å være belegg for enkelte helseeffekter. For eksempel at isbading kan redusere og/eller forandre fettvev. Det usunne fettet, som vi fort kan få litt for mye av rundt livet, kalles hvitt fett. «Brunt» fett er noe annet.

– Brunt fett bruker hvitt fett som energikilde. Dermed kan det redusere mengden av det usunne fettet. Noen studier viser at isbadere har mer brunt fett enn andre. Hvis bading i kaldt vann kan stimulere produksjonen av dette fettet, er det veldig spennende, sier Mercer.

Isbading kan være farlig

Isbading kan også være farlig. I Storbritannina, for eksempel, dør mellom 400 og 1 000 personer hvert år på grunn av hjerteinfarkt eller hjerneslag som følge av plutselig blodpropp eller alvorlig hjerteflimmer mens de bader i kaldt vann. Isbading kan altså være risikabelt for folk med hjerte- og karsykdom, påpeker Mercer.

– Epileptikere eller folk som har lett for å besvime bør også holde seg unna. Du må heller ikke bade alene, i hvert fall ikke før du har en del erfaring og føler deg trygg. Hvis det oppstår en akutt situasjon, er det viktig at du kan få hjelp umiddelbart. Husk at også muskler og nerver blir påvirket etter kort tid i kaldt vann, sier han.

Bare å kjøre på

Professoren tror det vil komme flere og bedre studier på effekten av isbading.

– Vi trenger flere kontrollerte studier på ting som ikke bare måles subjektivt, men også objektivt, før vi kan trekke vitenskapelige konklusjoner. Imens bør vinterbadere dyrke interessen sin. Hvis den fører til at du blir glad, får mer energi eller føler deg friskere, er det ingen grunn til å la være, understreker Mercer.

På Åkrasanden har Grethe F. Larsen ingen andre planer enn å følge oppfordringen.

Sikkerheten er viktig, ikke minst fordi både bølger og vind er en ekstra utfordring her ute i havgapet. Utover det er vinterbading en sosial aktivitet som gir mye glede og energi. I tillegg er det god mental trening, sier hun.

Sist oppdatert: