Hesten Campao hos veterinær.

Uten smell kunne Campao vært i live: – Han var helt spesiell

Fyrverkeriene ble et mareritt for hesten. Dyrebeskyttelsen Norge tar til orde for å unngå tilsvarende hendelser i fremtiden.

Sandra Birkeland som holder i hesten Campao.
Sandra Birkeland og hesten Campao. Foto: privat.

Datoen er 31. desember 2018 og klokken har akkurat passert fem når Sandra Birkeland hører et smell rett ved området hestene hennes står plassert. Noen har kjørt til Stall Horgen og skutt opp fyrverkerier til det Birkeland anslår å være ti meter bortenfor stallen.

– Til vanlig har jeg pleid å ta inn hestene ved tre-tiden på nyttårsdagen. Akkurat denne gangen fikk de stå litt lenger, da det er langt til nærmeste naboer og ingen hadde skutt opp fyrverkerier i nærheten de foregående årene, forteller hun.

Fyrverkeriene smeller i hodehøyde for hestene som står plassert ute på det aktuelle tidspunktet, ifølge Birkeland.

– Alle sier at jeg burde hatt de inne. Men om ingen hadde skutt opp utenfor lovlig tid, hadde ikke dette skjedd.

Sandra Birkeland som holder i hesten Campao.
Sandra Birkeland og hesten Campao. Foto: privat.

Fikk panikk og rømte

Da Birkeland ankom stedet hvor fyrverkeriene ble skutt opp, smatt gjerningspersonene inn i en bil og dro av gårde. Hun rakk ikke å ta bilnummeret før de forsvant.

– Jeg så ikke hvor mange de var eller hvem de var, sier hesteeieren.

Den ene hesten til Birkeland hadde løpt rett gjennom stålportene til innhegningen, og på veien videre fikk han med seg tre hester til.

– Klokken seks begynte mange å skyte opp, og på dette tidspunktet var hestene fortsatt på fri fot. Etter timevis med leting måtte jeg innse at det ikke nyttet.

Kan feires uten smell

Annette Bjørndalen Søreide.
Annette Bjørndalen Søreide. Foto: Anne K. Harkestad

Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen Norge, forteller at de har jobbet for et forbud mot fyrverkeri under privat regi i mange år.

– I Norge har man dispensasjon til å skyte opp mellom klokken seks og to på nyttårsaften, men det er slett ikke alle som holder seg til dette. Noen begynner oppskytingen allerede når fyrverkerisalget er i gang i romjulen og fortsetter ut i januar og februar. Det gjør at det blir ekstremt vanskelig for dyreeiere, og folk som av ulike årsaker ikke er tilhengere av fyrverkeri, å forberede seg på de høye smellene, sier Søreide.

Hun mener dagens system ikke er tilstrekkelig, da dispensasjonen ikke fungerer slik den skal.

– Dyrebeskyttelsen Norge er kritisk til at privatmennesker kan kjøpe og eie eksplosiver, samt bruke det på en dag mange har promille, sier Søreide.

Annette Bjørndalen Søreide.
Annette Bjørndalen Søreide. Foto: Anne K. Harkestad

– Tomt uten

Sandra Birkeland fortsatte letingen etter hestene sine den første morgenen i 2019. Først fant hun de to eldste, deretter unghestene.

– For førstnevnte bar det rett til Bjerke Dyrehospital. Den ene hesten, Campao, hadde skadet seg ordentlig og på funnstedet lå det blodpøler overalt.

Under operasjon ble det oppdaget at skadene var enda verre enn først antatt. Campao ble aldri vekket fra narkosen.

– Han var helt spesiell. En kjempestor hest på 1.87 centimeter som selv trodde han var en liten chihuahua. For meg var Campao en ordentlig god treningskamerat, som jeg har delt så mange fine opplevelser med. Det har føltes tomt i stallen uten ham, sier Birkeland.

Hold deg til reglene

Med nyttårsaften rett rundt hjørnet har kommunikasjonssjef Søreide en oppfordring:

– Det aller beste er om folk dropper fyrverkeri. Man kan fint feire et nytt år uten høye smell og lysglimt. Må du absolutt, så hold deg innenfor den lovlige tidsperioden – ikke skyt opp før eller etter.

Birkeland sier seg enig.

– Det bør heller være felles organiseringer i ulike byer, hvor for eksempel kommunen står ansvarlig for å skyte opp, slik at man kan se på under kontrollerte omgivelser. Først og fremst for dyrenes skyld, men også mennesker.

Sist oppdatert: