Mann og hund på jakt. Fjell. Høst.

– Kjærkomment for jegere i felt

Nå skal du slippe å fylle sekken med papirdokumenter for å være klar for høstjakta.

Vidar Nilsen i NJFF
Vidar Nilsen

På denne tiden av året må jegere landet over vanligvis finne frem det som er av kort og andre dokumenter og få alle papirer i orden og med i sekken i tilfelle kontroll under høstjakta. Dette blir det nå en endring på.

– Du må fremdeles ha dokumentasjon på bestått skyteprøve, betalt jegeravgift og at du er registrert som lisensjeger. Men du slipper å ha papirene med deg, sier Vidar Nilsen i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).

Han viser til den nye appen «Min jegerdokumentasjon», som samler all nødvendig dokumentasjon på telefonen.

Vidar Nilsen i NJFF
Vidar Nilsen

Den papirløse jeger

Ellen Hambro i Miljødirektoratet. Foto: Geir Mogen, Buckethaus
Ellen Hambro. Foto: Geir Mogen, Buckethaus

– Det er jo barnelærdom for alle jegere – ja, rett og slett pensum i jegeropplæringen – å ha med seg jegeravgiftskort, våpenkort og eventuelt jaktkort. Nå blir dette lettere å gjennomføre i praksis, påpeker Nilsen.

Det er også poenget, ifølge Miljødirektoratet, som har utviklet appen i samarbeid med NJFF og Det frivillige Skyttervesen. Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet sier appen er det foreløpig siste bidraget i arbeidet med å gjøre norske jegere «papirløse».

– Digitalisert jegerforvaltning med nedlasting av jegerdokumentasjon til mobilen gjør hverdagen enklere for landets 516 000 registrerte jegere. I tillegg innebærer tjenesten en effektivisering for samfunnet, sier hun.

Ellen Hambro i Miljødirektoratet. Foto: Geir Mogen, Buckethaus
Ellen Hambro. Foto: Geir Mogen, Buckethaus

Fungerer uten dekning

Appen henter data direkte fra «Min jegerside» i Jegerregisteret. Når dokumentasjonen er lagret, er den tilgjengelig selv om telefonen er uten mobildekning eller tilgang til internett.

Nilsen påpeker at jegeren må passe på at kontrolløren av skyteprøven gir en digital kvittering på at prøven er gjennomført og bestått. Det er nødvendig for at dokumentasjonen skal bli tilgjengelig i appen. Denne lille innsatsen vil lønne seg, fremhever han.

– Hovedfordelen er jo at appen er koblet til «Min jegerside». Dermed er den oppdatert – og du unngår å miste eller glemme viktig dokumentasjon.

→ Last ned Min Jegerdokumentasjon: Google play eller App Store

Tar dokumentasjon på alvor

Dokumentasjon, trening og lisensiering er noe jegerne tar på alvor, understreker NJFFs mann. Han er trygg på at appen vil bli et kjærkomment hjelpemiddel i felt.

– Ja, absolutt. Alle storviltjegere må avlegge både obligatoriske treningsskudd og storviltprøve før jakta. Dokumentasjonen på at dette er gjennomført må påføres jegeravgiftskortet. Når dette nå er digitalt tilgjengelig i både Jegerregisteret og appen, er den praktiske nytteverdien stor, sier Nilsen.

Han opplyser samtidig at kravet om obligatoriske treningsskudd bortfaller i år, men at skyteprøven må avlegges. NJFF og Miljødirektoratet anbefaler likevel på det sterkeste å oppsøke en skytebane før jakta. Slik holder du skyteferdighetene ved like.

Forsikring for villmarksfolk

Christian Haraldsen i Gjensidige
Christian Haraldsen

Kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige støtter Nilsens budskap.

– Som forsikringsselskap er vi opptatt av at jakten skal være trygg for alle på alle måter, sier han.

Haraldsen peker på at uforutsette hendelser kan skje, selv om man har forberedt seg godt og tatt alle forholdsregler.

– Vi anbefaler alle jegere å sjekke at forsikringen av alt utstyr og en eventuell jakthund er i orden før jakta starter, sier han.

→ Fem gode råd ved viltpåkjørsel

Christian Haraldsen i Gjensidige
Christian Haraldsen

Sist oppdatert: