Kredittkort. Lommebok. Verdenskart. Ferie.

Korttabbene du må unngå i ferien

Når feriepengene brenner i lomma, er det viktig å holde hodet kaldt. Her er kortvettreglene du må kunne når du drar på ferie.

Derya Incedursun i Nordea
Derya Incedursun

Hjemme trekker du trolig kortene dine flere ganger om dagen uten særlig frykt for tyveri eller svindel. Også ute i den store verden blir det stadig tryggere å bruke betalingskort, ifølge forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea.

– For eksempel blir færre utsatt for såkalt skimming – at informasjonen på magnetstripen blir kopiert. I tillegg fører kontaktløs betaling, som mange nå kan benytte seg av, til at man må taste PIN-koden sin sjeldnere. Det gir lavere risiko for at uvedkommende får med seg de fire tallene, sier hun.

For få år siden sto skimming for over 50 prosent av bedrageriene. Nå er andelen mye lavere. En viktig grunn er at kort med chip/kode og kontaktløs betaling blir vanligere i flere land, ifølge forbrukerøkonomen.

– Dessuten har nok de mer profesjonelle svindlerne beveget seg til andre jaktmarker, sier Incedursun.

Derya Incedursun i Nordea
Derya Incedursun

Svindler på nettet

Med andre jaktmarker menes internett. Der går det i hacking og metoden som kalles phishing. Den går ut på å lure deg til å oppgi kort- og kontonumre samt andre personlige opplysninger, som deretter kan misbrukes av kriminelle.

Mange nordmenn har blitt utsatt for slik ID-kriminalitet, som foregår på nettsider, e-post og telefon. Ofte utgir svindlerne seg for å være fra kjente bedrifter og organisasjoner, som Netflix, Skatteetaten, Microsoft eller banken din. Men ingen seriøse institusjoner vil noensinne kontakte deg på denne måten. De ringer deg heller ikke. Det er bare et forsøk på å få tak i kortnummer, sikkerhetskode og utløpsdato, understreker Incedursun.

Hun peker på at svindlerne blir stadig flinkere, og at det er lett å bli lurt. Det viktigste er å aldri klikke på linker og gå heller inn på selskapets hjemmeside hvis du skal oppdatere noe.

– Vi ser også mange som «selger» investeringer. Et godt tips her er å google nettstedet sammen med ordet «scam» eller «fraud». Da finner man ofte en del interessant informasjon, sier Incedursun.

Ubehag

Men altså: På reise er det stort sett trygt å bruke kort. Risikoen for at akkurat du blir utsatt for svindel er liten. Incedursun understreker likevel at stjålne og kopierte kort fremdeles misbrukes for store summer hvert år. Det er med andre ord grunn til å være på vakt.

– Selv om banken dekker økonomiske tap som ikke skyldes grov uaktsomhet, er det like fullt svært ubehagelig å bli utsatt for tyveri og bedrageri. I tillegg tar det praktiske knyttet til ryddejobben mye tid og energi, påpeker hun.

Kortvettreglene:

Før du drar avgårde, er det smart å friske opp kortvettreglene. Da er sjansene store for at du kommer hjem med både kort og konto i god behold.

1) Vern om PIN-koden

Lær den utenat, hold den for deg selv og sørg for at ingen følger med når du taster den inn. Avvis «gode hjelpere» ved minibanken. Benytt deg av kontaktløs betaling, «tæpping», når du kan.

2) Ikke slipp kortet av syne

Det er et verdipapir. Du ville ikke lagt igjen 50 000 kroner i kontanter på hotellsenga mens du slikket sol på stranden, ville du vel? Du må være like forsiktig med betalingskortet. Ikke legg det i baren eller på andre steder hvor det kan misbrukes av folk med uærlige hensikter.

3) Bruk regionsperre

Regionsperren stenger for kortbruk i gitte områder av verden. Hvis du ikke har det med å farte til for eksempel Australia eller Sør-Amerika, er det enkelt å sørge for at kortinformasjonen din er ubrukelig på disse kontinentene. Det er lett å aktivere/endre regionsperre i nett- og mobilbanken.

4) Følg med på kontoen din

Virker noe mistenkelig, eller du mister et kort, skal du sperre det og kontakte banken umiddelbart. Du kan sperre kortet (eller aktivere regionsperren, det fungerer også) i nett- og mobilbanken. Det er smart å lagre disse numrene til banken din på telefonen.

5) Ha alltid med to kort på tur

Oppbevar dem helst på forskjellige steder slik at du har ett i reserve. For øvrig lønner det seg å bruke et såkalt debetkort (pengene blir trukket fra konto umiddelbart) når du skal ta ut penger i minibank. Slike kort har lave eller ingen gebyrer ved uttak. Varekjøp er som regel gebyrfrie både ved bruk av debet- og kredittkort. Ved kortbetaling er det dessuten lettere å avdekke svindel.

6) Betal alltid i lokal valuta

Det er alltid smart å betale i lokal valuta, understreker Incedursun.

– Aksepterer du tilbudet om å bli belastet i norske kroner, får du dårligere kurs og ender opp med å betale mer enn nødvendig. Hvis du samtidig betaler alt du skylder ved første forfall, unngår du at renten begynner å løpe på kortkjøpet, sier hun.

Sist oppdatert: