Det har aldri vært mer populært med Rolex, ifølge Arne Voll

Se opp for «Rolex-fella»

Bruktmarkedet for luksusklokker koker, men ikke alle ender opp med det de trodde var en lovlig vare.

Et enkelt søk på finn.no viser hundrevis av klokker til salgs for både fem- og sekssifrede beløp, og ifølge kommunikasjonssjef i Gjensidige Arne Voll er det en hard kamp om de mest populære modellene på bruktmarkedet.

– Utfordringen er at det er lange og ofte flere år med ventelister hos autoriserte klokkeforhandlere. Det medfører at mange på må ut på bruktmarkedet, kjøpe på nett eller reise til utlandet for å realisere den store klokkedrømmen. Det er i denne sammenhengen mange går i «Rolex-fella», sier Voll.

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll advarer mot fellene på bruktmarkedet for luksusklokker

Takk nei til ukjent MVA

Har du «smuglet» en kostbar klokke eller andre verdifulle varer inn i landet, kan du få store problemer hvis de blir stålet eller forsvinner, forteller Voll.

– Vilkårene er krystallklar på at slike varer ikke dekkes over innbo- eller reiseforsikringen. Det samme gjelder om du kjøper klokker i Norge uten dokumentasjon på MVA. Ettersom mange ser på klokker som en god investering, omsettes disse raskt. Likevel kan det være forskjell på en Rolex med papirene i orden og en uten.

Flere hundre avslag

Rolex på hånd i lomme

Voll sier forsikringsselskapet hvert år får flere henvendelser fra fortvilte kunder som er blitt frastjålet kostbare klokker, smykker eller vesker.

– Normalt får kunden dekket slike tap raskt og enkelt. Men, om det viser seg at de mangler dokumentasjon på hvor varen er kjøpt eller at eiendelene ikke er tollklarert, blir det blankt avslag, advarer han, og fortsetter:

– Mange kunder blir fortvilte, samtidig skjønner de også at vi som forsikringsselskap ikke kan utbetale erstatning når varen er ført inn til Norge i strid med gjeldene toll- og avgiftsregler. Står det «ukjent MVA» i annonsen er det mest sannsynligvis ikke betalt norske avgifter.

Voll er klar på fordelene ved å ha «papirene i orden»:

– Klokken holder seg mest sannsynlig bedre i pris, og en slipper å bli tatt med buksen nede i tollen. Videre vil klokken erstattes på reise- og innboforsikringen, eller en egen verdigjenstandsforsikring som dekker tyveri og andre uforutsette hendelser.

Rolex på hånd i lomme

Dette er reglene

Alle som har vært i utlandet mer enn 24 timer kan ta med seg varer til Norge for inntil 6000 kroner. Overstiges dette beløpet, skal en gå på rød sone gjennom tollen og er pliktige til å betale moms + eventuelle avgifter.

→ Les mer på Tolletatens nettsider

Sist oppdatert: