Flyplass. Bagasje. Reise.

Dette har du krav på ved forsinkelser

Ting går ikke alltid på skinner når man er på reise, og lite er mer frustrerende enn forsinkelser og bagasje som ikke dukker opp. Her er ekspertens råd til hva du bør gjøre og hva du har krav på ved problemer på reisen.

Reiselivsekspert Lene Hasler. Foto: Gjensidige
Lene Hasler

Dersom forsinkelser oppstår må du først ta kontakt med transport- eller reiseselskapet ditt, ifølge reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige Lene Hasler.

– De kan fortelle deg hvilke ekstrautgifter de dekker, i tillegg til å gi informasjon om når du kan forvente å fortsette reisen din, sier Hasler og fortsetter:

– Har du bestilt en pakkereise vil du ofte få god hjelp av reiseselskapet. Hvis det viser seg at de ikke dekker alle ekstrautgiftene dine, kan du imidlertid kontakte forsikringsselskapet.

Hun minner om at reiseforsikringen kun gjelder ved forsinkelser forårsaket av værforhold, teknisk eller mekanisk feil, trafikkuhell og nødlandinger.

– Skyldes forsinkelsen andre ting, som for eksempel streik, konkurser, bemanningsproblemer, treg trafikk og liknende, så er det ingen dekning, sier Hasler.

Reiselivsekspert Lene Hasler. Foto: Gjensidige
Lene Hasler

Flere etapper på reisen?

Hvis reisen har flere etapper og du kommer for sent frem til neste avgang, må forsinkelsen være på 1,5 time eller mer. Den som reiser er også forpliktet til å holde kostnadene på et rimelig nivå.

– Forsikringen dekker for eksempel ikke ny flybillett på 1. klasse eller opphold på suite, påpeker reiselivseksperten.

For å minske risikoen for uheldige konsekvenser ved forsinkelser, kan du gjøre noen grep selv.

– Vær ute i god tid før avreise, og sjekk at det er tilstrekkelig med tid mellom etappene ved flere mellomlandinger. Det er også lurt å følge med på oppdateringer i trafikkbildet, både hvis du skal kjøre bil eller reise kollektivt. Er forsinkelsen varslet god tid i forveien, vil nemlig ikke forsikringen dekke ny reise, advarer Hasler.

Forsinket bagasje

Reiseforsikringen dekker kjøp av det aller mest nødvendige om din innsjekkede bagasje blir forsinket. Dette gjelder umiddelbart etter forsinkelsen, men du må likevel huske å få dokumentasjon på forsinkelsen fra transportør eller reiseselskapet.

– Sørg for å holde kontakt med flyselskapet underveis til du får bagasjen din igjen, og ta vare på alle kvitteringer på innkjøp du ønsker å få erstattet. Mange føler at hele ferien er ødelagt hvis bagasjen blir forsinket og ønsker erstatning for «tort og svie», men det er ikke noe reiseforsikringen dekker, avslutter Hasler.

1. Les bestemmelsene for innsjekket bagasje

Husk at både transport- og forsikringsselskapene har egne bestemmelser på hva du ikke kan sende som innsjekket bagasje. Trosser du disse bestemmelsene, kan du ikke regne med å få det dekket.

2. Unngå mat i innsjekket bagasje

Mange ønsker å ta med seg mat på reisen, for eksempel norsk laks eller brunost. Blir en koffert med mat i forsinket i flere dager, kan det bli en svært ubehagelig opplevelse å åpne den igjen.

3. Pakk det viktigste i håndbagasjen

Sørg for at verdisaker, nøkler og andre gjenstander som er viktige for deg også er med inn på flyet. Etter en lang reise vil de fleste hjem så fort som mulig, og da er det ekstra kjedelig å stå der på parkeringsplassen uten nøkkel, eller måtte ringe etter låsesmed for å få opp inngangsdøren hjemme.

4. Ta forbehold ved sending av spesialbagasje

Les nøye hvilke regler som gjelder ved sending av spesialbagasje. Mange velger å dra på jakt i utlandet, og tar med seg eget våpen. Da er det viktig at det planlegges ekstra godt med tid før avreisen, men også mellom transportetappene på grunn av nødvendig papirarbeid og sikkerhetskontroller.

Sist oppdatert: