Dame på høsttur med kart og kompass.

Slik bruker du kart og kompass

GPS virker bare med batteri og god dekning. For å være trygg på tur, må du kunne bruke kart og kompass. Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror.

Tina Skare i DNT
Tina Skare

Fjellvettregel nummer 7 sier at du skal bruke kart og kompass og alltid vite hvor du er. En god regel, synes de fleste. Likevel viser en undersøkelse gjort av DNT i 2022 at bare fem av ti behersker kunsten å orientere seg på denne måten.

– Mange setter sin lit til mobilen når de er ute, og ofte går det helt fint, sier Tina Skare i DNT.

Hun advarer samtidig om at mobilen kan gå tom for strøm, særlig når det er kaldt. I tillegg kan dekningen være dårlig der du er.

 – Da er det helt avgjørende for din egen sikkerhet å forstå hvordan kart og kompass fungerer.

Tina Skare i DNT
Tina Skare

Ikke vanskelig å lære seg

Mange synes det virker vanskelig å bruke kart og kompass, opplever DNT. Skare mener bestemt at dette er noe alle kan lære seg.

– Dette får du til! For eksempel har DNT et gratis og godt tilgjengelig introduksjonskurs på nett som du kan ta, sier hun og oppfordrer alle til å gjøre nettopp det. Du kan også se deg rundt i bekjentskapskretsen.

– Hvis du har en venn som er god på orientering eller ivrig friluftsmenneske, spør om et lite kurs! sier Skare.

Hva viser kartet?

Kort fortalt er et kart en tegnet og forminsket gjengivelse av virkeligheten. Alle turkart har en tegnforklaring som sier hva du kan se på kartet. Det har også en målestokk som viser forholdet mellom avstanden på kartet og avstanden i terrenget. Det forteller deg hvor langt det er fra A til B. Høydekurvene på kartet viser deg hvor bratt terrenget er. Jo tettere streker, dess brattere er det.

– Dersom du ikke får kartet til å stemme overens med omgivelsene, må du huske at virkeligheten har rett, smiler Skare. – Sjekk om kartet er gammelt eller om stien kan ha blitt flyttet. Det kan jo også hende at du rett og slett ikke er der du tror!

La kanten av kompasset ligge inntil den rette strekningen fra det steder du står, til det stedet du skal.
KOMPASSKANTEN: La kanten av kompasset ligge inntil den rette strekningen fra det steder du står, til det stedet du skal.

Hva gjør kompasset?

Kompasset viser oss himmelretninger, og kompassnåla vil alltid peke mot magnetisk nord. Med noen enkle grep kan du ta ut en kurs fra A til B slik at kompasset kan guide deg i riktig retning. Sammen med kartet er det et stabilt og svært nyttig hjelpemiddel på tur, både i lavlandet og på høyfjellet.

Vri kompasshuset til linjene i kompasshuset blir parallelle med kartrutenettets nord-sør-linjer.
ORIENTER KOMPASSET: Vri kompasshuset til linjene i kompasshuset blir parallelle med kartrutenettets nord-sør-linjer.

Gjør turen tryggere – og mer spennende

I tillegg til at turen blir tryggere, kan bruk av kart også gjøre den mer spennende, ifølge Skare. Du får bedre oversikt over området du befinner deg i, og kanskje går du til steder du ikke har vært før. Du kan også ære deg navn på steder, topper, elver og vann.

– Ikke minst gjelder dette når du har med barn, sier den vante turgåeren. – La dem gå foran med kartet, og gi dem utfordringer underveis. «Klarer dere å finne akkurat den kollen og det stikrysset?»

MARSJRETNING: Ta kompasset bort fra kartet og drei kompasset til kompasshuspila og kompassnåla faller sammen.
MARSJRETNING: Ta kompasset bort fra kartet og drei kompasset til kompasshuspila og kompassnåla faller sammen. Nå skal du følge retningen på marsjpilen – ikke pilen som peker mot nord.

Kunnskap er ferskvare

Den nye DNT-undersøkelsen viste altså at bare halvparten av befolkningen sier at de er trygge på bruk av kart og kompass. Men den viste også en liten økning fra forrige undersøkelse i 2019. Det gleder Tina Skare.

– Mange har tatt naturen i bruk gjennom pandemien og kanskje sett behovet for å øke sin egen kompetanse på friluftsliv. Det håper vi flere gjør fremover. En trygg tur er en god tur. Dessuten er det ganske kult å kunne bruke kart og kompass, sier hun med et smil.

Selv om det ikke er vanskelig å lære seg å bruke disse hjelpemidlene, må kunnskapen holdes ved like.

– Øvelse gjør mester, påpeker Skare. Hun anbefaler at kartet og kompasset alltid er med på tur – og at det blir brukt aktivt, også på turer i kjent terreng.

– Vær trygg på at du kan finne ut hvor du er, at du kan planlegge en fin rute og at du kan ta ut en enkel kompasskurs som sikrer at du går i riktig retning. Klarer du det, er du på god vei til en trygg og god tur.

Sist oppdatert: