Husvask.

Derfor bør du vaske huset

En ordentlig omgang med såpe og vann får huset til å skinne som nytt. Og trolig kan du utsette malejobben enda et år. Dette må du vite om å vaske hus.

Hvis huset ser litt slitt og trist ut, er det fort gjort å tro at man må frem med malerkosten. Men det er kanskje bare en skikkelig vask som skal til. En omgang med såpe, skurekost og vann gjøre en «sliten» fasade god som ny.

Skitt og lort

Teknisk senioringeniør Tor Arne Simonsen i avdeling for teknisk service i Jotun
Teknisk senioringeniør Tor Arne Simonsen i avdeling for teknisk service i Jotun

– Husvasken bør inn på listen over årlige vedlikeholdsoppgaver. Vi anbefaler en ordentlig vårrengjøring av både trepanel og fasader av mur eller andre materialer. Slik blir man kvitt både uhumskheter etter vinteren og årets ferske pollen, sier , ifølge teknisk senioringeniør Tor Arne Simonsen i avdeling for teknisk service i Jotun.

– Når jobben er gjort, kan man glede seg over et skinnende pent hus i utesesongen. Og malejobben kan trolig utsettes enda et år, smiler eksperten.

Med «uhumskheter» menes støv, fett, grønske, diverse salter og forurensing fra biltrafikk eller industri – alt som kan forringe egenskapene til maling, beis og andre typer overflatebehandling.

Teknisk senioringeniør Tor Arne Simonsen i avdeling for teknisk service i Jotun
Teknisk senioringeniør Tor Arne Simonsen i avdeling for teknisk service i Jotun

Festmåltid for sopp

– I tillegg vil smuss tiltrekke seg fukt, som kan føre til råte. Hvis man i tillegg tilsetter årets pollen i miksen, blir resultatet et festmåltid for sopp, alger og ulike mikroorganismer. De svarte prikkene er ikke pene å se på, men det som er verre er at soppen skader både overflatebehandlingen og underlaget, sier Simonsen.

Han legger til at klimaendringene, med mer regn og høyere temperaturer, øker behovet for vedlikehold.

– Sopp, alger og grønske best på skyggesiden av huset. Og bygninger med lys farge er mer utsatt enn mørke. Grunnen er at lyse farger reflekterer solstrålene og derfor ikke blir så varme. En mørk fasade som blir oppvarmet av solen har dårligere vekstvilkår for sopp og lignende.

Ha utstyret klart

Det sies at godt utstyr er halve jobben. Her er det du trenger for et godt resultat:

  • Såpe, for eksempel Husvask
  • En litt stiv kost med forlengerskaft. Bruk en spesialbørste, en oppvaskkost eller lignende.
  • Lavtrykkssprøyte eller høytrykksspyler
  • En stige hvis nødvendig

– Det er mange oppfatninger om behovet for spesialsåpe. Noen velger heller vanlig oppvaskmiddel eller en salmiakkoppløsning. Fordelen med produktet Husvask er at den garantert ikke skader overflatebehandlingen eller treverket. Samtidig er den svært effektiv mot salter, grønske, skitt, pollen, sier Simonsen.

Etter vasken kan fasaden se ren og pen ut. Likevel kan det ligge igjen sopp og mugg som ikke kan ses med det blotte øyet. Derfor trenger veggen en omgang med sopp- og algemiddel. Det fjerner eksisterende sopp og gir langvarig beskyttelse mot nye angrep.

– Hvis man vil spare tid, kan man velge en variant av Husvask som er tilsatt sopp- og algemiddel. Mange glemmer også å påføre sopp- og algemiddel etter vasken. Med et 2-i-1-produkt slipper man hele ekstrajobben og får en langtidsvirkende effekt, opplyser eksperten.

Ja eller nei til høytrykksspyler?

Kan man bruke høytrykksspyleren til husvasken? Nei, mener mange. Høyt trykk kan skade malingen/beisen, skade murpuss, flise opp treverk og presse vann inn i kriker og kroker der det kan utvikle seg råte. Men ifølge Simonsen er det greit å bruke høytrykksspyler – så lenge man …

– …holder minst 30 centimeters avstand fra veggen når trykket er 70 bar. Hvis maskinen mangler trykkmåler, eller man vil være helt sikker på å ikke gjøre skade, kan man gå lenger unna. Høytrykksspyleren bør uansett ikke brukes på sprukken kledning eller på kledning som har dårlig utlufting på baksiden, påpeker han.

– Hvis man er usikker, er en vanlig hageslange et godt valg. Den er uansett enklere å kontrollere og kan ikke gjøre skade, sier Simonsen.

Simonsens tips for en vellykket husvask:

1) Legg arbeidet til en gråværsdag

I sollys kan vaskemiddelet tørke på veggen, noe som er uheldig. Har huset selvrensende vinduer, er det lurt å dekke dem til med plast. Såpen kan nemlig gjør skade på det selvrensende belegget på slike vinduer. Alternativet er å være nøye med å skylle bort såpe fra glass og beslag (og planter) underveis i prosessen.

2) Sprøyt såpeblandingen på veggen

Begynn nederst og jobb deg oppover, slik at du ser hvilke områder som mangler såpe. Du unngår også at såpen renner nedover veggen, trekker ed seg skitt og lager stygge merker som kan være vanskelige å fjerne. I tillegg er det en fordel at såpen får virke lengst på den nedre delen av veggen, som er mest møkkete.

3) La såpen virke i 3–5 minutter (mindre hvis den viser tegn til å tørke på veggen)

Gå over veggen med en kost som du har dyppet i såpeblandingen. Skrubb godt mellom kledningsbord og andre kriker og kroker på veggen – fra nederst til øverst.

4) Skyll veggen godt med vann.

Nå skal du begynne øverst og jobbe deg nedover. Bruk rikelig med vann. Å spyle nedenfra og oppover er ikke anbefalt. Det øker risikoen for vanninntrenging, særlig på liggende kledning.

– Når jobben er gjort, skyller du ut eventuelle såperester fra beholderen og slangen på høytrykksspyleren. Så kan du lene deg tilbake og nyte resultatet av innsatsen, sier Simonsen.

Kledningen må byttes – kan forsikringen hjelpe?

Før eller siden må huset males. En grundig vask er viktig for at den nye malingen skal sitte godt og beskytte underlaget best mulig. I tillegg må avskallet maling skrapes bort.

– Før maling kan man velge en annen og sterkere såpe. Kraftvask er et spesialprodukt for overflatebehandling før maling. Såpen er sterkere enn Husvask, og derfor anbefales det å bruke hansker og briller for å beskytte hud og øyne, sier Simonsen.

Når huset skal males?

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Før eller siden må de fleste huseiere konstatere at hele eller deler av kledningen må byttes. Dette må man betale selv. Tømrer og rådgiver i Gjensidige, Simon Olsen, sammenligner det å skifte panel med å kjøpe nye dekk til bilen.

– Av og til trenger bilen nye dekk. Dette får man ikke igjen på forsikringen – og slik er det også for kledningsbord. Å skifte ut panel som er «mett av dage» regnes som vedlikehold, sier Olsen.

Han legger til at tilleggsforsikringer mot sopp og råte gjelder for steder der det ikke «skal» komme råte, for eksempel i innvendig bærekonstruksjon som bjelker og stenderverk.

Les mer om husforsikring

Hovedfoto: Jotun A/S

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Sist oppdatert:

Mer om:

HusByggVæret