Arne Voll ved et kjøleskap

Derfor streiker fryseren i kulda

Trenger ti varmegrader for å virke som den skal.

Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll

– Det høres kanskje ut som en selvmotsigelse, men uten varme klarer ikke en vanlig fryser å holde maten din kald, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Den nedre grensen går ved omlag ti varmegrader. Derfor bør en fryser eller kombiskap som er laget for å stå i et oppvarmet rom ikke plasseres i en uisolert kjeller, utebod eller garasje – eller i en hytte uten oppvarming vinterstid.

Voll forteller at forsikringsselskapene årlig får melding om cirka 8000 skader som gjelder mat i frysere. Det fører til utbetalinger på nærmere 35 millioner kroner. I tillegg regner bransjen med store mørketall.

Forsikringen gjelder ved et «vanlig» strømbrudd eller andre forhold du ikke rår over. Du kan ikke regne med å få erstatning for bedervet mat hvis årsaken er at fryseren sto for kaldt og at dette fører til at motoren blir ødelagt, sier han.

Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll

Får problemer når det blir kaldt

Joakim Hagen, salgssjef i Power
Joakim Hagen

Når temperaturen i et rom synker under ti grader, vil komponenter som for eksempel kompressoren slite og kjøleeffekten blir dårligere. Det opplyser Joakim Hagen, salgssjef for hvitevarer i elektronikk-kjeden Power

 – Motoren begynner å gå igjen hvis temperaturen stiger. Men da er nok faren stor for at maten allerede er ødelagt, konstaterer Hagen.

I likhet med Gjensidige får Power-kjeden henvendelser fra kunder som har fått vond lukt i fryseren på grunn av mat som har tint.

– Garantien gjelder imidlertid ikke når årsaken til luktproblemet er feil bruk av apparatet, sier salgssjefen.

Joakim Hagen, salgssjef i Power
Joakim Hagen

Frysere som tåler kulde

Salgssjefen og forsikringsmannens råd er samstemt: Plasser fryseboksen eller -skapet i et oppvarmet rom.

– Hvis du har en hytte som skal stå kald gjennom vinteren, bør du tømme kjøleskapet og fryseboksen for mat og trekke ut kontaktene. Husk å la døren stå litt på gløtt slik at det ikke danner seg vond lukt, sier Arne Voll.

En annen løsning er å kjøpe et apparat som tåler kulde.

– En slik fryser koster litt mer enn en vanlig. Til gjengjeld fungerer den når temperaturen kryper ned mot frysepunktet, sier Joakim Hagen.

Se i bruksanvisningen

Du finner informasjon om hvilken romtemperatur som er best for fryseren din under punktet «klimaklasse» i bruksanvisningen. Voll i Gjensidige har undersøkt flere vanlige frysere som er til salgs hos ulike forhandlere. Konklusjonen er at den nedre grensen som regel går ved ti varmegrader.

– Noen rimeligere apparater trenger imidlertid en «arbeidstemperatur» på minst 16 grader, sier han og legger til:

– Det er verdt å nevne at eldre frysebokser og enkelte nyere hvitevarer likevel kan fungere greit under krevende forhold. Slik er det med biler og: Noen går i stykker, mens andre kjøres i 20 år uten at det skjer noe.

"Mynt-trikset"

En mynt som har sunket ned i isen, er et tegn på at fryseren ikke har virket optimalt.
Når mynten synker ned i isen, er det et tegn på at fryseren ikke har virket optimalt.

Voll har også et triks for å sjekke fryseboksen:

– Fyll en liten plastbolle med vann og sett den i fryseren. Når vannet har fryst, legger du en mynt på toppen. Hvis du senere oppdager at mynten har sunket ned i isen, er det et tegn på at fryseren ikke fungerer som den skal eller at strømmen har vært borte etter at du sjekket sist, sier han.

En mynt som har sunket ned i isen, er et tegn på at fryseren ikke har virket optimalt.
Når mynten synker ned i isen, er det et tegn på at fryseren ikke har virket optimalt.

Sist oppdatert: