Arne Voll ved et kjøleskap

Derfor streiker fryseren i kulda

Trenger ti varmegrader for å virke som den skal.

Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll

– Det høres kanskje ut som en selvmotsigelse, men uten varme klarer ikke en vanlig fryser å holde maten din kald, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Den nedre grensen går ved omlag ti varmegrader. Derfor bør en fryser som er laget for å stå i et oppvarmet rom ikke plasseres i en uisolert kjeller, utebod eller garasje – eller i en hytte uten oppvarming vinterstid.

Voll forteller at forsikringsselskapene årlig får melding om cirka 8000 skader som gjelder mat i frysere. Det fører til utbetalinger på nærmere 35 millioner kroner. I tillegg regner bransjen med store mørketall.

Forsikringen gjelder ved et «vanlig» strømbrudd eller andre forhold du ikke rår over. Du kan ikke regne med å få erstatning for bedervet mat hvis årsaken er at fryseren sto for kaldt – eller hvis det at den sto for kaldt fører til at motoren blir ødelagt på grunn av unormalt stor slitasje, sier han.

Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll

Får problemer når det blir kaldt

Joakim Hagen, salgssjef i Power
Joakim Hagen

Når temperaturen i et rom synker under ti grader, vil komponenter som for eksempel kompressoren slite og kjøleeffekten blir dårligere. Det opplyser Joakim Hagen, salgssjef for hvitevarer i elektronikk-kjeden Power

 – Motoren begynner å gå igjen hvis temperaturen stiger. Men da er nok faren stor for at maten allerede er ødelagt, konstaterer Hagen.

I likhet med Gjensidige får Power-kjeden henvendelser fra kunder som har fått vond lukt i fryseren på grunn av mat som har tint.

– Garantien gjelder imidlertid ikke når årsaken til luktproblemet er feil bruk av apparatet, sier salgssjefen.

Joakim Hagen, salgssjef i Power
Joakim Hagen

Frysere som tåler kulde

Salgssjefen og forsikringsmannens råd er samstemt: Plasser fryseboksen eller -skapet i et oppvarmet rom.

– Hvis du har en hytte som skal stå kald gjennom vinteren, bør du tømme kjøleskapet og fryseboksen for mat og trekke ut stikkontaktene. Husk å la døren stå litt på gløtt slik at det ikke danner seg vond lukt, sier Arne Voll.

En annen løsning er å kjøpe et apparat som tåler kulde. En fryser, kjøle- eller kombiskap av denne typen benytter en gass som ikke tykner. Dermed vil kompressoren klare å pumpe den rundt.

– En slik fryser koster litt mer enn en vanlig. Til gjengjeld fungerer den når temperaturen kryper ned mot 15 minusgrader, sier Joakim Hagen.

Du finner informasjon om hvilken romtemperatur som er best for fryseren din under punktet «klimaklasse» i bruksanvisningen. Voll i Gjensidige har undersøkt flere vanlige frysere som er til salgs hos ulike forhandlere. Konklusjonen er at den nedre grensen som regel går ved ti varmegrader.

– Noen rimeligere apparater trenger imidlertid en «arbeidstemperatur» på minst 16 grader, sier han.

"Mynt-trikset"

Voll har også et triks for å sjekke fryseboksen:

– Fyll en liten plastbolle med vann og sett den i fryseren. Når vannet har fryst, legger du en mynt på toppen. Hvis du senere oppdager at mynten har sunket ned i isen, er det et tegn på at fryseren ikke fungerer som den skal eller at strømmen har vært borte etter at du sjekket sist, sier han.

En mynt som har sunket ned i isen, er et tegn på at fryseren ikke har virket optimalt.
Når mynten synker ned i isen, er det et tegn på at fryseren ikke har virket optimalt.

Sist oppdatert: