Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Unngå frostskader i vinter

Sørg for at det er minst 10 grader i rom med vannrør, anbefaler tømrer og rådgiver Simon Olsen.

Vann på avveier

Les mer om husforsikring

De fleste frostskadene oppstår når utetemperaturen synker kraftig mens beboerne er borte, for eksempel på jule- eller vinterferie. Det er ikke morsomt å komme hjem til vannskader. I verste fall kan boligen bli ubeboelig i lang tid, ifølge Simon.

– Med sprengkulde skyter tallet på vannskader i været. For eksempel ble det registrert nesten 25 000 frostskader vinteren 2010. Det vanlige er cirka 3 000. Omfanget varierer fra år til år, men bransjen utbetaler om lag 222 millioner kroner i erstatning i forbindelse med slike skader per år. Samtidig har mange fått redusert forsikringsutbetalingen fordi huset eller fritidsboligen ikke var godt nok sikret mot frostskader, sier han, og fortsetter:

– Kuldegradene kan smyge seg inn i ventiler, utettheter, kjellere og andre steder hvor det kan være rør. Mange skader oppstår fordi folk skrur varmen ned eller helt av når de reiser bort. I tillegg glemmer mange å stenge stoppekranen.

Les mer om husforsikring

Kaldt ute – varmt inne

Les mer om hytteforsikring

Simon påpeker imidlertid at det egentlig er ganske enkelt å forebygge frostskader.

– Når det er frost ute, bør det være varmt inne – minst 10 grader i alle rom som har vannrør i vegger eller gulv. Skru opp termostaten på ovnene slik at de har litt ekstra å fyre med dersom det blir skikkelig kaldt, sier Simon, og understreker at mange skadene oppstår fordi varmekildene ikke klarer å holde tritt med plutselige temperaturfall.

I tillegg bør den nevnte stoppekranen stenges og rørene tømmes for vann hvis huset skal stå tomt over tid.

– Det å stenge stoppekran og å tappe rørene er for øvrig et krav i hytteforsikringen. Det er en dårlig idé å nøye seg med å la vannkraner stå og dryppe for å hindre frost. Avløpet kan nemlig også fryse til, påpeker Simon.

Vil man sikre seg ytterligere, er det smart å fylle toaletter og vannlåser med frostfri væske. I tillegg kan det være nødvendig å sjekke om vannrør i grovkjellere og krypkjellere må beskyttes med varmekabel og isolasjon.

Les mer om hytteforsikring

Når uhellet er ute

Hvis det er mistanke om frostskader, kan man prøve å finne den med det blotte øye eller ved å lytte etter susing i rørene.

– Hører man suselyd uten at kranene er i bruk, er det et tegn på lekkasje. Steng stoppekranen og kontakt rørlegger, sier Simon.

Er det allerede oppstått skader, eller hvis rørleggeren sier at kostnaden kan bli høyere enn egenandelen i forsikringen, bør du kontakte forsikringsselskapet ditt snarest.

Sist oppdatert:

Mer om:

ByggHusVæret