Vinter. Frost. Hus.

Unngå frostskader i vinter

Sørg for at det er minst 10 grader i rom med vannrør, anbefaler tømrer og rådgiver Simon Olsen.

Tømrer og rådgiver Simon Olsen
Simon Olsen

De fleste frostskadene oppstår når utetemperaturen synker kraftig mens beboerne er borte, for eksempel på jule- eller vinterferie. Det er ikke morsomt å komme hjem til vannskader. I verste fall kan boligen bli ubeboelig i lang tid, ifølge Olsen.

– Med sprengkulde skyter tallet på vannskader i været. For eksempel ble det registrert nesten 25 000 frostskader vinteren 2010. Det vanlige er cirka 3 000. Omfanget varierer fra år til år, men bransjen utbetaler om lag 222 millioner kroner i erstatning i forbindelse med slike skader hvert år. Samtidig har mange fått redusert forsikringsutbetalingen fordi huset eller fritidsboligen ikke var godt nok sikret mot frostskader, sier han, og fortsetter:

– Kuldegradene kan smyge seg inn i ventiler, utettheter, kjellere og andre steder hvor det kan være rør. Mange skader oppstår fordi folk skrur varmen ned eller helt av når de reiser bort. I tillegg glemmer mange å stenge stoppekranen.

Tømrer og rådgiver Simon Olsen
Simon Olsen

Kaldt ute – varmt inne

Tømreren forteller at tallene for vinterhalvåret 2020 til 2021 var svært høye. Antall registrerte frostskader var over 8600, som medførte kostnader på mer enn 457 millioner kroner i erstatningssummer. 

– De høye tallene skyldes en kombinasjon av streng kulde, flere minusgrader i områder som normalt er relativt milde og rett og slett forglemmelser eller manglende rutiner hos kundene, sier Olsen. 

Han påpeker imidlertid at det egentlig er ganske enkelt å forebygge frostskader.

– Når det er frost ute, bør det være varmt inne – minst 10 grader i alle rom som har vannrør i vegger eller gulv. Skru opp termostaten på ovnene slik at de har litt ekstra å gå på dersom det blir skikkelig kaldt, sier Olsen, og understreker at mange av skadene oppstår fordi varmekildene ikke klarer å holde tritt med plutselige temperaturfall.

Tomt over en lengre periode?

I tillegg bør den nevnte stoppekranen stenges og rørene tømmes for vann hvis huset skal stå tomt over tid.

– Det å stenge stoppekran og å tappe rørene er for øvrig et krav fra forsikringsselskapet for hytter og ubebodde hus. Gjøres ikke dette når man reiser, kan man få avkortning. Det er en dårlig idé å nøye seg med å la vannkraner stå og dryppe for å hindre frost. Avløpet kan nemlig også fryse til, påpeker tømreren.

Vil man sikre seg ytterligere, er det smart å fylle toaletter og vannlåser med frostfri væske. I tillegg kan det være nødvendig å sjekke om vannrør i grovkjellere og krypkjellere må beskyttes med varmekabel og isolasjon.

Slik oppstår skaden

Forskningsleder Lars-Erik Fiskum
Lars-Erik Fiskum. Foto: SINTEF

De dyreste skadene forekommer som oftest i hytter eller ubebodde hus, ifølge forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF.

– Man kan tro at man har det varmt nok inne, men i yttervegger eller tak blir det kaldt ved dårlig isolasjon. Når et rør som ligger frostutsatt til blir eksponert for minusgrader, vil vannet utvide seg. Da opparbeides det et trykk og rørveggen brister. Når den brister, fryser vannet til is i samme sekund som hull oppstår, sier Fiskum.

Isen vil tette hullet, og ved rask oppdagelse vil man kunne forhindre at vann fosser ut. Mer problematisk er det med steder du er borte fra over lengre tid, advarer forskningslederen.

– Når vannet etter hvert tiner, vil det strømme ut der røret har bristet.

Forskningsleder Lars-Erik Fiskum
Lars-Erik Fiskum. Foto: SINTEF

Når uhellet er ute

De med boliger bygget før 1997 bør være ekstra oppmerksomme, da disse normalt er utstyrt med kobberrør – til forskjell fra nyere boliger.

– Frostskader, som følge av at rør fryser, sees primært hos noe eldre og dårlig isolerte boliger med kobberrør. Fra 1997 har plastrør blitt brukt, og de tåler mer, opplyser Fiskum.

Ved mistanke om frostskader, råder han til å stenge vanntilførselen og kontakte rørlegger. Tømrer og rådgiver Olsen legger til:

– Hvis rørleggeren sier at kostnaden kan bli høyere enn egenandelen i forsikringen, bør du kontakte forsikringsselskapet ditt snarest.

Sist oppdatert:

Mer om:

ByggHusVæret