En mann viser at han vil gi bort, eller låne bort bilnøkkelen.

"En venn krasjet bilen min. Må jeg betale?"

Det er hyggelig å kunne være til hjelp og låne bort bilen til venner og familie, men det kan også bli dyrt.

Hva skjer dersom du er snill og låner bort bilen til en venn eller et familiemedlem og de er så uheldig å skade bilen din? Hva om det er du som har lånt bilen? I en alvorlig ulykke kommer det materielle selvsagt i annen rekke, men her snakker vi for eksempel om en stygg ripe, en knust lykt eller en ordentlig bulk i skjermen. Sånt kan bli dyrt å reparere – og hva vil forsikringsselskapet si?

Hvem som kjører er mindre viktig for forsikringsselskapet

Seniorkonsulent Espen Johansen i Gjensidige i hvit pique.
Seniorkonsulent Espen Johansen i Gjensidige

Seniorkonsulent Espen Johansen i Gjensidige forteller at selskapet får en del henvendelser fra bileiere som spør om det er «lov» å låne bort bilen.

– Svaret er at forsikringsselskapene ikke er så opptatt av hvem som sitter bak rattet så lenge den bare lånes ut en gang iblant, sier Johansen.

Unntaket er hvis det skjer en ulykke med personskade og/eller at politiet oppretter sak etter et uhell. Da er det viktig at forsikringsselskapet vet hvem som er involvert. I tillegg kan det få konsekvenser for deg hvis du er over 23 år, har lånt bort bilen til en som er yngre enn dette – og samtidig har bekreftet at «alle førere er over 23 år» da du kjøpte forsikring.

Men altså: Sett fra forsikringsselskapets ståsted kan man si at det ikke er så nøye hvem som forårsaket skaden.

– Det er uansett du som forsikringstaker som må ta den økonomiske støyten. Og tusenlappene kan fly fort når du legger sammen egenandel og et bonustap med påfølgende prishopp på forsikringen, konstaterer Johansen.

Seniorkonsulent Espen Johansen i Gjensidige i hvit pique.
Seniorkonsulent Espen Johansen i Gjensidige

Kan være viktig for deg

Hvilke konsekvenser kan dette få for vennskapet? Tilbyr vennen seg å dekke hele kostnaden? Bare egenandelen? Ingenting? Føles det naturlig å be ham eller henne betale? Hva om det ikke er penger å hente? Her kan dere havne i en situasjon som setter forholdet på prøve, mener Johansen.

– Hva er det man sier? At et godt vennskap ryker ved 2 000 kroner? Vi i Gjensidige vil ikke oppfordre deg til å være kjip mot venner, og som oftest går det helt fint å låne bort bilen. Uansett er det et godt råd å ta «pengepraten» på forhånd. Det kan bidra til mindre grums hvis uhellet er ute, sier han.

Bruke forsikringen eller betale selv?

Hvis du får en skade på bilen din, er du ikke nødt til å involvere forsikringsselskapet. Mange velger heller å betale av egen lomme, særlig hvis kostnaden ikke overstiger egenandelen. Her kan Gjensidige hjelpe til med å finne ut hva som lønner seg for deg, opplyser Johansen.

– Vi benytter en «bonuskalkulator» som beregner den langsiktige økonomiske konsekvensen av et bonustap. Slik blir det enklere for deg å bestemme deg for om du vil dekke kostnaden selv eller bruke forsikringen, forklarer han.

Denne beslutningen kan du utsette helt til skaden er ferdig reparert. Da får du en oversikt over Gjensidiges utlegg i saken.

– Hvis du velger å betale dette beløpet til oss, får saken ingen konsekvenser for bonusen eller prisen på bilforsikringen, forklarer Johansen.

Har du ikke kasko? Det er vanlig å velge delkasko eller bare ansvarsforsikring etter hvert som en bil synker i verdi. Det innebærer at du betaler mindre for forsikringen. Samtidig må du betale selv for reparasjoner på bilen din (med noen viktige unntak hvis du har delkasko).

– Dette kan være en ekstra god grunn til at du bør tenke deg om før du låner bort bilnøklene, sier Johansen.

Sist oppdatert: