Foto av ungdom ved bulket bil

Derfor er ikke ansvarsforsikring valgfritt

Du står fritt til å droppe kasko når bilen skal forsikres. Men ansvarsforsikring er ikke valgfritt. Det er det gode grunner til.

Endelig er bilen din! Men før du kan sette deg bak rattet, må bilen forsikres. Du har muligheten til å velge bort kasko, men ansvarsforsikring er du pent nødt til å kjøpe. Hvorfor det?

Tenk deg denne situasjonen:
Bilen din blir påkjørt. Det er ikke tvil om at den andre sjåføren er skyld i uhellet, men han eller hun har ikke råd til å betale verkstedregningen for bilen din. Dermed må du betale for skadene selv.

Dette virker ikke særlig rettferdig. Derfor har vi et system som krever at alle registrerte biler, mopeder og andre kjøretøyer må være ansvarsforsikret.

Tryggere for alle på veien

Espen Johansen
Espen Johansen

– En ansvarsforsikring er enkelt sagt en garanti for at skader på andres kjøretøyer eller eiendom blir dekket hvis du er skyld i et uhell. Den dekker også eventuelle personskader i forbindelse med en ulykke, forklarer Espen Johansen i Gjensidige.

– Dette øker sikkerheten for helse, kjøretøyer og gjenstander til alle som ferdes på veien. Samtidig gir det faste rammer som gir skadelidende og andre parter i en forsikringssak økonomisk forutsigbarhet, sier Johansen.

Hvis du eier et registrert kjøretøy som ikke er ansvarsforsikret, vil du få «dagbøter» – et gebyr for hver dag kjøretøyet er uforsikret.

Espen Johansen
Espen Johansen

Hva er kasko?

Ansvarsforsikring er altså obligatorisk. Men det er frivillig å kjøpe forsikring som dekker skader på egen bil. Den viktigste forskjellen mellom en kaskoforsikring og ansvarsforsikring er at førstnevnte dekker skader på din egen bil, mens ansvarsforsikringen dekker skader bilen din påfører andres bil og eiendom.

– De fleste bileiere synes det er smart å forsikre bilen med en kaskoforsikring – i hvert fall hvis den har en viss verdi. Dessuten krever de fleste finansieringsselskapene kasko hvis du skal låne penger med sikkerhet i bilen, opplyser Johansen.

Når du skal velge forsikring, bør du ta hensyn til bilens verdi, men også hvilke behov du har, fremholder Johansen.

Han opplyser at Gjensidige tilbyr tre forskjellige kaskoforsikringer, som bygger på hverandre. Det betyr at Bil Delkasko inneholder ansvarsforsikring og i tillegg dekker en del andre ting. Bil Kasko dekker enda mer, mens selskapets aller beste bilforsikring heter Bil Pluss, forklarer Johansen.

Kjør skadefritt – få penger tilbake

Som kunde i Gjensidige kan du gjøre mye selv for å få lavere pris på bilforsikringen. Spesielt hvis du er ung, en gruppe sjåfører som statistisk sett er mer utsatt for uhell og ulykker enn andre.

– Derfor er det også mye å tjene på skadefri kjøring. Kjører du uten skade frem til du er 23 år, kan du få tilbake opptil 10 000 kroner av det du har betalt i bilforsikring. I tillegg premierer vi øvelseskjøring. Hvis du logger minst 2 000 kilometer kjøring med ledsager i forbindelse med at du tar førerkort, får du hele 60 prosent startbonus når du skal kjøpe bilforsikring, sier Johansen.

Sist oppdatert: