Skitur. Fjellet. Klarvær. Skispor. Snø

Få maks ut av skituren

Skal du få fullt utbytte av skituren, bør du sørge for at klær og utstyr er i orden.

Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige
Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige.

– En skitur er bra for både kropp og sjel, fastslår fysioterapeut og rådgiver Ivar Sundsbø i Gjensidige og oppfordrer alle som kan til å komme seg ut og nyte vinteren.

Han minner om at det er lurt å gjøre forberedelser – for turen kan få en brå slutt hvis du ikke har sjekket skiutstyret siden forrige vinter.

– Lite er vel mer frustrerende enn ski som ikke glir i nedoverbakkene og som heller ikke gir spesielt godt feste i motbakkene. Med noen enkle grep kan du unngå denne opplevelsen, sier Sundsbø.

Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige
Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige.

Sundsbøs fire tips for en vellykket skitur:

1. Sjekk at utstyret du skal bruke er i god stand

– Er skiene hele, er sålen renset?

– Fungerer bindingene som de skal?

– Har stavene riktig lengde, er håndtak og trinser intakt?

– Er skistøvlene i riktig størrelse (med plass til ullsokker), passer de til bindingene?

2. Klargjør skiene

– Fjern gammel skismøring med skrape, skirensemiddel og fille/fiberduk.

– Legg på glider i glidsonene, området før og etter festesonen.

– Legg på festesmøring i festesonen, området midt under skien, der foten tråkker ned. Velg smøring som er riktig for dagens føre/temperatur (les på boksen).

– Vet du ikke hvilke produkter du skal bruke? Forhør deg med noen som har god kunnskap om smøring av ski, for eksempel i sportsbutikkene.

3. Kle deg riktig

Hvis planen er å trene hardt, klarer du deg med mindre klær enn hvis du skal ut på en rolig langtur. Et godt utgangspunkt for en hard treningsøkt er å kle deg så lett at du er litt kald i starten. Ha gjerne med deg litt ekstra klær i sekken, i tilfelle turen blir lengre enn planlagt.

4. Sørg for å ha med nok mat og drikke

Det er godt å ha med litt ekstra næring. Går du tom for krefter og ikke har mer mat og drikke, kan hjemturen bli lang og slitsom.

Tenk sikkerhet

Lene Hasler, reiselivsekspert i Gjensidige.
Lene Hasler, reiselivsekspert i Gjensidige.

Før du legger ut på skitur er det enkelte forholdsregler du bør ta. Røde Kors og Den Norske Turistforening (DNT) oppfordrer blant annet til å ta med hjelpeutstyr i tilfelle en ulykke skulle inntreffe.

– Dersom noe skulle skje og du trenger umiddelbar hjelp, kan tilgangen på mobiltelefon være avgjørende, minner reiselivsekspert i Gjensidige Lene Hasler.

Et par ting bør man imidlertid ha i bakhodet om den er med i løypa:

– Beskytt mot fukt og kondens. Det kan for eksempel gjøres ved å legge mobilen i en plastlomme, sier Hasler.

Lene Hasler, reiselivsekspert i Gjensidige.
Lene Hasler, reiselivsekspert i Gjensidige.

Mobilen er en «sart sjel»

Mobilen går fortere tom for strøm dersom den utsettes for lav temperatur. Gjør derfor hva du kan for å holde den noenlunde varm.

– Ha den gjerne i en lomme hvor den får noe varme. Hvis du ikke har plastlomme bør du være obs på at mobilen ikke ligger et sted der du kan bli veldig varm. Svette skaper kondens og kan ødelegge mobilen, sier Hasler og deler et tips:

– Prøv en lufttett pose eller en ullsokk. I sistnevnte vil ulla trekke til seg eventuell fuktighet. En mobil kan også ta skade av å bli utsatt for store temperaturforskjeller. Unngå for eksempel å legge den rett ved peisen etter å ha vært ute i minusgrader, råder Hasler.

Sist oppdatert: