På tur i skogen.

Mer reise- og eventyrlystne enn tidligere

Nordmenn over 50 år reiser, opplever og utforsker mer enn tidligere. Mulighetene for feriereiser sammen med andre voksne, og singelturer for de som vil bli kjent med nye mennesker, gjøres i større omfang enn tidligere.

– Dagens voksne har ofte god råd, god helse og overskudd av energi etter at barna har flyttet hjemmefra. Mange velger å dra på de turene de ikke har hatt tid eller mulighet til før. Og benytter denne livsfasen til å kose seg, forklarer Kjersti Ruud Walaas. Hun er sosialantropolog og faglig studieleder for bachelor i Reiselivsledelse og opplevelsesutvikling ved Høyskolen Kristiania.

Økende interesse for voksenferie

Kjersti Ruud Walaas, sosialantropolog og studieleder
Kjersti Ruud Walaas, sosialantropolog og studieleder

De siste årene har det vært en økende trend med skreddersydde reiser for voksne som reiser uten barn. Flere reisebyråer tilbyr egne hoteller med aldersgrenser, der barnebasseng og bamseklubb er byttet ut med aktivitetstilbud for voksne, som yoga på stranden, diverse utflukter og utvidet trenings-, spa- og velværetilbud.

– Fordelen er helt klart at man får ro, behag og velvære. En del hoteller med et godt tilbud for småbarnsforeldre kan oppleves som hektiske, så jeg forstår godt interessen for voksenhotell med en mer rolig atmosfære, sier Ruud Walaas.

Kjersti Ruud Walaas, sosialantropolog og studieleder
Kjersti Ruud Walaas, sosialantropolog og studieleder

Populært med singelturer

Også flere ønsker å oppleve verden og stifte nye bekjentskaper på turen. Antallet feriereiser der man drar alene, men på en organisert tur sammen med andre som også reiser alene, har økt de siste årene. Flere aktører tilbyr slike reiser, både tradisjonelle sydenferier og turer for de mer eventyrlystne.

– Det har blitt mer sosialt akseptert å reise alene. Det er jo en stor andel av single husholdninger i dag, og dette henger sammen. Det er også flere tilbud der single kan reise sammen med andre single. Individualiseringen av samfunnet har ført med seg en større aksept for dette. Vi reiser mer alene, går på kino, går i fjellet og bor alene, forklarer Ruud Walaas.

Feriereiser kan gi lykkefølelse

I 2015 ble et symposium som tok for seg sammenhengen mellom penger og lykke ble presentert under den årlige psykologi-konferansen i California. Her konkluderte forskerne med at det å kjøpe opplevelser, som feriereiser, gir en mer langvarig lykkefølelse enn å kjøpe materielle goder, som klær eller teknologi. Årsaken forskerne pekte på var at opplevelsene også skaper forventninger i forkant og minner i ettertid.

I tillegg til nye opplevelser tror Ruud Walaas at nordmenn også lengter etter sol og varme.

– En del av årsaken til at vi fra nordlige breddegrader reiser er ofte for å føle at kroppen myker opp, at du kan være ute i behagelig temperatur, være mer sammen med andre og de du er glad i – i nye omgivelser, sier hun og avslutter:

– Og så er det fint å fortelle om erfaringene sine fra andre steder, og man reiser jo ofte dit andre i eget miljø har vært. Da får man felles referanser og samtaleemner etterpå.

Sist oppdatert: