På tur i skogen.

Dra ut på tur og få ny energi til kropp og sinn

De fleste er godt kjent med at fysisk aktivitet er bra for helsen, og kan bidra til bedre livskvalitet. Men det er ikke bare harde treningsøkter og lange løpeturer som gir effekt. La deg inspirere til å dra ut på tur i den norske naturen.

Anne-Mari Planke i Den Norske Turistforening
Anne-Mari Planke i Den Norske Turistforening

Anne-Mari Planke, fagsjef for friluftsliv hos Den Norske Turistforening (DNT), forteller at det er mange helsegevinster ved å være i aktivitet.

– De fleste av oss kjenner en god følelse i hele kroppen når vi drar ut på tur. En gåtur noen ganger i uka gir bedre helse, både fysisk og psykisk, og kan øke trivselen i hverdagen. Forskningen viser i tillegg at bare det å oppholde seg ute i naturen kan være en kilde til bedre livskvalitet, sier Planke.

Planke trekker frem at Norge har særlig mange flotte opplevelser å by på, både for lengre ferieturer og for kortere turer i hverdagen.

– En flott naturopplevelse kan være nærmere enn du tror. De aller fleste her til lands – også de som bor midt i våre største byer – kan dra ut på tur i nærområdet. Du kan nyte dagsturer eller helgeturer i Jotunheimen, ta båttur langs kysten med Hurtigruta, gå fottur i Øst- eller Nordmarka i Oslo, eller ta turen opp Stoltzekleiven i Bergen, for å nevne noen eksempler. Mulighetene er mange, det gjelder bare å finne den turen som passer best for deg, sier hun.

Anne-Mari Planke i Den Norske Turistforening
Anne-Mari Planke i Den Norske Turistforening

Finn turene som passer for deg

Finn turene som passer for deg

DNT har omtrent 500 hytter som er tilgjengelig for leie, og gjør oppmerking av 20 000 kilometer med sommerruter og 4 300 kilometer med vinterruter hvert år.

For å gjøre det enklere for deg å finne en tur som er tilpasset ditt behov, har foreningen utviklet en turplanlegger, som du finner på nettsiden ut.no.

– Turplanleggeren tar for seg alt fra tips til lokale småturer til langturer i fjellet, gjennom det ypperste av norsk natur. Selv om det kanskje er Besseggen, Gaustatoppen og Galdhøpiggen som er mest kjent for mange av oss, så finnes det også flotte, kortere turer i de fleste lokalområder, som turplanleggeren hjelper deg å finne, sier Planke.

Hun oppfordrer også alle som vil ut på tur å kontakte DNTs medlemsforeninger for å finne turer, kurs og arrangementer, og viser til «Aktiv i 100», som er en storsatsing på organiserte dagtidsturer i nærområdene rundt om i landet.

– Mange finner motivasjon i det å kunne være i aktivitet sammen med andre. DNT har et bredt tilbud til de over 50 år – alt fra rolige turer i nærmiljøet, yoga, ferskingkurs i friluftsliv og budeiekurs til hytte-til-hytte-tur over flere dager, toppturer og kajakkturer. Så jeg oppfordrer til å ta kontakt med din lokale medlemsforening for å finne tilbud som kan være interessante for deg, avslutter Planke.

Norges ti mest populære turdestinasjoner:

  1. Preikestolen
  2. Besseggen
  3. Gaustatoppen
  4. Kjerag
  5. Rallarvegen
  6. Galdhøpiggen
  7. Over vidden fra Fløyen til Ulriken i Bergen
  8. Aurlandsdalen
  9. Slogen
  10. Romsdalseggen

Sist oppdatert: