Kaffeprat. Latter.

Nye vennskap i godt voksen alder

Det kan føles vanskelig å erkjenne at man ønsker seg flere venner, spesielt når man har levd en god stund. Da gjelder det å grave frem selvtilliten og gjøre en innsats, oppfordrer samlivsterapeut.

Samlivsterapeut Trine Huseby har tips til deg som er på jakt etter nye vennskap
Samlivsterapeut Trine Huseby har tips til deg som er på jakt etter nye vennskap

– Minn deg selv på at andre mennesker vil få like stor glede av deg som du får av dem, sier samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, Trine Huseby.

Hun forteller at det er vanlig å ønske seg flere venner, også blant godt voksne.

– Gjennom jobben min møter jeg sympatiske og interessante mennesker i alle aldre, som føler seg ensomme. For noen handler det om muligheter de ikke har grepet. Andre har valgt å prioritere familieliv og karriere fremfor vennskap. Som godt voksen er det heller ikke uvanlig å miste venner på grunn av samlivsbrudd, bortgang eller ved at man befinner seg på helt forskjellige steder geografisk. Uansett grunn gjelder det å tørre å være litt frampå, vise interesse og by på seg selv, slik at andre får sjansen til å bli bedre kjent med deg, sier Huseby.

Samlivsterapeut Trine Huseby har tips til deg som er på jakt etter nye vennskap
Samlivsterapeut Trine Huseby har tips til deg som er på jakt etter nye vennskap

Derfor er vennskap viktig

Huseby viser til at terskelen for å skaffe seg nye venner synes å bli høyere jo eldre man blir. Mange føler seg kanskje mindreverdige og er redde for å være påtrengende og bli avvist.

Likevel mener samlivsterapeuten at det er viktig å pushe seg selv litt: – Fellesskap med andre gir tilhørighet og trygghet, og kan bidra til opplevelser og impulser som gir glede og livskvalitet.

Huseby påpeker at det selvsagt vil være individuelt hvor mange venner man har behov for å ha, og hvor sosialt aktiv man ønsker å være. – Men de aller fleste har behov for sosial omgang fra tid til annen, og vil oppleve at det er berikende å være en del av noe større, sier hun.

Når du ønsker deg flere venner, bør du gå systematisk til verks. Det er også viktig ikke å gi opp, selv om du har vært på et arrangement uten å ha pratet med noen.

– Dette er tålmodighetsarbeid. Møt opp igjen og igjen – og prøv deg på ulike sosiale arenaer, avslutter Huseby.

Her er Trine Husebys ti tips for godt voksne på vennejakt:

  1. mil og prat med forskjellige mennesker
  2. Vis interesse for andre og still spørsmål
  3. Ikke vær redd for å by på deg selv, folk er like interessert i å bli kjent med deg som du er i dem
  4. Forhør deg med en offentlig instans om hvor du kan treffe mennesker i din aldersgruppe eller livsfase. Hvor kan du treffe andre?
  5. Møt opp på arrangementer i nærmiljøet. Følg med på kommunens hjemmesider, oppslag på biblioteket og i nærbutikken
  6. Delta på dugnader og frivillig arbeid i regi av kommunen eller andre instanser i nærmiljøet – slik kan du komme i prat med mange interessante mennesker
  7. Meld deg som ressursperson ved Frivillighetssentralen, som flyktningguide eller besøksvenn hos Røde Kors eller lignende
  8. Møt opp på kulturelle arrangementer som konserter og teaterforestillinger
  9. Meld deg på et kurs, en aktivitet eller inn i en organisasjon som holder på med noe som interesserer deg, for eksempel dansekurs, hagelag,
  10. Reis gjerne på organiserte singelturer

For flere tips om relasjoner, besøk Trine Husebys blogg.

Sist oppdatert: