
Flystreik: Dette gjelder for forsikringen
Flere frykter spolerte ferieplaner som følge av den pågående flystreiken. Blir du rammet, er det viktig å være klar over hvilke rettigheter du har.
Flyteknikere organisert i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) er i streik og piloter truer med å følge i samme spor. SAS, Norwegian og Widerøe er rammet. Den norske «nykommeren» Flyr er ikke rammet, da deres ansatte ikke er organisert i NFO.
Forsikringen din dekker ikke kanselleringer som skyldes streik, informerer produktsjef Anne Stake Løvdahl i Gjensidige.
– Dette innebærer at flyreisen og eksempelvis hotellovernatting, eller annet du ikke får benyttet som følge av streiken, ikke dekkes av reiseforsikringen, opplyser Løvdahl.
Flyselskapene må stå til ansvar
Når flyselskapenes egne ansatte streiker, er det flyselskapet som har erstatningsansvar, ifølge Forbrukerrådet. Løvdahl forteller at kunden selv må kontakte flyselskapet, eller reisearrangøren, for å finne ut av hvordan de bistår ved kansellering.
– Blir flygningen innstilt, har du krav på refusjon, ombooking snarest mulig eller å reise på et senere tidspunkt, sier Løvdahl.
Det er imidlertid noe du bør bemerke deg: Står flygningen din i fare for å rammes av streiken, er det viktig at du ikke avbestiller reisen selv.
– Gjør du det, har du ikke lenger krav på refusjon – noe du har hvis du venter til flyet blir innstilt, forteller juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
Møt opp i god tid
Får du ikke benyttet deg av forhåndsbestilt hotell, bør du kontakte hotellet for avbestilling eller bytte av tidspunkt, råder Stake Løvdahl.
– Forbrukerrådet kan kontaktes for råd og veiledning. Hvis reisen er kjøpt med kredittkort, kan også kortselskapet kontaktes og hjelpe deg videre i prosessen, sier hun.
Flere europeiske flyplasser sliter med personalmangel og er preget av lange køer – spesielt i sikkerhetskontrollene. I verste fall blir man stående i timer.
– Mister du flyet som følge av forsinkelser på flyplassen, dekkes heller ikke dette av reiseforsikringen. Jeg anbefaler derfor alle som skal ut og reise å holde seg oppdatert på hva som er gjeldende for bestillingen sin. Flyplasser og flyselskaper opererer blant annet med egne krav til oppmøtetider, så sett deg inn i disse før avreise.
Det kan Thomas Iversen bekrefte viktigheten av. Havner du i denne situasjonen, må ny billett i utgangspunktet dekkes av egen lomme.
– Ansvaret ligger hos deg. Du må selv følge med på flyplassen sine nettsider i forkant av reisen for å avdekke eventuelle forsinkelser og tilpasse deretter. Det gjelder å være ute i god tid, sier Iversen.
Les også: Dette må du ha i orden før ferien
Dette dekker reiseforsikringen
Hvis flyet, eller et annet transportmiddel du sitter i forsinkes med 1,5 time eller mer, dekkes merutgifter til blant annet overnatting og transport – gitt at forsinkelsen skyldes værforhold, teknisk eller mekanisk feil, trafikkuhell eller nødlanding.
– Enkelte av reiseforsikringene våre dekker også endring av leiebilavtale ved forsinkelser som forhindrer deg i å hente til avtalt tid, sier produktsjefen i Gjensidige og legger til:
– Tilsvarende gjelder for ett forhåndsbetalt arrangement eller overnatting ved forsinkelser som fører til at du ankommer reisemålet minst åtte timer senere enn planlagt, sier produktsjefen i Gjensidige.
Blir bagasjen forsinket, alternativt ikke kommer frem på grunn av personalmangel eller andre årsaker, dekker reiseforsikringen kjøp eller leie av nødvendige klær og utstyr.
– Oppsøk flyselskapets ankomstservice og spør om å få en PIR-rapport. Denne må du ha for å få dekket innkjøpene dine. Husk på at innkjøpene må dokumenteres, så ta vare på alt av kvitteringer, oppfordrer Løvdahl.
Når vil streiken være over?
De fleste venter at situasjonen skal være avsluttet ganske raskt, mener forsker Kristine Nergaard ved Fafo.
– NHO har meldt lockout, som vil si at arbeidstakerne stenges ute fra arbeidsplassen, fra og med natt til søndag. Dette vil få store konsekvenser for flytrafikken og omfatter også ambulanseflygninger, sier Nergaard.
Trolig kommer partene til enighet ganske raskt, ellers vil regjeringen gripe inn ved tvungen lønnsnemnd før lockouten iverksettes, ifølge forskeren. Hun påpeker at sistnevnte er særlig aktuelt hvis det ikke blir gitt dispensasjoner for ambulanseflygninger.
– Arbeidsgiversiden vil vanligvis være restriktive med dispensasjoner i en slik situasjon, avslutter hun.
Sist oppdatert: