Bagasje. Lene Hasler. Parkeringsplass

Slik unngår du innbrudd i bilen

Mange opplever at tyver tar seg inn i bilen deres når den er full av bagasje. Reiselivsekspert gir tips om hvordan du kan unngå å få bilen tømt.

Ikke la verdigjenstander ligge synlig fremme, oppfordrer reiselivsekspert Lene Hasler.
Ikke la verdigjenstander ligge synlig fremme, oppfordrer reiselivsekspert Lene Hasler. Foto: Gjensidige

I perioden mai til august mottar forsikringsselskapene mange meldinger om innbrudd i bil. De fleste innbruddene skjer i og rundt de store byene, blant annet i Oslo og ved Liseberg utenfor Gøteborg.

Gjensidiges reiselivsekspert Lene Hasler forteller at mange av henvendelsene kommer fra kunder som nettopp hadde startet ferien sin, eller som var på vei hjem fra reisen.

– Noen lar bagasjen ligge igjen i bilen mens de koser seg på tivoli eller andre attraksjoner. Andre har bare én overnatting og tenker at det ikke er nødvendig å ta bagasjen med seg inn, sier Lene.

Hun understreker at bilen ikke står trygt selv om parkeringsplassen er utstyrt med eget vakthold og overvåkningskameraer.

Ikke la verdigjenstander ligge synlig fremme, oppfordrer reiselivsekspert Lene Hasler.
Ikke la verdigjenstander ligge synlig fremme, oppfordrer reiselivsekspert Lene Hasler. Foto: Gjensidige

Husk reiseforsikring

Opplever man innbrudd i bilen, er det stor risiko for at kjøretøyet også får skader. Da er det viktig å ha forsikringen i orden, ifølge Hasler.

– Hvis du har leid bil og blir holdt ansvarlig for skaden, kan det gi en økonomisk smell – hvis du ikke har en god reiseforsikring. Kjører du privatbil, er det forsikringen på bilen som eventuelt dekker skaden, avhengig av hvilke forsikringer du har, sier reiselivseksperten.

Du vil likevel måtte regne med å måtte betale en egenandel til leieselskapet. Denne egenandelen kan være dekket av reiseforsikringen din.

– I Gjensidige dekker Reise Pluss en egenandel på inntil 15 000 kroner per skade, opplyser Hasler.

Hun trekker frem fire tips til en innbruddsfri bilferie:

1. Sørg for at ting ikke ligger synlig fremme i bilen

Dette gjelder spesielt verdigjenstander. Legg heller tingene i bagasje- eller hanskerommet når du forlater bilen. Å dekke til gjenstander med jakker eller tepper for å skjule dem virker ofte mot sin hensikt.

2. Kjenn etter at dørene er låst, og sjekk at vinduene er lukket

Det hender at folk er så stresset at de glemmer å låse bilen. I tillegg har de som begår innbrudd metoder for å distrahere deg for å få deg til å glemme å låse.

3. Unngå fornøyelsesparken første eller siste dag i ferien med fullpakket bil

Tyvene er først og fremst interessert i biler med mye reisegods. Hvis du pakker ut av bilen før besøket i fornøyelsesparken eller en severdighet, blir risikoen for innbrudd redusert. Har du  likevel mye reisegods i bilen, er det lurt å ikke åpne bagasjerommet på parkeringsplassen. Mange steder holder nemlig tyvene utkikk.

→ Bilferie i sommer? Oppdater kilometerstanden her før du reiser, så du ikke risikerer å få mindre utbetalt ved skade.

4. Ikke la pass og annen reisedokumentasjon ligge i bilen

Det er ekstra kjedelig hvis reisen stopper opp fordi reisedokumentasjon, visum og/eller pass blir stjålet. Mange opplever å måtte bruke flere dager av ferien på å kontakte politi, ambassade, reiseselskap og lignende for å få ordnet nye papirer.

Hva når uhellet først er ute?

Ved tyveri, ran og vold skal hendelsen i utgangspunktet alltid politianmeldes på stedet, påminner Hasler. 

– Blir du frastjålet pass, er det politi og ambassade som må kontaktes. Alarmen vår, som kan nås på +45 88 24 73 00, kan også assistere og komme med tips og råd hvis man ikke vet hvor man skal begynne eller hva man skal gjøre. Der vil du få veiledning til veien videre, avslutter hun.

Les mer om reiseforsikring

Sist oppdatert: