Hytte og båt.

Gjør båten og hytta klar for vinteren

Litt ekstra innsats nå kan spare deg for mye jobb og store utgifter senere.

Simon André Olsen, rådgiver i Gjensidige
Simon André Olsen, rådgiver i Gjensidige

Før du forlater hytta etter høstferien er det høstprosedyren som gjelder. Nøye vedlikehold og gode stengerutiner må til, enten hytta skal stå tom eller får jevnlig besøk gjennom vinteren.

– Høst- og vinterstormer kan røske godt i tak og vegger. Og når kulden kommer, får mange hytteeiere en ordentlig kalddusj, konstaterer tømrer og rådgiver Simon André Olsen i Gjensidige.

Simon André Olsen, rådgiver i Gjensidige
Simon André Olsen, rådgiver i Gjensidige

Vannskader koster millioner

Hør bare: Hvert år betaler Gjensidige ut rundt 200 millioner kroner i erstatning til hytteeiere (beløpet inkluderer naturskader). To tredjedeler går til å dekke brann- og vannskader, som i mange tilfeller oppstår når eierne ikke er til stede, opplyser Olsen.

Gode stengerutiner er altså viktig. Det gjelder også på en hytte som ikke har innlagt vann. Det er viktig å forebygge både brann og mugg/råte.

– I tillegg sliter vind og vær på bygninger generelt, og hytter er intet unntak. Mange er av eldre dato eller står utsatt til i landskapet. Utvendig vedlikehold må til for at feriestedet skal være et sted for gode opplevelser år etter år, slår han fast.

Slik klargjør du hytta utendørs

1) Sjekk taket. Forsikre deg om at takstein, takpapp eller plater ikke kan løsne når vinden setter inn for fullt. Sjekk spesielt nøye rundt gjennomføringer som pipe og luftehatter.

2) Fjern mose, løv og annet rusk. Gå over tak, gradrenner og takrenner. Se etter alt som kan hindre at regnvann blir transportert bort på en effektiv måte.

3) Se over resten av fasaden. Er det skader eller svake punkter på kledningen eller rundt dører og vinduer? Flekker kan grunnes og males. I tillegg: Se etter sprekker og hull, spesielt nært terrenget. En mus trenger mindre enn én centimeter åpning for å klemme seg gjennom. Er det slurvet med musebånd under kledningen? Sjekk overgangen mellom grunnmur og kledning.

4) Sikre løse gjenstander. Utemøbler, grill, trampoline, båt og brygge tjores, dekkes til eller flyttes innendørs. Også tunge ting kan bli tatt av vinden.

5) Lås dører, vinduer og luker. Dette er selvsagt, men likevel lett å glemme. Det er veldig kjedelig å oppleve innbrudd i hytta. Steng også vinduene med lemmer hvis slike finnes.

Slik klargjør du innendørs

1) Sørg for lunk i hytta. Moderne hytter er konstruert på en måte som krever at de er varme hele året. Sørg for at temperaturen holder seg på minst ti grader selv om det skulle bli mange minusgrader ute. Det er faktisk et krav i forsikringen at en hytte skal være tilstrekkelig oppvarmet. Unntaket er naturligvis hytter uten strøm og vann.

2) Skru av vannet. Steng stoppekranen og tøm rør og varmtvannstank. Dette gjelder hvis du skal være borte fra hytta i mer enn tre døgn. Husk også å koble fra utendørs vannslange og tømme røret til kranen.

3) Trekk ut støpsler. Lyn forårsaker skader på elektrisk utstyr for millioner av kroner hvert år. Panelovner som sørger for lunk i hytta må selvsagt være tilkoblet strøm.

4) Sørg for god lufting. Åpne dørene inne i hytta og la noen ventilasjonsluker stå litt åpne. Sirkulasjon forebygger mugg og stabiliserer inneklimaet. Legg til rette for at fukt kan luftes ut av dyner og sengetøy. Disse flyttes bort fra yttervegger for å forebygge mugg i konstruksjonen. Du kan henge opp dyner og madrasser på en snor hvis du frykter at mus kan ta seg inn og bygge bol i dem.

5) Tøm kjøleskap og fryser for mat. Vask godt for å hindre at matrester tiltrekker seg skadedyr. Hvis du skrur av kjøle- og/eller fryseboks, må døren stå åpen for å forhindre lukt. Trekk også ut støpselet.

Slik blir båten vinterklar

Kristina Knutsen, ansvarlig for båtforsikring i Gjensidige
Kristina Knutsen, ansvarlig for båtforsikring i Gjensidige

Kulda kan gjøre skade også på båten. Derfor er det lurt å legge ned en liten innsats før vinteren.

– Hvilke tiltak som skal til varierer med type båt, type motor, eller om båten skal ligge på land eller i boblehavn. Frostskader i vannanlegg er imidlertid en problemstilling som gjelder alle båter, sier Kristina Knutsen, ansvarlig for båtforsikring i Gjensidige.

Hun råder båteiere til å tømme vannanlegg og varmtvannstank, samt å fylle frostvæske i septiktank og dusjavløp. Litt rødsprit i toalettet hindrer frost. Drivstofftanken bør fylles opp. Drener vannutskiller og skift gjerne olje- og dieselfiltre.

– Båten bør vaskes godt utvendig og innvendig. Gå over både flater og tekstiler, kalesjen inkludert. I tillegg er det lurt å fjerne mest mulig av ting og tang. Fuktighet og dårlig ventilasjon kan føre til jordslag og mugg. En tom båt er også mindre interessant for tyver, sier Knutsen.

Hun anbefaler en frostvakt for å holde lunk i lugaren. En «fuktsuger» er også en rimelig og smart investering.

Kristina Knutsen, ansvarlig for båtforsikring i Gjensidige
Kristina Knutsen, ansvarlig for båtforsikring i Gjensidige

Motoren trenger service

Gudbrand Nordli Oppegaard i Redningsselskapet
Gudbrand Nordli Oppegaard i Redningsselskapet

Noe av det aller viktigste er å gi motoren en overhaling, påpeker Gudbrand Nordli Oppegaard i Redningsselskapet.

– Både innenbords- og utenbordsmotorer må kjøres i ferskvann for å unngå at salt blir stående i kjølesystemet. Sjøvannsdelen av kjølesystemet på en innenbordsmotor kan fryse, og man må derfor kjøre frostvæske gjennom systemet. Drivstofftanken fylles for å unngå kondens, og i tillegg kan det være smart å skifte drivstoffilter, sier Oppegaard.

Han anbefaler at både utenbords- og innenbordsmotoren får en god dusj med rustbeskyttende olje.

En båt som skal i vinteropplag på land må stå støtt. Sørg for at støttene eller krybben ikke gir etter. I mange båthavner står båtene tett, og hvis én velter, kan det gi en svært uheldig dominoeffekt.

– Båten har stort vindfang, ikke minst når presenningen kommer på. Husk at presenningen ikke skal festes i støttene, men holdes på plass av lodd eller surres fast til selve skroget, sier Redningsselskapets mann.

Les mer om båtforsikring

Gudbrand Nordli Oppegaard i Redningsselskapet
Gudbrand Nordli Oppegaard i Redningsselskapet

Sist oppdatert: