Ta rotta på skadedyrene

Ta rotta på skadedyrene

Når nettene blir lange og kulda setter inn, da kan det være lurt å passe grunnmursprekken sin. Slik kan du redusere skaderisikoen når rotter og mus trekker innomhus.

Simon Olsen.
Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Gnagere som mus og rotter trenger også mat og varme når det blir kaldere. Og, de kan gjøre større langt skade på hus og hjem enn størrelsen deres skulle tilsi.

– Det er ikke lett å helgardere seg mot disse ubudne gjestene. Rotter og mus kan være så små at de klarer å klemme seg gjennom åpninger så små som sukkerbiter. De kan også gnage seg igjennom bygningsmaterialer, sier Simon Olsen i Gjensidige.

Den tidligere tømreren sier problemene blir ekstra store om skadedyrene dør på innsiden av veggen eller annen konstruksjon.

– Det kan oppstå en svært ubehagelig lukt. Lukten av et kadaver kan minne om en søtlig kloakklukt. Og, i kombinasjon med ammoniakkduft fra urinen til rottene, kan det hele bli nært uutholdelig, sier Olsen.

Simon Olsen.
Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Skader i millionklassen

En skade etter gnagere kan strekke seg fra noen få tusenlapper opptil en million kroner i ekstreme tilfeller, ifølge Olsen.

– I gjennomsnitt ligger slike skader på om lag 60 000 kroner, men skader for flere hundre tusen er heller ikke uvanlig, sier han, og fortsetter:

– Dette dekkes både av Gjensidiges standard og toppdekning for hus, men du bør være obs på at noen forsikringsselskaper krever toppdekning for at du skal være sikret mot rotter og mus. Det er alltid lurt å se etter dette i forsikringsvilkårene dine.

«Alle hus har hatt mus»

Olsen forteller at det ikke er uvanlig å oppdage tegn etter gnagere når man pusser opp.

– At det kan ligge igjen en muselort etter en gnager som var innom en gang i tiden er ganske vanlig. Det betyr ikke at man må «rive hele huset», slik noen tror. Satt på spissen har «alle hus hatt mus», sier han, før han avslutter:

– Det er først når man oppdager aktivitet at man må iverksette tiltak for å bekjempe skadedyrene. Men, uavhengig av om du har oppdaget mus, rotter eller andre skadedyr i boligen din oppfordrer jeg til forebyggende tiltak for å forhindre at det i det hele tatt skal oppstå en skade. 

Olsens fem råd for enten å hindre invasjon, eller begrense skadeomfanget hvis uhellet er ute:

  1. Se over huset og tett åpenbare sprekker – spesielt ved grunnmur og bak kledningen
  2. Fugeskum og isolasjon er som marshmallows for gnagere, men de er ikke glad i tettemidler som metallnetting og lignende
  3. Ikke slå ut matrester nær huset, og ikke gi dyrene skjulesteder i form av avfall og lignende inntil husveggen
  4. «Vil de inn så kommer de inn.» Er uhellet ute så ring forsikringsselskapet ditt for å få råd før du gjør tiltak
  5. Vær varsom med å bekjempe skadedyrene selv. Bruk av gift uten feller kan føre til at dyrene dør inne i vegger og gulv, og kan spre ubehagelige lukter

Sist oppdatert: