Bil i natur med nysnø.

Slik gjør du bilen klar for høstfjellet

Du dro hjemmefra i pent høstvær. På fjellet begynner det plutselig å snø.

Jan FleinsjøDet kan snø i høstferien
Jan Fleinsjø i Gjensidige

– Det er ikke uvanlig at det snør i høyden allerede tidlig i oktober. Er du forberedt? Hvis du skifter til vinterdekk før avreise, er bilen riktig skodd uansett om vær og føre endrer seg, sier bilekspert Jan Fleinsjø i Gjensidige.

Snøkartet på nettstedet SeNorge viser at forrige skikkelige «snø-høstferie» var i 2019. Den 10. oktober lå det snø helt ned i lavlandet fra Setesdal til Trøndelag. I nord snødde det også, spesielt i grensetraktene fra midten av Nordland til den gamle fylkesgrensen mellom Troms og Finnmark.

– Andre år er det nesten ikke snø på denne tiden. Poenget er at forholdene ofte endrer seg raskt, og det kan være store lokale forskjeller. Hvis du er på høstferie med sommerdekk og det blir meldt snø, bør du fremskynde hjemreisen, sier Fleinsjø.

Han sjekker alltid langtidsvarslet før han skal ut på en lengre tur. Det gir en god pekepinn på hva som er i vente langs ruten.

– I tillegg er det smart å sjekke Statens vegvesens veg- og føremeldinger før avreise – og gjerne underveis, sier Fleinsjø.

Jan FleinsjøDet kan snø i høstferien
Jan Fleinsjø i Gjensidige

Feil dekk kan bli kostbart

Hvis du kjører på is eller snø med sommerdekk, kan du vente deg en reaksjon fra politiet hvis du blir stoppet.

– Og hvis dårlige eller feil dekk er medvirkende årsak til et uhell, risikerer du at forsikringsselskapet reduserer erstatningen, sier Fleinsjø. Han understreker at materielle skader kan erstattes. Verre er det at du kan sette både deg selv, medpassasjerer og andre trafikanter i fare.

Her deler han fem ting du må vite om dekkene på bilen din.

Utstyr du bør ha i bagasjerommet

Du kan kjøre deg fast selv om bilen er riktig skodd. Da kan du få veihjelp gjennom forsikringen. Men hvis bilbergerne har det travelt, er det godt å være selvhjulpen.

– Det er smart å ha kjettinger eller andre hjelpemidler i bagasjerommet. Blir det kraftig snøfall, er en spade nyttig. En isskrape eller snøkost er også kjekt å ha. Vurder utstyrsbehovet ut fra værmeldingen og det du ellers vet om kjøreforholdene der du skal ferdes, er rådet fra Gjensidiges ekspert.

Mørket og tett trafikk øker risikoen

Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk
Bård Morten Johansen

I høstferien er det ekstra mye trafikk mange steder. I tillegg blir det fort mørkt på ettermiddagen. Høst kan også bety ruskevær. Alt dette øker risikoen for ulykker. Som sjåfør gjelder det å ta det med ro, understreker Trygg Trafikk.

– Med det mener vi at du både skal holde farten nede og ikke bli stresset selv om køen går veldig sakte. Hvis det koker i topplokket, øker risikoen for at du tar dårlige valg, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Han forteller at bremselengden kan være opptil fire ganger lengre på våt og glatt vei enn på tørr asfalt. Derfor er det ekstra viktig å holde god avstand til andre biler.

– I tillegg må du sørge for at du kan reagere i tide hvis du møter fotgjengere eller syklister. De kan være vanskelige å se i høstmørket, spesielt hvis de er uten refleks eller lys, sier Johansen.

Jan Fleinsjø sier det slik:

– Det er viktig at bilen er i god stand. Men når det skjer uhell, finner vi nesten alltid feilen i førersetet. Mange ulykker kunne vært unngått hvis vi som sjåfører fulgte enkle kjøreregler som å avpasse farten, holde avstand og være oppmerksom.

Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk
Bård Morten Johansen

Høsttips for sjåfører

  • Planlegg ut fra vær- og føremeldinger. Vurder om dekkene dine er gode nok – og om det er smart å skifte til vinterdekk uansett.
  • Vurder behovet for kost/skrape, kjettinger, spade, lommelykt osv.
  • Avpass farten til forholdene og hold god avstand til bilen foran.
  • Vær opptatt av trafikken, ikke av skjermer eller det passasjerene holder på med.
  • Pakk trygt: Tunge ting lengst ned og mot midten i bilen. Pass på at små og lette gjenstander ikke ligger løst, de kan være livsfarlige hvis du må bråbremse. Ikke last skiboksen med mer vekt enn den er beregnet for.
  • Sjekk og bytt eventuelt bladene på vindusviskerne foran og bak. Vask frontruten inn- og utvendig. Det gir bedre sikt, ikke minst i lav høstsol.

Sist oppdatert: