Hytte i Norge.

Ta vårsjekken på hytta

Er det lenge siden du undersøkte tilstanden på hytta? En enkel sjekk hver vår kan forhindre potensielt kostbare skader.

Jørn-André Johansen
Jørn-André Johansen i Gjensidige

Noen skader er lette å se. Andre utvikler seg i det skjulte gjennom flere år, konstaterer Jørn-André Johansen i Gjensidige.

– Sjekker du hytta i alle fall én gang i året, kan du oppdage skader før de blir store. Det kan spare deg for både bekymringer og kostnader, sier han.

Våren er et godt tidspunkt for den årlige sjekken. Da kan du avdekke skader som har vært skjult under is og snø gjennom vinteren.

– Du trenger ikke å være håndverker eller spesielt «handy» for å ta en grunnleggende tilstandssjekk, understreker Johansen. Han trekker frem seks ting du bør være spesielt oppmerksom på.

Jørn-André Johansen
Jørn-André Johansen i Gjensidige

1. Se etter vannskjolder langs tak og vegger inni hytta

Sjekk ekstra nøye der rør eller piper går gjennom tak og vegger. Sjekk også rundt vinduene. Vannskjolder tyder på at det har vært en lekkasje som har tørket ut.

Oppdager du dette, undersøker du først hvor vannet kan ha kommet inn. Deretter vurderer du om du kan utbedre skaden permanent på egen hånd. Hvis du må tilkalle fagfolk, kan du du tette åpningen midlertidig med fugemasse eller presenning.

2. Kikk opp på taket fra bakkeplan

Kanskje har en vinterstorm revet av litt takpapp eller noen takstein? Er det skader for over 8 000 kroner (lovpålagt egenandel for storm/naturskade), bør du melde fra til forsikringsselskapet. Hvis det er skader for mindre enn dette beløpet, kan du legge på plass takstein eller tilkalle fagfolk som kan tette taket. Bruk gjerne fugemasse som midlertidig tetting hvis det er snakk om takpapp.

3. Ligger det lort fra mus eller rotter på gulvet eller i kjøkkenskapene?

Det er ikke uvanlig med sporadisk besøk av små firbeinte turister. Du kan forebygge dette ved å tette innganger, vaske nøye og ikke etterlate deg mat lett tilgjengelig i hytta når du drar hjem.

4. Har du innlagt vann, sjekk om du hører susing i rørene når du legger øret inntil

Hvis det kommer suselyder fra rørene når vannet er skrudd på og rørene er fylt med vann? Det kan tyde på lekkasje. Hvis du ikke kan se hvor det lekker, bør du stenge vanntilførselen/hovedkranen med én gang og tilkalle rørlegger.

5. Henger det store istapper fra takrennene og taket?

Det kan bety at det er for lite isolasjon og/eller for lite lufting, noe som kan føre til lekkasje. Hvis hytta er bygget for å stå varm hele året, må du sørge for at det er nok isolasjon (minimum 20 centimeter i taket), at fuktsperren/plasten under isolasjonen er uten hull og sprekker, og at det er minimum fem centimeter luftespalte mellom isolasjonen og undertaket. Er du usikker, bør du tilkalle en tømrer.

Hvis hytta er bygget for å kunne stå kald (ikke har innlagt strøm eller vann), holder det å fjerne istappene og «roten» deres i løpet av oppholdet og før du reiser.

6. Snø og is som tynger konstruksjonen

Det legger seg minst like mye snø på verandaer og terrasser som på taket (opptil flere hundre kilo per kvadratmeter). Men mange uteplasser er ikke bygget til å tåle like mye vekt som taket.

Virker verandaen/terrassen skjev eller nedbøyd? Da bør du nok måke den oftere og/eller sette opp flere søyler under verandaen for å støtte opp bjelkelaget. Husk å måke bort snø før du går under en sviktende veranda.

Sjekk pris på hytteforsikring

Sist oppdatert: