Motorbåt. Høy fart.

Så mange irriterer seg over andres fart på sjøen

Nær halvparten av alle båteiere opplever at andre båtførere er til sjenanse på sjøen.

Arne Voll
Arne Voll

– Om sommeren tilbringer mange av oss ferien ved sjøen. Ikke alle finner den roen de skulle ønske. Høy fart, støy og båtførere som kjører for nærme er blant det som irriterer store deler av båtfolket, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Undersøkelsen, som Ipsos har gjennomført for Gjensidige, viser at 46 prosent av båteiere opplever sjenanse til sjøs ofte eller av og til.

– Det er rundt Oslofjorden og på Sørlandet konflikten er størst, noe som naturlig nok har sammenheng med tettheten av båter, mener Voll.

Arne Voll
Arne Voll

Ta sikkerheten på alvor

Redningsselskapet og Gjensidige er opptatt av at de som ferdes på sjøen tar sikkerheten på alvor. Det betyr at de som kjører raske båter må ta ekstra hensyn til de «mykere» trafikantene på sjøen.

– Vi ønsker at fleste mulig skal skaffe seg kompetanse før de setter seg i en båt. Vi ser helt klare tendenser til at motorstørrelse og fart har økt betydelig de siste ti årene, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Vannscootere nærme land

Etter at vannscooter ble tillatt, har dette flere steder vært med på å øke konfliktnivået nærme land.

– Vannscootere holder ofte på nærme land, og da er det viktig å være ekstra observant med tanke på badende. Husk at fartsgrensen nærme land i flere områder er fem knop, også for vannscootere, sier Voll.

Alle er nok ikke klar over at de kan være en plage for andre. Senk farten og ta hensyn til omgivelsene. Da blir det sikrere og ikke minst, mye hyggeligere for alle som oppholder seg på sjøen, sier de to kommunikasjonssjefene.

Mer om båtforsikring

Sist oppdatert: