Barn. redningsvest. Båttur.

Virker redningsvesten?

En oppblåsbar vest kan redde livet ditt – hvis den virker. Sjekk vesten før båtsesongen starter, så er du trygg.

Tanja Krangnes
Tanja Krangnes

Redningsvesten er sikkerhetsutstyr man håper aldri å få bruk for. Men hvis man er uheldig og faller i vannet, er det livsviktig at vesten fungerer som den skal.

– Halvparten av alle dødsfall fra fritidsbåt skjer etter kantring eller person over bord, viser Havarikommisjonens kartlegging. Mange drukner som følge av manglende eller feil bruk av flyteplagg, manglende varsling eller påkledning som ikke forsinker nedkjøling, sier Tanja Krangnes. Hun er leder for fagfeltet drukning i Redningsselskapet.

Tanja Krangnes
Tanja Krangnes

Populær pølsevest

Mange som kjøper redningsvest går for en oppblåsbar flytevest som blåser seg opp hvis man faller i vannet.

– «Pølsevesten» er blitt veldig populær de siste årene. Den er lett og behagelig å bruke, og man får større bevegelighet om bord i båten, sier Krangnes.

Det mange ikke vet, er at en oppblåsbar vest må vedlikeholdes for at den skal blåse seg opp i kontakt med vann. Dette gjelder hele 4 av 10 som eier en slik vest, ifølge en undersøkelse Redningsselskapet fikk utført blant båtfolket i 2018.

– Vi er enig med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som omtaler dette som livsfarlig mangel på kunnskap, sier Krangnes.

Ikke farlig

Redningsselskapet møter jevnlig båtfolk som gir uttrykk for at det viker litt skummelt å sjekke vesten sin. De vil jo ikke ødelegge den eller gjøre noe galt.

Kunnskapshullet er imidlertid enkelt å tette. Fremgangsmåten er beskrevet i bruksanvisningen, og i tillegg er det god hjelp å få.

– Spør forhandleren hvis du er i tvil, sier Krangnes, og oppfordrer alle til å sjekke vesten før sommerferien er i gang.

Hun anbefaler å ta en titt på Sjekk vesten-siden og DSBs sjekkliste for kontroll av oppblåsbar redningsvest:

1) Gasspatron/CO2-patron:

Skru løs gasspatronen og sjekk at den er hel og uten skader. Hvis du har en nøyaktig kjøkkenvekt, kan du veie patronen og kontrollere at den veier like mye som er angitt på patronen. Hvis alt er i orden, skru den godt til igjen. Det er en god vane å sjekke at patronen sitter godt hver gang man bruker vesten.

2) Utløsertablett/cellulosetablett:

Sjekk at utløsertabletten ikke er ødelagt, utløpt på dato eller har vært utsatt for fukt. Produsenter anbefaler som regel å skifte tabletten årlig. Følg instruksjonene som følger med produktet. Et generelt råd er å oppbevare vesten tørt når den ikke er i bruk – ikke i båt eller fuktig bod eller uthus.

3) Tett vest:

Åpne trekket og sjekk at den oppblåsbare vesten er uskadet og holder på luft i 24 timer. Det gjør du ved å åpne trekket og pumpe opp vesten med for eksempel en sykkelpumpe. Ikke blås den opp for egen maskin, da dette vil føre til fukt inni vesten. Hvis testen er vellykket; press all luften ut av vesten og brett den sammen inni trekket. Følg leverandørens instruksjon.

– Når du har gjennomført testen, skriver du ned dato for utført kontroll på vesten eller i serviceheftet – og så er vesten klar for båtsesongen, smiler Redningsselskapets kvinne.

Anbefaler vest med inspeksjonsvindu

Når du skal kjøpe ny vest, anbefaler Redningsselskapet at du skaffer deg en variant med inspeksjonsvindu.

– Vinduet lar deg enkelt sjekke om cellulosetabletten og CO2-patronen er intakt underveis i sesongen, sier Krangnes.

Riktig oppbevaring

Mellom båtturene skal redningsvesten oppbevares. Det bør skje på et tørt sted – og ikke i båten eller en fuktig kjeller, bod eller uthus.

– Dette for å unngå jordslag og mugg, og forhindre at cellulosetabletten i vesten blir fuktig og «forsteinet». Da kan vesten nemlig blåse seg opp, forklarer eksperten.

– En redningsvest kan ha en levetid på inntil ti år ved normal bruk hvis den vedlikeholdes godt. Etter det anbefaler vi at den erstattes med en ny.

Ikke stol på munnstykket

En pølsevest skal altså blåse seg opp automatisk i kontakt med vann. I tillegg er vesten utstyrt med et munnstykke, slik at du kan blåse den opp på egen hånd. Dette er en kun en reserveløsning – og knapt nok det når vi snakker om de yngste.

– Da vi testet redningsvester for barn i samarbeid med «TV 2 hjelper deg», ble automatikken i noen av vestene deaktivert. Det viste seg at ingen av barna som deltok i testen klarte å blåse opp vesten sin selv. Av den grunn anbefaler vi ikke oppblåsbar vest til barn som ikke er svømmedyktige, sier Krangnes.

Tradisjonelle vester trenger også sjekk

Redningsvester av den gode, gamle typen fungerer selvsagt også godt på sjøen. Men også disse trenger vedlikehold.

– Etter bruk i saltvann må vesten skylles i ferskvann. For øvrig bør du ta en årlig sjekk av sømmer, stropper og spenner. Sjekk at flyteelementene ser ok ut. Er du i tvil, kan du spørre en forhandler, avslutter Krangnes.

Sist oppdatert: