Båt. Sol. Sommer.

Slik tar du båtførerprøven

Før du kaster loss, må du vite om du trenger båtførerbevis. Dette er reglene for deg som skal føre fritidsbåt.

Færre ulykker

Heidi Therese Bless, Overingeniør i Sjøfartsdirektoratet
Heidi Therese Bless

Er du født etter 1. januar 1980, må du ha båtførerbevis. Dette gjelder hvis du skal føre båt som er åtte meter eller større, eller som har motor med mer en 25 hester. Du får båtførerbeviset etter å ha bestått båtførerprøven, som er en teoretisk test.

Hvert år er det omlag 25 000 personer som går opp til eksamen i båtførerprøven, opplyser Sjøfartsdirektoratet.

– Dette er en fin måte å skaffe seg den grunnleggende kunnskapen som er nødvendig for å kunne navigere trygt på sjøen. I tillegg er det viktig å praktisere det du har lært. En god skipper blir du ved å utvikle ferdighetene dine som båtfører over tid, sier overingeniør Heidi Therese Bless i Sjøfartsdirektoratet.

Heidi Therese Bless, Overingeniør i Sjøfartsdirektoratet
Heidi Therese Bless

Kurs i fire deler

Administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test
Bernt Nilsen

Det er Norsk Test som administrerer båtførerprøven og utsteder båtførerbeviset på vegne av Sjøfartsdirektoratet.

– Prøven består av fire deler: sjømannskap, lover og regler, navigasjon og kartlesing samt spesielt viktige emner. Sistnevnte tillegges mest vekt ved prøven, forklarer administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test.

Prøven er nettbasert, men må avlegges på et godkjent testsenter. Selve prøven består av 50 spørsmål som må besvares i løpet av 60 minutter. Du må svare riktig på minst 80 prosent av alle spørsmålene. I tillegg må du svare korrekt på minst 80 prosent av spørsmålene innenfor temaet spesielt viktige emner.

– Beviset kommer i posten 2–4 uker etter at Norsk Test har mottatt testresultatet og bildet, sier Nilsen.

Administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test
Bernt Nilsen

Velg riktig kurs

Heidi Therese Bless fremhever at de fleste opplever et båtførerkurs om nyttig og lærerikt. Kurs er imidlertid frivillig. Derfor blir ikke leverandørene kvalitetssikret av Sjøfartsdirektoratet.

– Det er viktig at du bruker litt tid på å finne et kurs som gir godt læringsutbytte og har en varighet som står i stil med forkunnskapene dine, sier overingeniøren.

Født før 1980? Ta båtførerbevis likevel

Er du født før 1980, kan du føre fritidsbåt uten båtførerbevis. Sjøfartsdirektoratet anbefaler likevel alle båtfolk å ta båtførerprøven.

– Det er ikke gitt at man er en god båtfører selv om man er født før 1980. Og selv om man har vært mye på sjøen, er det aldri feil med en oppfrisking av kunnskapen. Jeg har flere ganger opplevd at erfarne båtfolk ikke vet hvordan de skal forholde seg til et kardinalmerke eller en badebøye, kommenterer Bless.

Føre fritidsbåt i utlandet

Etter to år med båtferie «innaskjærs», frister det kanskje å sette kursen over grensen. Men hvilke regler gjelder for sjøfarende i utlandet?

– Hvert land opererer med egne, nasjonale sertifikater og har sine egne lover og forskrifter, sier Bless. Hun legger til at sertifikatkravene varierer så mye fra land til land at Sjøfartsdirektoratet ikke klarer å holde en oppdatert oversikt.

En felles problemstilling for båtbruk i utlandet er at de norske fritidssertifikatene, båtførerbevis og fritidsskippersertifikat ikke alltid er tilstrekkelig. Det tryggeste er å skaffe seg det internasjonale båtførersertifikatet (ICC).

– ICC omtales i Norge som internasjonalt båtførersertifikat. Det gir deg rett til å føre fritidsbåt i land som har akseptert ICC som båtførerbevis, og er det er det nærmeste vi kommer et internasjonalt sertifikat for fritidsbåtskippere. Derfor er det et verdifullt dokument for deg som ferdes med båt i utlandet, sier Bless.

Sist oppdatert: