Båt. Sol. Sommer.

Slik tar du båtførerprøven

Skal du ta båtførerprøven i vår? Som følge av koronakrisen kan du avlegge prøven hjemme.

Petter A. Søreng
Petter A. Søreng

På grunn av koronasituasjonen må mange testsentre holde midlertidig stengt. Derfor åpner Sjøfartsdirektoratet for at båtførerprøven kan avlegges hjemmefra som en videoovervåket test. I første omgang gjelder tilbudet ut juni.

– Målet med løsningen er at de som har forberedt seg på å ta prøven skal få fullføre, sier seksjonssjef Petter A. Søreng i Sjøfartsdirektoratet.

Han viser til at nordmenn i stor grad kommer til å feriere innenlands i år, og at det trolig vil bli mer trafikk på sjøen.

– Enten de er ferske på sjøen eller har erfaring med båtliv, er det viktig at folk får muligheten til å skaffe seg nødvendig teoretisk kunnskap, sier Søreng. Han opplyser at det hvert år er omlag 25 000 personer som går opp til eksamen i båtførerprøven.

Her kan du lese mer hvordan du avlegger båtførerprøven som videoovervåket test

Petter A. Søreng
Petter A. Søreng

Færre ulykker

Heidi Therese Bless, Overingeniør i Sjøfartsdirektoratet
Heidi Therese Bless

Båtførerbeviset ble innført i 2010 for å øke kunnskapen om sjømannskap og redusere antallet ulykker til sjøs, opplyser Sjøfartsdirektoratet.

Alle som er født 1. januar 1980 eller senere må ha båtførerbevis. Dette gjelder hvis du skal føre fritidsbåt som er åtte meter eller større, eller som har motor med mer en 25 hestekrefter.

– Det å ta båtførerbeviset gir grunnleggende kunnskap du trenger for å kunne navigere trygt på sjøen. I tillegg til å ha det teoretiske på plass, er det viktig å praktisere det du har lært. En god skipper blir du ved å utvikle ferdighetene dine som båtfører over tid, sier senioringeniør Heidi Therese Bless i Sjøfartsdirektoratet.

Heidi Therese Bless, Overingeniør i Sjøfartsdirektoratet
Heidi Therese Bless

Kurs i fire deler

Administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test
Bernt Nilsen

Det er Norsk Test som administrerer båtførerprøven og utsteder båtførerbeviset på vegne av Sjøfartsdirektoratet. Selskapet har også laget løsningen som tar folk ta eksamen som videoovervåket test.

– Prøven består av fire deler: sjømannskap, lover og regler, navigasjon og kartlesing samt spesielt viktige emner. Sistnevnte tillegges mest vekt ved prøven, forklarer administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test.

Selve prøven består av 50 spørsmål som må besvares i løpet av 60 minutter. Man må svare riktig på minst 80 prosent av alle spørsmålene. I tillegg må man svare korrekt på minst 80 prosent av spørsmålene innenfor temaet spesielt viktige emner.

Administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test
Bernt Nilsen

Velg riktig kurs

Heidi Therese Bless fremhever at de fleste opplever et båtførerkurs om nyttig og lærerikt. Kurs er imidlertid frivillig. Derfor blir ikke leverandørene kvalitetssikret av Sjøfartsdirektoratet.

– Det er viktig at du bruker litt tid på å finne et kurs som gir godt læringsutbytte og har en varighet som står i stil med forkunnskapene dine, sier senioringeniøren.

Født før 1980? Ta båtførerbevis likevel

Er du født før 1980, kan du føre fritidsbåt uten båtførerbevis. Sjøfartsdirektoratet anbefaler likevel alle båtfolk å ta båtførerprøven.

– Det er ikke gitt at man er en god båtfører selv om man er født før 1980. Og selv om man har vært mye på sjøen, er det aldri feil med en oppfrisking av kunnskapen. Jeg har flere ganger opplevd at erfarne båtfolk ikke vet hvordan de skal forholde seg til et kardinalmerke eller en badebøye, kommenterer Bless.

Sist oppdatert: