båter i Ålesund-havn

Slik får du en herlig og skadefri båtsommer

Det blir tett trafikk på sjøen også i sommer. Skal du nyte livet om bord i en nyinnkjøpt, leid eller lånt båt? Husk å ta de nødvendige forholdsreglene.

Ole Henrik Nissen-Lie
Ole Henrik Nissen-Lie

– Noe av det beste med båtlivet er å leve litt som en fant, tett på naturen og stadig på farten. Med båt kommer du til mange sjarmerende steder du ellers ikke ville fått se. I tillegg er det spennende kystkultur å oppleve, sier redaktør Ole Henrik Nissen-Lie i Båtmagasinet.

Sommeren 2020 ble tidenes båtsommer. Pandemien setter sitt preg på markedet.setter sitt preg på markedet også i år. Ifølge bransjeorganisasjonen Norboat har alget av nye mindre fritidsbåter økt med 30 prosent. I tillegg kommer omsetningen av brukte båter og et gryende utleiemarked.

– Det er en kort sesong her i Norge. Leiemarkedet har tradisjonelt ikke vært så stort, men noe er det – for eksempel på Finn. Flere delingstjenester har også kommet til, som Boatflex, sier Nissen-Lie.

Ole Henrik Nissen-Lie
Ole Henrik Nissen-Lie

Lønnsomt å leie ut

Uansett kan det være lønnsomt å leie ut båten når man ikke bruker den selv.

– Gjennomsnittsbåten ligger i havn 90 prosent av tiden. Det å leie kan også være veien til sjølivets gleder for folk som ikke vil eller kan bruke penger på å eie en båt, sier Nissen-Lie.

På spørsmålet om leie eller lån passer for alle er det korte svaret ja, mener redaktøren.

– Selvfølgelig er det ting du må tenke på. Båten må ha alt av nødvendig utstyr, og du må være i stand til å føre den trygt, fastslår han.

Ta båtførerprøven – uansett alder

Kristina Knutsen
Kristina Knutsen

Er du født etter 1980 og skal føre en båt på over åtte meters lengde eller med mer enn 25 hester, må du ha båtførerbevis. Også de som er født før 1980 bør ta kurs og avlegge prøven, mener Nissen-Lie.

Han får støtte av Gjensidiges båtekspert, Kristina Knutsen. Hun peker på at det forventes tett trafikk på sjøen også i 2021. Derfor er det ekstra viktig å overholde reglene for ferdsel.

Vis hensyn og hold lav fart. Unngå å ferdes i mørket og be om hjelp hvis du er usikker på om du klarer å håndtere en situasjon. I tillegg må du selvsagt være i stand til å håndtere farkosten din og navigere ved hjelp av kart, sjømerker og andre hjelpemidler. Og du må ikke tro at alle andre kan reglene, bemerker hun og forteller at Gjensidige og Redningsselskapet registrerte en kraftig økning tallet på henholdsvis skader og redningsoppdrag i 2020.

Ole Henrik Nissen-Lie anbefaler ferske båtførere å øve før de legger ut på sjøen.

– Øvelse gjør mester, også på sjøen. Alle båter oppfører seg litt forskjellig. Test båten du har leid og lær den å kjenne før du drar på tokt, sier han.

Kristina Knutsen
Kristina Knutsen

Du overtar roret og ansvaret

Når du leier eller låner en båt, tar du også over ansvaret for den. Det omfatter både farkostens forfatning og utstyr og samspillet med andre som ferdes på sjøen, understreker ekspertene.  

De viser til at båter med motor skal ha brannslukkingsutstyr om bord, men at dette bør være på plass i alle båter. I tillegg: lanterner, kompass, tauverk og fendre, anker og helst drivanker. Åpne og raske båter bør ha såkalt dødmannsknapp.

– Det er også en fordel med VHF-radio, nødraketter og kanskje en jolle, sier Nissen-Lie. Han minner i tillegg om at det er påbudt å bruke vest i båter på under åtte meter. Og hvis hunden skal bli med på tur, bør også den ha vest.

Det er båteierens ansvar at farkosten er tilstrekkelig forsikret. Som leietaker må du ikke godta å overta ansvar for en båt som ikke er tilstrekkelig forsikret, advarer Kristina Knutsen. Hun utdyper:

– Alle som bruker en båt er omfattet av forsikringsavtalen som er knyttet til båten. Det betyr at forsikringen gjelder for både eier og de som låner eller leier båten. Dette omfatter beløpsbegrensningene på for eksempel personlige eiendeler og løst utstyr. Egenandelen er i utgangspunktet også lik.

Gi beskjed til forsikringsselskapet

Knutsen anbefaler båteiere å velge full kasko med ansvarforsikring.

– Ansvarsforsikring er avgjørende. Den dekker det rettslige erstatningsansvaret du kan pådra deg som båtfører. Verken innbo- eller reiseforsikringen dekker dette ansvaret, påpeker hun.

Båtens eier må gi beskjed til forsikringsselskapet om at båten blir leid ut for at forsikringen skal være gyldig. Ellers risikerer vedkommende å stå uten erstatning hvis båten blir skadet.

– Utleie medfører generelt forhøyet risiko. Som eier må du derfor betale litt mer for forsikringen, forklarer Knutsen. Hun anbefaler samtidig leietaker å ha en reiseforsikring som dekker sykdom og ulykke.

– Vær oppmerksom på at reiseforsikringen ikke dekker uhell, som at du mister mobilen i vannet. Dette ligger eventuelt innunder innboforsikringen, opplyser forsikringsrådgiveren.

Råd for et godt båtliv

Som fersk sjøfarer kan det å la vind og vær styre planene kreve litt tilvenning, tror Ole Henrik Nissen-Lie.

– Visst er det fantastisk å ligge ytterst i skjærgården i finvær. Men når kulingen kommer, gjelder det å ha vært forutseende og ligge fortøyd i en god havn, sier han.

Det å tilpasse seg til og nyte naturens luner er ellers litt av hemmeligheten ved et godt båtliv, mener redaktøren. Han legger til at det er viktig å alltid ta hensyn til alle som er om bord. Kanskje er ikke alle like sjøsterke.

– Slapp av med en god bok eller et spill når det regner eller blåser, eller gå i land på et trivelig sted. Selv når sola skinner og vinden løyer, trenger dere ikke nødvendigvis å dra så langt. Finn en strand eller et svaberg og nyt livet, er Nissen-Lies råd. Han gir syv pakketips:

  1. Tilpass bagasjen etter båtens størrelse og feriens lengde
  2. Husk varme klær – temperaturen kan variere mye på sjøen
  3. Ta med både bade- og regntøy – inkludert støvler
  4. Kjøp mat med litt holdbarhet, som tørrmat, hermetikk, løk og egg. Da står du friere til å ligge i naturhavn på godværsdager uten å måtte handle.
  5. Ta med fiskeutstyr og gjerne hansker for å plukke blåskjell og østers. Verdens beste spiskammers befinner seg like under vannoverflaten.
  6. Husk redningsvest til alle. I båter under 8 meter er det påbudt å ha på redningsvest.
  7. Husk ekstra lader til telefonen. Ha VHF om bord.

Har du riktig båtforsikring?

Sist oppdatert: