båter i Ålesund-havn

Husk på hvilket ansvar du har som båtfører

Det blir sannsynligvis folksomt på sjøen også i sommer. Skal du nyte livet om bord i en nyinnkjøpt, leid eller lånt båt? Husk å ta de nødvendige forholdsreglene.

Pål Virik Nilsen i Redningsselskapet
Pål Virik Nilsen

De siste årene har ekstra mange latt seg lokke av båtlivet. Selv om pandemien ikke lenger legger samme begrensninger på nordmenns ferieplaner, forventes det tett trafikk på sjøen også i år.

Hvert år debuterer mange som kaptein på egen skute. Men ikke alle de sjøfarende eier båten selv. Flere benytter leiemarked og båtdelingstjenester, og mange låner båt av venner og kjente. Kravene til deg som båtfører er uansett de samme.

– Ansvaret for et fartøy ligger hos båtføreren, forteller Pål Virik Nilsen, leder for fritidsbåtseksjonen i Redningsselskapet. – Båten må ha alt av nødvendig utstyr, og du må være i stand til å føre den trygt, fastslår han.

Skal du kjøre båt, må du ha båtførerbevis hvis du er født etter 1980. Skal du føre båt over 50 fot, trenger du dessuten fritidsskippersertifikat (D5L). Fra 1. juni 2023 må du høyhastighetsbevis hvis du skal kjøre fortere enn 50 knop. Aldersgrensen for dette beviset er 18 år.

Pål Virik Nilsen i Redningsselskapet
Pål Virik Nilsen

Ta båtførerprøven – uansett alder

Kristina Knutsen
Kristina Knutsen

Gjensidiges båtekspert, Kristina Knutsen, anbefaler også de som er født før 1980 å ta kurs og avlegge båtførerprøven. Hun peker på at det forventes tett trafikk på sjøen, og at det derfor er ekstra viktig at alle overholder reglene for ferdsel.

Vis hensyn og hold lav fart. Unngå å ferdes i mørket, og be om hjelp hvis du er usikker på om du klarer å håndtere en situasjon. I tillegg må du selvsagt være i stand til å navigere ved hjelp av kart, sjømerker og andre hjelpemidler. Og du må ikke tro at alle andre kan reglene, bemerker hun og forteller at Gjensidige registrerte en kraftig økning i skader i 2020. I 2022 var antallet litt lavere, noe som var forventet på grunn av økte bensinpriser og mindre båttrafikk enn i årene før.

Kristina Knutsen
Kristina Knutsen

Overtar du roret, overtar du ansvaret

Når du leier eller låner en båt, tar du også over ansvaret for den. Det omfatter både farkostens forfatning og utstyr og samspillet med andre som ferdes på sjøen, understreker Pål Virik Nilsen.

Han viser til at båter med motor skal ha brannslukkingsutstyr om bord, men påpeker at dette bør være på plass i alle båter. I tillegg: lanterner, kompass, tauverk og fendre, anker og helst drivanker. Åpne og raske båter bør ha en dødmannssnor for å kunne stoppe båten hvis føreren faller over bord.  

– Her slurver mange. Det skjer hver sommer at folk faller over bord og båten fortsetter. Det fører til veldig farlige situasjoner, advarer Nilsen.

Redningsvesten bør være fast følge på båttur. Fører er ansvarlig for at det er nok vester om bord. Men det er hver enkelt persons ansvar å ta den på så lenge det ikke er snakk om mindreårige.

– Det er påbudt for alle å bruke redningsvest i båter under åtte meter, poengterer Nilsen. – Er den over åtte meter, skal det være redningsvest til alle som er om bord. Det er ikke påbudt å ha den på, men det er likevel noe vi anbefaler.

Les også: Hunder på båttur bør også ha vest

Ansvar når du leier

Les betingelsene grundig når du leier båt eller vannscooter. Få med deg alt om ansvarsfordeling, forsikring og andre ting som er relevant hvis noe skulle skje. Etterpå er det for sent å lese seg opp, advarer Nilsen.

Kristina Knutsen opplyser at det er båteierens ansvar å forsikre farkosten. Som leietaker må du ikke godta å overta ansvar for en båt som ikke har forsikringen i orden, understreker hun.

­– Forsikringen gjelder både for eier og de som låner eller leier båten. Dette omfatter beløpsbegrensningene på for eksempel personlige eiendeler og løst utstyr. Egenandelen er i utgangspunktet også lik, sier hun.

Gi forsikringsselskapet beskjed om utleie

Båtens eier må gi beskjed til forsikringsselskapet om at den blir leid ut. Ellers risikerer vedkommende å stå uten erstatning hvis båten blir skadet.

– Utleie medfører generelt forhøyet risiko. Som eier må du derfor betale litt mer for forsikringen, forklarer Knutsen.

Hun anbefaler full kasko med ansvarforsikring.

– Ansvarsforsikring er avgjørende. Den dekker det rettslige erstatningsansvaret du kan pådra deg som båtfører. Verken innbo- eller reiseforsikringen dekker dette ansvaret, påpeker hun.

Leietaker bør imidlertid ha en reiseforsikring som dekker sykdom og ulykke.

– Vær oppmerksom på at reiseforsikringen ikke dekker uhell, som at du for eksempel mister mobilen i vannet. Dette ligger eventuelt innunder innboforsikringen, opplyser forsikringsrådgiveren.

Overvåkningssystem gir oversikt 24/7

Nylig lanserte Gjensidige en ny båtforsikring, kalt Smartbåtforsikring. Forsikringen inkluderer en sensorpakke til gunstig pris, og gir i tillegg årsabonnement på pakken til rabattert pris. Når du har installert sensorene i båten, får du også rabatt på båtforsikring, opplyser Knutsen.

– Vi er opptatt av sikkerhet i alle situasjoner – også på sjøen. Derfor vil vi bidra med skadeforebyggende råd og tilby tjenester som er nyttige for kundene våre. Sensorene overvåker de viktigste elementene i båten, for eksempel vannstand, g-krefter og slag båten utsettes for og Geofence, sier hun og legger til:

– Sistnevnte varsler båteier dersom båten forlater et gitt område, og fungerer som en god tyveribeskyttelse. I tillegg overvåker sensorpakken båtens batteri og loggfører alle turer, forteller Knutsen.

Råd for et godt båtliv

Pål Virik Nilsen anbefaler ferske båtførere å øve litt før de legger ut.

– Ta gjerne kurs for å spe på med lærdom, det er aldri feil. Det er mye mer moro å bruke fartøyet når du har riktig kunnskap i bunnen, anbefaler han.

Utover det handler det mye om å være ydmyk, respektere sjøen, været, utstyret og andre båtfolk. Vær bevisst på hva fart betyr for manøvreringsmulighetene dine.  

– Til vanns som til lands gjelder det å avpasse farten til forholdene, ikke minst når du nærmer deg land, formaner Nilsen. – Stopp opp og bli kvitt fremdriften i fartøyet før du ankommer en brygge. Da kan du tusle inn og legge til med god kontroll på fartøyet. Har du medhjelpere om bord, så informer om hva som skjer lenge før dere ankommer brygga, oppfordrer han.

Syv tips til en fin båtsommer:

  • Tilpass bagasjen etter båtens størrelse og feriens lengde
  • Husk varme klær – temperaturen kan variere mye på sjøen
  • Ta med både bade- og regntøy
  • Kjøp mat med litt holdbarhet, som tørrmat, hermetikk, løk og egg. Da står du friere til å ligge i naturhavn på godværsdager uten å måtte handle.
  • Ta med fiskeutstyr og gjerne hansker for å plukke blåskjell og østers. Spiskammerset befinner seg like under overflaten.
  • Husk redningsvest til alle. I båter under åtte meter er det påbudt å bruke redningsvest.
  • Husk ekstra lader og vanntett pose til telefonen. Ha VHF om bord.

Sist oppdatert: