Hunder får også ørebetennelse

Hunder får også ørebetennelse

Hvis hunden din rister mye på hodet og klør seg i ørene, kan den ha ørebetennelse. Det er en vanlig sykdom som kan gjøre veldig vondt. Slik hjelper du din firbente venn.

Ørebetennelse er ikke forbeholdt mennesker. Hundeører er også utsatt for sykdommen. Omlag ti prosent av sakene som meldes inn til hundeforsikringen gjelder ørebetennelse, viser Gjensidiges tall.

Tegn på ørebetennelse

Kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg i AniCura Norge
Sasja Rygg

Hvis hunden din rister på hodet og klør seg unormalt mye på og i ørene, kan det være tegn på ørebetennelse. I tillegg er unormalt mye ørevoks, gul- eller grønnaktig sekret og vond lukt fra ørene vanlige symptomer, opplyser veterinær Sasja Rygg i AniCura.

– Hvis du ser på innsiden av hengende øreflipper, eller ned i øret, kan du ofte se rødme, hevelse og irritasjon i varierende grad. Allmenntilstanden til hunden kan være alt fra normal til dårlig, sier Rygg.

Kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg i AniCura Norge
Sasja Rygg

Hva skyldes ørebetennelse?

Ørebetennelse oppstår når det er en oppblomstring av sopp og bakterier i øregangen. Det kan være mange grunner til at dette skjer.

  • Allergi
  • Høy fuktighet (for eksempel ved bading og høy luftfuktighet)
  • Overproduksjon av ørevoks
  • Fremmedlegemer som sand, planter, møkk
  • Parasitter, for eksempel øremidd
  • For hyppig rengjøring eller bruk av bomullspinne

– Allergi er en gjenganger blant hunder som får gjentatte ørebetennelser. Både fôrallergi og allergi mot agens i miljøet, som husstøvmidd, pollen og lignende, kan gi seg utslag i ørebetennelse. I tillegg henger ørebetennelse ofte sammen med generelle hudproblemer, forklarer veterinæren.

Er noen raser mer utsatt enn andre?

Alle raser som har mye allergi er utsatt for ørebetennelse. Det samme gjelder alle raser med lange, hengende ører, trange øreganger og mye pels i øregangene.

– Hunder som er mye ute i vind og vær, og som er glad i å bade, løper en risiko for å pådra seg ørebetennelse. Hunder som benyttes til jakt er utsatt, sier Rygg.

Hvordan behandles ørebetennelse hos hund?

Hvis du mistenker at hunden din har ørebetennelse, er det viktig å få den til veterinær tidlig. Veterinæren undersøker alle delene av øret for å fastslå årsaken til infeksjonen og hvordan den skal behandles.

– Det er også viktig å få sjekket om trommehinnen er sprukket. Hvis den er det, må vi være svært forsiktige for å unngå ytterligere skader, sier Sasja Rygg.

Hun legger til at de fleste hunder blir raskt bedre når de får behandling. Det betyr imidlertid ikke at bakterier og sopp er borte. Derfor er det viktig med oppfølgende kontroller.

– Nye prøver fra øret er nødvendig for å finne ut om behandlingen har virket. Hvis behandlingen avsluttes før bakteriene og/eller soppen er borte, vil infeksjonen raskt blusse opp igjen, advarer Rygg.

Kan ørebetennelse forebygges?

En vanlig hundeforsikring dekker utgifter til veterinær og medisiner. Men, en ørebetennelse kan forebygges. Følg med på lukten i ørene til hunden din, er oppfordringen fra Matsson.

– Som hundeeier bør man kunne lukte forskjell på et friskt øre og et som er betent. I tillegg kan du forebygge mye ubehag hvis du passer på å holde ørene tørre og rene. Rens til øret kan kjøpes reseptfritt, og med råd og veiledning kan hundeeieren selv gjøre denne jobben og forebygge skader der det er behov. Bomullspinner skal ikke brukes, sier hun.

Ifølge Sasja Rygg kan en hund med ekstremt mye hår i øregangene med fordel klippes/barberes – men kun i samråd med veterinær.

– Hunder med allergi bør utredes og behandles, da de er spesielt utsatt for ørebetennelse. Dette skjer ofte med en spesialdiett ved fôrallergi og medisinering eller hyposensibilisering ved andre typer allergi. Raser som har svært trange øreganger må i verste fall opereres fordi de får så hyppige og langvarige infeksjoner at det blir veldig plagsomt, sier veterinæren.

Sist oppdatert:

Mer om:

DyreneFritid