Hunder på tur

Allergi hos hund

Gjensidige registrerer årlig et hundretalls saker knyttet til problemer med allergi hos hund. Hva du kan gjøre om du mistenker at hunden har allergi.

Siri Martine Brandstorp
Siri Martine Brandstorp

– Det kan være flere grunner til at allergi oppstår og det krever utredning hos veterinær for å finne ut hva slags behandling hunden trenger, sier Siri Martine Brandstorp, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige.

Hun sier allergi rammer om lag en av ti hunder. Symptomene kan være mange og sees ofte innen hunden har fylt tre år.

– Dersom en hund først er rammet, er det som regel behov for behandling resten av livet. Men med utredning hos veterinær og riktig behandling er det gode sjanser for et fortsatt godt hundeliv, sier Brandstorp.

Siri Martine Brandstorp
Siri Martine Brandstorp

Symptomer

Dyr som er disponible for allergi, vil ved en stadig påvirkning av aktuelle allergener etter hvert få en reaksjon, forteller Brandstorp.

– Symptomene er ikke alltid synlig umiddelbart, men over noen år kan det bli en plage. Områder som oftest rammes av allergisymptomer er hode, poter, flanke og rundt halerot. Eier kan da observere kløe på disse områdene ved at hunden for eksempel gnir hodet mot møblene, og blir rød og irritert i huden.

Brandstorp har følgende 6 råd for forebygging og behandling:

1. Ved symptomer bør veterinæren kontaktes for allergiutredning

2. Når allergi er et faktum, bør man unngå at hunden utsettes for de aktuelle stoffene

3. Hvis hunden reagerer på husstøvmidd, bør hunden unngå å holdes i rom med vegg-til-vegg-tepper, og soveplassen bør vaskes hyppig

4. I de tilfellene det ikke er mulig å unngå stoffet, må hunden behandles medisinsk

5. En kortsiktig behandling av hudproblemer er kortisonpreparater eller antibiotika, men over tid vil man ta i bruk antihistaminer, omega-3-fettsyrer, sjampo/salver og/eller immunterapi

6. Hvis hunden din reagerer på fôr, må en som regel gjennom en eliminasjonsdiett over 8 uker – dette krever mye av eier da hunden ikke skal ha noe annet enn spesifisert fôr

«– Utredning hos veterinær og riktig behandling gir gode sjanser for et fortsatt godt hundeliv»
Siri Martine Brandstorp

Allergi og forsikring

Det vil være en stor fordel å ha forsikringene i orden dersom dyret ditt skulle bli syk. Får den allergi, kan det være snakk om relativt store utgifter over mange år.

– Dersom du forsikret dyret ditt mer enn to måneder før symptomene begynner, vil forsikringen dekke mye av veterinær- og medisinutgifter knyttet til dette, forklarer Brandstorp.

Sist oppdatert:

Mer om:

DyreneFritid