Hunder på tur

Allergi hos din firbente venn

Gjensidige registrerer årlig et hundretalls saker knyttet til problemer med allergi hos hund. Hva kan du gjøre ved mistanke om allergi hos hunden din?

Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson
Maren Matsson

– Det kan være flere grunner til at allergi oppstår, og det krever utredning hos veterinær for å finne ut hva slags behandling hunden trenger, forteller Maren Matsson, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige.

Hun sier allergi rammer om lag en av ti hunder. Symptomene kan være mange og sees ofte innen hunden har fylt tre år.

– Dersom en hund først er rammet, er det som regel behov for behandling resten av livet. Men, med utredning hos veterinær og riktig behandling er det gode sjanser for et fortsatt godt hundeliv, sier Matsson.

Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson
Maren Matsson

Symptomer

Dyr som er disponible for allergi, vil ved en stadig påvirkning av aktuelle allergener etter hvert få en reaksjon, forklarer Matsson.

– Symptomene er ikke alltid synlig umiddelbart, men over noen år kan det bli en plage. Områder som oftest rammes av allergisymptomer er hode, poter, flanke og rundt halerot. Eier kan da observere kløe på disse områdene ved at hunden for eksempel gnir hodet mot møblene, og blir rød og irritert i huden.

Matsson har følgende 6 råd for forebygging og behandling:

1. Ved symptomer bør veterinæren kontaktes for allergiutredning

2. Når allergi er et faktum, bør man unngå at hunden utsettes for de aktuelle stoffene

3. Hvis hunden reagerer på husstøvmidd, bør hunden unngå å holdes i rom med vegg-til-vegg-tepper, og soveplassen bør vaskes hyppig

4. I de tilfellene det ikke er mulig å unngå stoffet, må hunden behandles medisinsk

5. En kortsiktig behandling av hudproblemer er kortisonpreparater eller antibiotika, men over tid vil man ta i bruk antihistaminer, omega-3-fettsyrer, sjampo/salver og/eller immunterapi

6. Hvis hunden din reagerer på fôr, må en som regel gjennom en eliminasjonsdiett over 8 uker – dette krever mye av eier da hunden ikke skal ha noe annet enn spesifisert fôr

«– Utredning hos veterinær og riktig behandling gir gode sjanser for et fortsatt godt hundeliv»
Maren Matsson

Lavere frekvens blant katter

Veterinær i AniCura Norge Kari-Anne Westeng.
Kari-Anne Westeng, veterinær i AniCura Norge. Foto: AniCura Norge

Katter kan også utvikle allergi, men omfanget er ikke på langt nær så betydelig som for hunder. 

– I mine år i Gjensidige kan jeg telle antall skadesaker som gjelder allergi hos katt på én hånd. For hund har jeg ofte tilsvarende antall, minst, i løpet av en uke, sier Matsson.

Ifølge Matsson er symptomene ofte de samme som de man ser hos hunder. 

– Ulike typer allergi gir ulike symptomer, men man ser det gjerne på huden og pelsen til katten. Kløe, skorper og håravfall er de vanligste, sier Matsson.

Veterinær ved Anicura dyreklinikk Kari-Anne Westeng forteller at det finnes mye mer data og forskning rundt allergi på hund enn på katt, og at det er mye uvitenhet i bransjen rundt hudproblemer på sistnevnte.

– Det er store skjulte tall når det gjelder antall allergiske katter. Fryktelig mange av de kløende kattene blir aldri utredet eller tatt tak i. Katten skjuler også symptomene sine i mye større grad enn hunden, sier Westeng.

Veterinær i AniCura Norge Kari-Anne Westeng.
Kari-Anne Westeng, veterinær i AniCura Norge. Foto: AniCura Norge

Allergi og forsikring

Før en eventuell allergidiagnose kan stilles, må hunden som regel gjennom en utredning, forklarer veterinæren. Dette innebærer hud- og blodprøver samt en periode med eliminasjonsdiett

– De som får påvist allergi er ofte innom flere ganger i løpet av året, men dette avhenger av alvorlighetsgraden. I tillegg vil det ofte bli mye oppfølging dersom det må settes inn medisinsk behandling. Det er mange behandlingsalternativer, og ofte må vi prøve ut forskjellige behandlinger før vi treffer med det som er best for den aktuelle hunden, sier hun.

Ved slike behandlingsløp kan det være snakk om relativt store utgifter over mange år. Det vil derfor være en stor fordel å ha forsikringene i orden.

– Dersom du forsikrer dyret ditt mer enn to måneder før symptomene begynner, vil forsikringen dekke mye av veterinær- og medisinutgifter knyttet til allergidiagnosen, forklarer Matsson.

Sist oppdatert:

Mer om:

DyreneFritid