Hund med nisselue

Derfor bør du ikke gi julemat til kjæledyret

Mange med kjæledyr lar også de firbente vennene få litt ekstra kos og godbiter i høytiden. Fet julemat kan imidlertid være svært farlig for en liten hunde- eller kattekropp.

Maren Matsson, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige
Maren Matsson

Det kan være lett å glemme at det høye energiinnholdet i julematen har en helt annen effekt på kjæledyret enn på oss mennesker.

– En liten medisterkake fort kan være en kaloribombe for en kropp på 5-20 kg. For å få et bilde på forholdet mellom mengde energi og kroppsvekt, kan du tenke at en kjeks til en 10 kilos hund blir det samme som en hamburger for et menneske. Da er det enkelt å forstå at det ikke skal mye til før hunden blir overvektig av julefristelsene, sier Maren Matsson, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige.

Maren Matsson, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige
Maren Matsson

Kan gi sykdom

I tillegg til risikoen for overvekt, som gir egne følgeplager, kan dyrene bli syke av at den fete maten belaster bukspyttkjertelen og skaper betennelser.

– Det er også flere matvarer som kan være farlige fordi de inneholder stoffer som dyr har en annen toleranse for enn mennesker. Her anbefaler jeg alle dyreeiere å lese seg opp på hva dyret ikke tåler. Det kan for eksempel være livsfarlig å glemme at hunden ikke tåler alle type grønnsaker, sier Matsson.

Hun advarer særlig mot sjokolade, smågodt (inneholder ofte xylitol), rosiner/druer, samt løk og sopp.

– Det beste vil være å la hunden få sin vanlige mat gjennom julen. Man kan heller gi en godbit i ny og ne. Hunden din vil mest sannsynlig bli gladere for en lang tur i skogen, eller lek med sin eier og beste venn, enn en medisterkake som blir borte i et jafs, avslutter kjæledyreksperten.

→ Har du riktig hundeforsikring?

Sist oppdatert: