Hund med nisselue

Derfor bør du ikke gi julemat til kjæledyret

Er du blant dem som lar de firbente få litt ekstra kos og godbiter under høytiden? Det er å gjøre seg selv en bjørnetjeneste, advarer ekspertene.

Maren Matsson, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige
Maren Matsson

Det kan være lett å glemme at det høye energiinnholdet i julematen har en helt annen effekt på kjæledyret enn på oss mennesker.

– En liten medisterkake kan fort være en kaloribombe for en kropp på fem til tjue kilo. For å få et bilde på forholdet mellom mengde energi og kroppsvekt, kan du tenke at en kjeks til en ti-kilos hund blir det samme som en hamburger for et menneske. Da er det enkelt å forstå at det ikke skal mye til før hunden blir overvektig av julefristelsene, sier Maren Matsson, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige.

Maren Matsson, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige
Maren Matsson

Kan gi sykdom

I tillegg til risikoen for overvekt, som gir egne følgeplager, kan dyrene bli syke av at den fete maten belaster bukspyttkjertelen og skaper betennelser.

– Det er også flere matvarer som kan være farlige fordi de inneholder stoffer som dyr har en annen toleranse for enn mennesker. Her anbefaler jeg alle dyreeiere å lese seg opp på hva dyret ikke tåler. Det kan for eksempel være livsfarlig å glemme at hunden ikke tåler alle type grønnsaker, sier Matsson.

Hun advarer særlig mot sjokolade, smågodt (som ofte inneholder xylitol), rosiner eller druer, løk og sopp.

→ Har du riktig hundeforsikring?

Sjokolade er verstingen

Sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet
Trude Mostue

Sjokoladerelaterte henvendelser topper statistikken hos FirstVet i julen, forteller sjefveterinær Trude Mostue. Og med god grunn: Oppdager du at hunden har fått i seg sjokolade, bør du kontakte veterinær så fort som mulig.

Sjokolade inneholder teobromin, som er farlig for hunder. Mørk sjokolade inneholder mest av stoffet. På videohelsetjenesten vår får du raskt hjelp og veterinæren vil vurdere hvorvidt sjokoladen er farlig for akkurat din hund.

Gjennom en kalkulering av hvor mye teobromin hunden har fått i seg sett opp mot kroppsvekt, vil veterinæren avgjøre om det er snakk om giftige nivåer.

– Dersom mengden svarer til et giftig nivå, må hunden tas til klinikk med én gang, sier Mostue og fortsetter:

– Om du har en matglad hund spesielt, bør du være oppmerksom på hva du har stående på bordet. I julen er det begrensede åpningstider på klinikkene, som betyr at det er ekstra viktig å ha kontroll på matvarene du vet er farlig for hunden din.

Sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet
Trude Mostue

Sett deigen trygt under heving

Søtsaker og bakverk hører julen til, men med hund i hus bør enkelte forholdsregler tas under bakeseansen.  

– Et uoppmerksomt øyeblikk kan være nok til at hunden får i seg gjærdeig som er satt til heving for eksempel. Ved stort nok inntak kan dette være farlig. Deigen vil gjære i magen til hunden og kan forårsake gassutvikling. Ta derfor kontakt med veterinær så fort som mulig.

Druer, rosiner og enkelte typer nøtter kan også være farlig for de firbente, ifølge Mostue.

– Oppdager man at hunden har spist noe av dette, må hjelp søkes umiddelbart. Hvis det er snakk om nøtter: Finn frem posen, eller annen emballasje, og ha det klart til du er i kontakt med veterinær, råder hun.

Ha noen alternativer på lur

Mange blir fristet til gi en liten bit ribbe, kalkun eller medisterpølse til hunden under julemiddagen. Mostue påpeker at dette ikke er direkte farlig, men likevel ikke å anbefale.

– Oppkast og diaré kan forekomme, da hunden ikke er vant med å spise disse matvarene. Hvis hunden sniker til seg noen tallerkenrester, vil du nok oppdage det kjapt. Ta kontakt med veterinær på mobilen ved bekymring.

Hvis hunden ikke er vant med et variert kosthold, bør den ikke få julemat, lyder ordene fra veterinæren.

– Julematen er ofte fet og godt krydret – en kombo som passer svært dårlig med hva en hund tolererer. Vil man gi hunden noe spesielt, kan litt ekstra leverpostei på maten være et alternativ. Lukt er det hunden bryr seg om, opplyser Mostue.

Dette kan vekke kattens appetitt

Hun forteller at henvendelser knyttet til matforgiftning hos katt hører sjeldenhetene til sammenliknet med hund.

– Kattene er ikke som hundene. De foretrekker sin egen kattemat eller fersk mat som de drar ut og fanger selv. Noe som imidlertid kan være av interesse for dem er planter. Jeg har en katt som elsker å knaske på planter og blomster, forteller Mostue og advarer:

Juleplanter som amaryllis og julestjerne kan være giftig ved inntak av store mengder. Det gjelder å være oppmerksom på katten man har og styre vekk fra de plantene man vet er giftige.

Noe annet som kan vekke interessen til pus er alt «julestæsjet»:

– De fleste henvendelsene vi får inn ved juletider gjelder skader fra leking med julepynt. Har du en katt som elsker å knaske på alt, så vær på vakt. Glitterbånd på juletreet for eksempel er ofte svært spennende for den firbente. Hvis de klarer å tygge av og svelge deler av båndet, kan det sette seg videre ned i tarmsystemet, advarer Moestue.

Å leke med glasskulene på treet er også stor stas for mange katter. Når de knuser, øker risikoen for kuttskader. Det er verdt å merke seg før julepyntingen går av stabelen, sier Mostue og legger til:

– Kanskje ikke gå for de mest eksklusive, glassblåste julekulene. Heng de i så fall høyt opp.

Ha dette i dyreapoteket ditt

Vær sikker på at du går inn i julen med rette førstehjelpspreparater på pass, råder veterinæren og viser til FirstVets dyreapotek:

  1. Sterilt saltvann
  2. Bandasjeringsutstyr
  3. Sårrens og sårsalve
  4. Probiotika. Dette kan stagge voldsom diaré
  5. Rehydrerende pulver. Kan blandes i vann for å forebygge væsketap ved mage- og tarmproblemer. Brukes ved instruksjon av veterinær

– Alt fås kjøpt på apotek, hos dyreklinikk eller i dyrebutikk, avslutter Mostue.

Sist oppdatert: