Bilde av fyrverkeri

Fyrverkeri – ikke like morsomt for dyr som for mennesker

Dette kan du gjøre for å forhindre at de høye smellene og sterke lysglimtene på nyttårsaften blir en unødvendig skremmende opplevelse for kjæledyret ditt.

kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson
Maren Matsson

Nyttårsfyrverkeriet er til glede for mange, men kan være svært skummelt for våre firbente venner.

– Vi mennesker syntes det er spektakulært å se fargene og hører smellene fra fyrverkeriet, mens dyrene ofte opplever dette som svært skremmende. Dyrene er individer og reagerer forskjellig. Noen bryr seg ikke nevneverdig, mens andre vil i varierende grad ble skremt av høye lyder og lysglimt på himmelen, sier Maren Matsson, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige.

Hun sier dyreeiere har et ansvar for å sørge for at dyrene føler seg trygge.

– Det er flere tiltak man kan gjøre både i forkant av nyttårsaften og når rakettene smeller over hustakene, og jo tidligere i dyrets liv man starter tilvenningen, jo bedre, sier Matsson.

kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson
Maren Matsson

Tilvenning før nyttårsaften

Før nyttårsaften kan det være lurt å gjøre dyret vant med lydene av fyrverkeri, ifølge kjæledyreksperten.

– På YouTube finnes det flere videoer med slike type lyder. Start med lavt volum i huset og øk lyden langsomt etter hvert som dyret ikke lenger reagerer på lydene. Vær sammen med dyret når du gjør dette og oppfør deg helt normalt, gjerne med litt lek og snakk, anbefaler Matsson.

«– Det beste er om hunden kan være inne med en person den er trygg på der den normalt er trygg når det står på som verst.»

Matssons seks tips til nyttårsaften

  1. Vær sammen med dyret ditt på nyttårsaften, spesielt under fyrverkeriet
  2. Gi det positiv oppmerksomhet, men ikke overdriv kos, nærhet og medynk – da kan dyret tolke situasjonen som om du også er engstelig, og vil tro at det faktisk er noe å være redd for
  3. Oppfør deg helt normalt, snakk rolig og klapp den akkurat som du ville gjort på en normal dag
  4. Prøv å distrahere dyret vekk fra situasjonen, for eksempel ved å leke litt eller trene med godbiter
  5. Dyr skal aldri straffes om de viser frykt – det er viktig at du er tilstede, og oppfører deg som normalt
  6. Dersom du har gardiner som kan trekkes for kan dette skjerme dyret for sterke lys

– Det kan også være ok å gå en lang tur med hunden på formiddagen. Trener du den mentalt i tillegg, vil den være naturlig sliten og ønske å sove, råder hun.

Matsson anbefaler at man unngår å ta med hunden til steder der det skytes opp raketter, da den har ingen glede av dette overhode.

– Det beste er om hunden kan være inne med en person den er trygg på der den normalt er trygg når det står på som verst.

Også katten bør holdes inne denne kvelden. Ofte vil dyr som er redde instinktivt gjemme seg, og dersom katten er ute kan den reagere med å stikke av og rote seg bort.

– En katt kan søke ly inne, og det bør den få mulighet til på nyttårsaften, sier hun.

«– Feromoner er duftstoffer som blant annet mor skiller ut til avkommene sine. Vi kan ikke lukte dette, men dyrene vil kunne reagere på dette ved å bli roligere, sier Matsson»

Medisinering

Kjæledyreksperten anbefaler å styre unna medisinering, da dette kan gjøre at dyret er rolig på utsiden, men likevel har en indre uro som den ikke får gitt uttrykk for.

– Om du likevel føler at frykten hos dyret er så sterkt at det i går utover dyrets ve og vel, bør du kontakte din veterinær for å diskutere eventuell bruk beroligende medikamenter, mener Matsson.

Er dyret spesielt påvirket av fyrverkeri, men du ikke ønsker å medisinere, kan feromoner være til hjelp.

– Feromoner er duftstoffer som blant annet mor skiller ut til avkommene sine. Vi kan ikke lukte dette, men dyrene vil kunne reagere på dette ved å bli roligere, sier kjæledyreksperten, før hun avslutter:

– Dette kan kjøpes i dyrebutikk eller hos veterinær, og finnes som både spray og diffusere i stikkontakt. Jeg har selv hatt god effekt av diffusere på mine katter!

Sist oppdatert: