17. mai. Bunad. Hund. Flagg. Gress. Sol

Hund i byen på 17. mai

Norges nasjonaldag er en dag for kos og hygge, men store folkemengder og mye støy kan by på utfordringer for våre firbente venner. Her er rådene fra kjæledyreksperten.

Kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp har råd om hvordan du kan ta vare på de firbente i store folkemengder
Kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp har råd om hvordan du kan ta vare på de firbente i store folkemengder. Foto: Privat

Mange samler seg i byer og på tettsteder for å se barnetog, synge og spise is på nasjonaldagen. Og hunden blir gjerne med.

– For mange er det naturlig at hunden er med på feiringen, men jeg råder allikevel alle hundeeiere til å tenke seg om før hunden tas med inn i de potensielt store folkemengdene som oppstår på en dag som 17. mai, sier Siri Martine Brandstorp, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige.

Hun sier at selv om eier som regel kjenner sin egen hund best, og vet hvordan den reagerer, er det noen farer man bør være obs på.

– I store folkemengder, der ikke alle tar like mye hensyn til hverandre, kan det blir en stor påkjenning for en liten hund når den hele tiden må følge med og passe på at den ikke bli tråkket på. Det er heller ikke alle som er like glad i hund, og det kan være greit å ta hensyn til at andre kan oppleve det som slitsomt og ubehagelig å måtte passe seg for hunden i en tett folkemengde, sier Siri, og viser til at mange andre feirende kan finne det brysomt å snuble i hundebånd og måtte passe seg for myke labber på trange områder.

Kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp har råd om hvordan du kan ta vare på de firbente i store folkemengder
Kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp har råd om hvordan du kan ta vare på de firbente i store folkemengder. Foto: Privat

Se etter stresstegn

For hundens ve og vel sier Siri det er viktig å følge med på om den viser tegn til stress.

– Typiske stresstegn er gjesping, skjelving, halen mellom beina og at hunden generelt er urolig. Pass også på at hunden ikke får mulighet til å snappe til seg pølse og is fra barn i samme høyde, sier Siri, og trekker frem fire spørsmål alle hundeeiere bør vurdere før den store feiringen:

  1. Er jeg kjent med hundens adferd i store, støyende folkemengder?
  2. Basert på hundens adferd og størrelse, er det sannsynlig at den kan ta skade av å være med?
  3. Hvor lenge skal jeg være borte? Kanskje hunden kan ha det best hjemme?
  4. Hvis hunden må bli med, finnes det steder jeg kan oppholde meg hvor folkemengden ikke er fullt så tett?

– Det viktigste er å tenke seg godt om slik at man er forberedt før feiringen. Ta først og fremst hensyn til hundens natur og mentalitet, ikke hva du selv syntes hadde vært mest hyggelig. Da blir det en fin feiring for både deg og hunden, avslutter Siri.

Les mer om dyreforsikringene våre her!

Sist oppdatert: