Mann trykker på magen til en hund.

Magedreining er livsfarlig for hunden

Magedreining er en akutt og svært alvorlig tilstand. Hvis det skjer med hunden, må den på operasjonsbordet umiddelbart.

Kjæledyrekspert Maren Mattson i Gjensidige
Maren Mattson i Gjensidige

Mange hundeeiere frykter magedreining, som kan skje veldig brått. Hunden løper lykkelig rundt med en pinne i munnen. Kort tid etter er den rastløs og brekker seg. Da bør alarmen gå.

– Hvis hunden din har fått i seg noe som gir luft i magen, samler det seg gass i magesekken. Den vil ese ut som en ballong, og i verste fall vri på seg. Når det skjer, vil både innløpet og utløpet til magesekken bli avstengt, forklarer kjæledyrekspert Maren Mattson i Gjensidige.

I denne situasjonen blir forsøk på oppkast bare brekninger. Hunden får ikke noe ut fordi inngangen til magesekken er sperret. Når utløpet til tarmene også blir stengt, samles mer og mer gass i magesekken – som blåser seg opp og blir større og større.

Kjæledyrekspert Maren Mattson i Gjensidige
Maren Mattson i Gjensidige

Kan være livstruende

Trude Mostue i FirstVet
Trude Mostue

– Når magesekken vokser, blir blodkarene blokkert. Blodsirkulasjonen blir dårligere, og giftstoffer fra magesekken kan bli frigjort i kroppen. Det kan føre til at hunden går i sjokk. Uten rask behandling kan den dø, sier Mattson.

Sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet forteller om et eksempel fra praksisen sin: En hund hadde kommet seg inn i et fjøs. Der kastet den seg glupsk over kraftfôret. Det førte til gass i magesekken, som dermed svulmet opp.

– Når dette skjer, vil du se en hevelse på venstre side av buken hvor magesekken ligger. Banker du lett på magen, vil du høre en hul lyd som fra en ballong. Hunden kan også være urolig, pipe og ha problemer med å legge seg ned. Da er det viktig å oppsøke veterinær så raskt som mulig, understreker Mostue.

Hun forteller at hunden i fjøset raskt kom til behandling.

– Vi tømte magesekken, og hunden kom heldigvis fra det uten varig mén, sier sjefsveterinæren.

Trude Mostue i FirstVet
Trude Mostue

Rasene som er mest utsatt for magedreining

Noen hunderaser er mer disponerte for magedreining enn andre. Felles for dem er at de har en anatomi som gir magen litt mer slingringsmonn. Dette gjelder blant annet store, slanke raser, opplyser Mostue.

– Mindre hunder kan også få magedreining, men store og mellomstore raser er mest utsatt. Eksempler er jaktraser som pointer og vorsteher i tillegg til ulvehund og borzoi. De har høyt aktivitetsnivå, er slanke og har mye plass i buken, sier hun.

Råd som forebygger magedreining

Etter et måltid bør hunden være i ro. Ikke ta den med på løpetur eller lek. Og husk at kraftfôr som gis til husdyr er fy-fy for hunden, understreker Mostue. Andre matvarer kan også gi luft i magen, for eksempel bakevarer.

Maren Matsson legger til at hunden ikke bør få for mye mat på én gang.

– Gi den heller flere måltider om dagen i stedet for ett stort, sier hun.

Sist oppdatert:

Mer om:

Dyrene