Syk hund

Dette blir flest hunder syke av

Mageproblemer, kløe, allergi, sårskader og ørebetennelse er vanlig blant hunder. Slik kan du hjelpe din firbente venn med å holde seg frisk og rask.

Sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet
Sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet

Nordmenn elsker hunder. Det er godt over en halv million av dem i landet vårt. Du kan gjøre mye for å holde kjæledeggen din frisk og rask, men sykdom er en del av hundelivet.

Sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet sier at flest henvendelser dreier seg om mage og tarm, som for eksempel oppkast og diaré. Det stemmer godt overens med Gjensidiges tall, som viser at mageproblemer, kløe/allergi, sårskader og ørebetennelse topper listen over innmeldte saker.

Kul/svulst, halthet, urinveisinfeksjon og betennelse i øye, tannkjøtt eller livmor er også gjengangere i statistikken.

Det kan være ulike årsaker til at en hund kaster opp eller har diaré.

– Som dyreart har hunden utviklet seg til å prøvesmake mye rart. Mens en katt vil nekte å spise råtten fisk, kaster gjerne hunden seg entusiastisk over «maten» og sluker den i seg. Jo mer lukt, dess bedre, forklarer Mostue.

Sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet
Sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet

Hunder liker det som lukter mye

Hunden vil gjerne smake på alt som lukter, og mage- og tarmsystemet er tilpasset dette. En hund kaster lett opp og har mye magesyre. Hvordan kan du da vite om din firbente venn har spist noe som kan være farlig?

– Det er mange faktorer og symptomer man må vurdere, men blant de viktigste er allmenntilstanden. Vil hunden på tur? Er den sulten? Spiser og drikker den? Oppfører den seg som ellers, eller virker den slapp og uinteressert? Virker hunden dehydrert og vil verken spise eller drikke? Er diareen blodig og vannaktig? Da er det riktig med et veterinærbesøk, sier Mostue.

FirstVet tilbyr en videotjeneste hvor man kan konsultere en veterinær via mobilen eller nettbrettet. Verktøyet sørger for at mange kjæledyreiere slipper å ta turen til dyreklinikken, ifølge Mostue.

– Som regel kan vi vurdere hundens tilstand ganske enkelt via skjermen. Hvis den står og peser opp i kameraet med en biteleke i munnen, er det neppe nødvendig å komme til oss, sier hun lattermildt.

Ikke la hunden få sjokolade

Hundens lyst til å prøvesmake kan i enkelte tilfeller få fatale følger. Hunder skal ikke ha sjokolade, det vet de aller fleste. Likevel skjer det. Trude Mostue opplyser at sjokolade er den vanligste årsaken til forgiftning. Det er kakao, som inneholder stoffet teobromin, som er farlig for hunden. Mørk sjokolade og rent kakaopulver er derfor mest giftig.

– Hvor mye hunder tåler varierer. Mindre hunder tåler generelt mindre mengder av giftige stoffer. Sjokoladespising skal uansett tas på alvor. Oppsøk veterinær for råd og hjelp hvis du tror hunden har fått i seg slike «godsaker», sier Mostue.

Pass på klør og poter

Sårskader og problemer knyttet til klør, som klokapselbrudd, medfører også mange henvendelser til veterinær. Mange hunder er med på turer i fjellet eller i skog og mark, og der kan de skade seg.

– Når hunden blør, ser det dramatisk ut. Noe kan eieren vurdere selv, men det er ikke så lett å se om et potekutt bør sys eller ikke, sier Mostue. Hun viser til videotjenesten, hvor veterinæren kan instruere og veilede hundeeiere der og da.

Også hunder kan være allergiske

Sommeren er høysesong for allergiske reaksjoner og stikk og bitt fra insekter. Noen hunder får rennende øyne, noe som ofte kan løses med steril saltvannsoppløsning, ifølge Mostue.

– Hvis hunden ikke åpner øyet, bør en likevel til veterinær, forklarer hun.

Allergi kan også føre til hudplager og kløe. For å forebygge mener veterinæren at hunder bør være mer ute.

– Hunden er likere oss enn vi tror. Hvis du hadde gått rundt innendørs med stor tung pels i 22 varmegrader, hadde kanskje også du begynt å klø, sier hun.

Hunder kan også få problemer med ørene. Ørebetennelse er en vanlig sykdom som kan gjøre vondt. Hvis hunden din har symptomer på betennelse, bør den som regel undersøkes på klinikk.

La hunden tygge

Tennene til hunder kan være et problemområde
Tennene til hunder kan være et problemområde

Tennene kan også være et problemområde. For eksempel kan tannstein hos hund føre til gingivitt (tannkjøttbetennelse). Det gjelder spesielt de mindre hunderasene.

– De lever kanskje noe mer beskyttet og er mer inne. Det ser dessuten ut til at mindre hunder ikke blir tilvent tyggeben og tyggeleker, slik større hunder gjerne gjør. Tyggeben er bra fordi det renser tennene og forebygger tannstein som kan utvikle seg til større problemer. Å venne valpen til tannpuss er også en god idé, sier Mostue.

– Det handler om å forebygge, slår veterinæren fast. Hun understreker betydningen av mosjon, ikke minst som et ledd i å holde vekten nede.

– Det eksisterer mange myter rundt hunders vekt: At de har stor pels, at en bulldogg skal være kraftig og bred og så videre. Veterinærer ser imidlertid mange overvektige dyr. Overvekt gir økt risiko for sykdom. Det å komme seg ut gjør godt for både hunder og mennesker, sier Mostue.

Tennene til hunder kan være et problemområde
Tennene til hunder kan være et problemområde

Hunden trenger selskapet ditt

Eksperten advarer samtidig mot å tro at et par timers tur er nok for hundens trivsel. Hunder liker selskap, akkurat som oss.

– Hunder er flokkdyr og sosiale vesener. Det er viktig at de får tid sammen med menneskene sine. En hund kan også bli ensom og trist. Det er verdt å ha i bakhodet hvis du vurderer å skaffe en hund og har tenkt å arbeide ti timer i døgnet, sier Mostue.

Er du ikke klar for en times joggetur, kan Trude Mostue trøste deg med at sporlek, det å la hunden snuse seg frem til en godbit eller annen belønning, er noe din firbente følgesvenn setter veldig stor pris på.

Sjekkliste når du skal kjøpe dyreforsikring

Produktsjef Torfinn Jæger i Gjensidige
Produktsjef Torfinn Jæger i Gjensidige

En forsikring vil kunne dekke kostnadene til behandling hvis hunden din blir syk. Og dekning for veterinærutgifter er det aller viktigste når du skal forsikre en hund eller andre kjæledyr, ifølge produktsjef Torfinn Jæger i Gjensidige.

Han gir disse sjekkpunktene for deg som skal velge forsikring:

  1. Hvor stor forsikringssum trenger du? Skal den gjelde per skade eller per år?
  2. Hvor stor er egenandelen? Gjelder den per skade eller for en gitt periode? Øker den med dyrets alder?
  3. Dekkes nødvendige medisiner (med og uten resept) og materiell for behandling hjemme, eller må du kjøpe tilleggsdekning for dette?
  4. Inneholder forsikringen unntak for bestemte diagnoser på visse raser, for eksempel hunder som kan ha pusteproblemer på grunn av kort snute?
  5. Vurder om du trenger tilleggsdekninger, for eksempel for rehabilitering og bruksverdi.

– Mer enn halvparten av våre kunder velger å utvide forsikringen slik at den omfatter utgifter til rehabilitering. Om lag én av ti utvider med dekning for tap av bruksverdi. For øvrig er vanlig egenandel i Gjensidige 25 prosent, opplyser Jæger.

Han fremhever FirstVets videotjeneste som et svært godt tilskudd til dyreforsikringen.

– Fordelen med denne tjenesten er at konsultasjonen kan skje hvor som helst og uten veldig lang ventetid. Dette er svært praktisk, for eksempel når det er langt til nærmeste veterinær. Jeg brukte tjenesten selv på en båttur i sommerferien og ble imponert, sier Jæger.

Produktsjef Torfinn Jæger i Gjensidige
Produktsjef Torfinn Jæger i Gjensidige

Sist oppdatert:

Mer om:

DyreneHelse