Barn. Bilstoler.

Mange feilsikrer uten å vite det – gjør du riktig?

Omtrent ett av fem barn feilsikres i bil. Ved en ulykke kan konsekvensene bli fatale.

Tallet stammer fra en undersøkelse av Trygg Trafikk, som viser at 18 prosent av norske barn i alder ett til åtte år ikke sikres på korrekt måte.

– Undersøkelser av ulykker viser at både barn og voksne kan få alvorlige skader hvis for eksempel beltet ligger feil. For å gi barnet best mulig beskyttelse er det viktig å bruke sikringsutstyret riktig, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk.

Slik festes beltet riktig

Kommunikasjonsrådgiver Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk.
Silje Kristine Hansen. Foto: Morten Brakestad

Feil bruk av belte umerket seg spesielt i undersøkelsen.

– Den feilen som desidert flest gjorde var å ha beltet slakt eller tvinnet. Andre typiske feil gjaldt plasseringen av beltet, det lå ikke inn på skulder eller ned på hoftene, sier Hansen.

Hun forteller at beltet skal ligge rett og stramt over hofte og skulder for å gi riktig beskyttelse. I tillegg er det viktig å etterstramme når beltet er festet, og ta av eller åpne tykke ytterklær.

– Selv om barn kan bli utålmodige og kanskje finner beltet plagsomt, er det viktig å sørge for at det er riktig plassert under hele kjøreturen. Sørg for at beltet ikke ligger under armen, på overarm, bak ryggen eller oppe på magen, sier kommunikasjonsrådgiveren og viser til «beltesjekken»:

  1. Beltet skal ligge stramt og tett på kroppen
  2. Skulderbeltet skal ligge godt inn på skulder
  3. Hoftebeltet skal ligge ned på hoftene
Kommunikasjonsrådgiver Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk.
Silje Kristine Hansen. Foto: Morten Brakestad

Dette bør du tenke på ved valg av stol

Undersøkelsen viste også at flere foreldre bruker sikringsutstyr feil, for eksempel gjennom feilmontering av bilstoler eller bruk av utstyr som barnet var for lite til å benytte.

– Å kjøpe utstyr som passer barnets vekt og høyde, samt at barnet sitter komfortabelt, er viktig. Det finnes mange bilstoler som barnet kan ha i mange år, sier Hansen.

For de minste barna er bakovervendte stoler det tryggeste valget, opplyser hun. Aller helst ser man at barn sitter bakovervendt så lenge som mulig, minst til fylte fire år.

– Og husk: Barn er fire år helt til de fyller fem år. For noen foreldre betyr det at man underveis er nødt til å bytte bilstol, men vi mener det er verdt å bruke ekstra penger på barnets sikkerhet. Bakovervendt finner du nå varianter som går fra 25 kilo og helt opp til 36 kilo og 125 centimeter, sier Hansen og legger til:

– Det betyr at du ikke trenger bytte til fremovervendt stol før barnet er fem til syv år. Å ha barnet bakovervendt over lengre tid er enklere enn noen gang.

Hvor skal setet plasseres?

Hvor setet plasseres tryggest i bilen, finnes det ingen klar fasit på, ifølge Hansen. Hun peker på to faktorer som bør ligge til grunn for valg av plassering.

– Bilstolen må kunne monteres slik det står i bruksanvisningen. I tillegg må sjåføren ha god sikt og kunne konsentrere seg om det som foregår på veien – og ikke i bilen.

Skal forsetet benyttes av et barn som sitter bakovervendt, må airbagen skrus av.

– For større barn som sitter forovervendt er det anbefalt å slå av airbagen frem til barnet har nådd en høyde på minst 140 centimeter. Eneste unntaket er hvis bilprodusenten har testet og sier at airbag kan brukes av barn som sitter forovervendt, sier Hansen.

Les også: Slik får du en trivelig biltur med barn i baksetet

Isofix eller ikke?

Isofix er en metode, bestående av festepunkter, som skal forenkle prosessen med å feste bilstol på sikkert vis. Kommunikasjonsrådgiveren bekrefter at festene reduserer risiko for feilsikring, men tror flere foreldre opplever at barnet vokser raskere ut av isofix-stoler.

– De beltemonterte bakovervendte bilstolene er godkjent å bruke over en lengre tidsperiode, med høyere vekt- og høydegrense. Begge deler er like trygt så lenge man følger bruksanvisning og monterer bilstolen korrekt, avslutter hun.

Har du barneforsikring?

Foto øverst i saken: Morten Brakestad, Trygg Trafikk.

Sist oppdatert: