Tre barn i baksetet på en bil.

Slik får du en trivelig biltur med barn i baksetet

Barn på biltur kan noen ganger være slitsomt, både for store og små. Men med litt planlegging varer barnas tålmodighet og de voksnes humør noen mil lenger, ifølge Jan Fleinsjø, bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige.

Jan Fleinsjø
Jan Fleinsjø

Tekniske dingser kan være kjekke å ha. Film og spill, musikk og lydbøker er gode løsninger når turen blir lang og barna kjeder seg. Sett på en film, så kan det være stille velsignet lenge.

Ønsker du i stedet at barna skal «tenke sjæl» og «dyrke fellesskapet», finnes det mange aktiviteter som kan engasjere både små og litt større barn, ifølge Jan.

– Ofte trengs det ikke mye voksenbistand, men vi vet alle at barn elsker det når familien gjør noe sammen. Er dere to voksne, kan det være hyggelig for den som ikke kjører å synge litt sammen med barna eller bli med på en konkurranse. Og noen leker kan også sjåføren delta i uten å miste blikket på veien, sier Jan, og trekker frem fire klassiske billeker som får tiden til å fly:

Jan Fleinsjø
Jan Fleinsjø

1. Mitt skip er lastet med

Dette er en klassiker som aldri går av moten, og som kan tilpasses barnas alder. Det letteste er å komme på ting på samme bokstav. En litt mer krevende versjon er å måtte huske – og nevne – alle de foregående tingene de andre har «lastet sitt skip med».

2. Hjemmelaget bilbingo

Litt større barn kan lage bilbingoen selv. De finner det de trenger på pc-en før avreise:

 • Lag en tabell (for eksempel i Excel) med 4×4 eller 5×5 ruter
 • Finn bilder til å lime inn i rutene (av ting dere kommer til å se fra bilen)
 • Lag ark med de samme bildene til hver av deltakerne, men bildene må ikke være likt plassert
 • Når dere ser ting dere har avbildet i tabellen, sett kryss over det, og se hvem som først får fire eller fem på rad – vertikalt, horisontalt eller diagonalt.

3. Hvem er dette?

Én tenker på en person eller figur som alle kjenner eller vet hvem er, for eksempel Kaptein Sabeltann, Kong Harald eller tante Berit. De andre stiller spørsmål som førstemann svarer ja eller nei på – helt til noen klarer å gjette hvem det er snakk om.

→ Bilferie? Oppdater kilometerstanden her før du reiser, så du ikke risikerer å få mindre utbetalt ved skade.

4. Gjette sanger

En nevner ett ord – eller kanskje to – fra en kjent sang, og de andre prøver på rundgang å gjette hvilken sang det snakk om.

– Det er viktig å beregne god tid og ta pauser underveis, gjerne på steder med mulighet for lek og avkobling for barna. Ha for eksempel badmintonsett og fotball i bilen, så kan ungene ta ut litt energi i pausen, sier Jan.

Sikkerhet på bilturen

Jan sier at den som sitter ved rattet skal ikke mases på mer enn strengt tatt nødvendig under bilturen.

– Sjåføren må ikke forstyrres. Er dere to voksne i bilen, så bør «servicefunksjonen» til enhver tid ligge hos den som ikke kjører, sier han.

Han understreker at selv om det kan være fint å ha aktiviteter som får tiden til å gå fortere, så er sikkerheten det aller viktigste å ivareta.

– Babyer skal sitte i bakovervendt bilstol, og småbarn bør sitte i bakovervendt bilstol til de er 3-4 år. Airbag foran/ved siden av bilstolen må følgelig deaktiveres. Om barnet skal over i en annen bil, så flytt bilstolen over i denne, sier Jan.

Har du barneforsikring?

Sikker pakking av bilen

Fest tunge gjenstander i bagasjerommet med stropper, oppfordrer bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild
Fest tunge gjenstander i bagasjerommet med stropper, oppfordrer bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

Bilmekanikeren sier det er viktig at de tyngste tingene legges lengst inn i bagasjerommet.

– Unngå også tunge ting i takboksen, da det kan gi stort utslag på bilens kjøreegenskaper. I det hele tatt må man passe på å ikke overstige bilens og takboksens maksimale lastevekt, sier Jan.

Han advarer også særlig mot å ha løse gjenstander i kupeen.

– Løse gjenstander i bilen kan utgjøre en stor fare. Hvis du kolliderer i 50 kilometer i timen, kan for eksempelet et kamera som veier en halv kilo treffe noen i bakhodet med en kraft på opptil 20 kilo! Ikke la gjenstander som nettbrett, mobiler, dvd-spillere være løse i baksetet. Nettbrett og dvd-spillere kan vanligvis monteres til ryggen på forsetet, sier Jan.

Fest tunge gjenstander i bagasjerommet med stropper, oppfordrer bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild
Fest tunge gjenstander i bagasjerommet med stropper, oppfordrer bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

Han sier stasjonsvogner må sikres med gitter/nett mellom bagasjerom og kupé.

– Tung bagasje må også sikres med lastestropper slik at den ikke kan komme fra bagasjerommet og inn i bilen ved en hard brems, sier Jan før han avslutningsvis drar frem syv enkle tips til en behagelig biltur for hele familien:

 1. Planlegg gjerne reisen sammen med barna
 2. Ta med noe som sysselsetter barna
 3. Ta pauser – gjerne hver halvannen time
 4. Kjør maks 10 timer per dag
 5. Ha rikelig med avkjølt drikke med i en kjøleboks
 6. Frukt, kjeks og nøtter kan stagge barna før neste rast
 7. Turen blir ikke så kjedelig om de små kan se ut av vinduene

Har du riktig bilforsikring?

Sist oppdatert: