Tallerken. Oppvaskmaskin. Hender.

Pass på! Oppvaskmaskinens slanger kan gi store skader

Kanskje er de feilmonterte eller gamle og morkne. I begge tilfeller kan det bety skader og utgifter for deg.

En oppvaskmaskin har to tilkoblede slanger, i tillegg til strømkabel. Tilførselsslangen sørger for å få vann inn i maskinen, avløpsslangen får det ut. Går sistnevnte ad undas, vil det begynne å lekke idet du bruker maskinen.

– Ryker tilførselsslangen derimot, mens du er på ferie for eksempel, vil spruten stå helt til du er hjemme igjen. Det konstante trykket inni slangen vil få det til å sprute ut fra lekkasjen med én gang den oppstår og holde det gående, sier rørlegger og daglig leder Severin Poppe Midteie i Grønne VVS.

– Benytt en rørlegger

Rørlegger og daglig leder Severin Poppe Midteie i Grønne VVS
Severin Poppe Midteie. Foto: Grønne VVS

Står oppvaskmaskinen på et rom uten sluk eller lekkasjesikring, kan vannet sive ut av rommet og nedover i andre etasjer. Er man utomhus, eller av andre årsaker ikke får dette med seg, kan omfattende skader bli en realitet.

– Og det kan selvsagt bli fryktelig dyrt. Mitt beste tips for å unngå lekkasjer er å benytte en rørlegger ved montering. Gjør man det selv, er det fort gjort at en slange får seg en knekk eller at det skjer en feiltilkobling til maskinen, sier Midteie.

Men det er ikke bare feilmontering som kan gi lekkasjer. Etter noen års bruk blir oppvaskmaskinens slanger morkne. Sjekk derfor opp med jevne mellomrom og bytt ved behov, råder Finans Norge.

Rørlegger og daglig leder Severin Poppe Midteie i Grønne VVS
Severin Poppe Midteie. Foto: Grønne VVS

Derfor bør du ha dette

Rørleggeren understreker viktigheten av at maskinen er montert på et rom med sluk eller lekkasjestopper, som oppdager lekkasjer og stenger vanntilførselen til skadestedet.

– Har man dette vil ikke lekkasjen klare å gjøre store skader, påpeker han.

Finans Norge råder også til å ha en bunnplate under oppvaskmaskiner. De leder lekkasjevann fremover, slik at det kommer til syne på gulvet foran maskinen. Uten platen kan lekkasjer potensielt stå uoppdaget over tid.

Utstyr rundt kan gi slitasje

Tømrer og produktutvikler Simon Olsen i Gjensidige
Simon Olsen

Følg ekstra med de første gangene maskinen kjøres for å avdekke eventuell lekkasje, råder tømrer og produktutvikler Simon Olsen i Gjensidige. Knyt for eksempel et «slips» av tørkerull under der slangene er koblet til røropplegget, for å se om det kommer ørsmå dråper som det kan være vanskelige å se.

– Vi ser også mange lekkasjer som oppstår fordi søppelkasser, eller annet i skapet, dunker inn i slangene og røropplegget over tid og fører til slitasje. Pass på at dette ikke skjer. Ta også en titt og kjenn etter fukt i skapet hvor røropplegget er med jevne mellomrom, sier Olsen.

Tømrer og produktutvikler Simon Olsen i Gjensidige
Simon Olsen

Gir rabatt på forsikringen

En FG-godkjent lekkasjestopper kan gi rabatt på husforsikringen, så lenge den overvåker og kan stenge vannet for alle rom med vanninstallasjoner der vann kan føre til skade.

– I praksis betyr det som oftest kjøkken og toalettrom uten sluk, og at den stenger vannet ved hovedstoppekranen. Vær oppmerksom på at «klumpen» som ofte følger med på tilførselsslangen til oppvaskmaskiner ikke gir nok sikring til å gi rabatt, presiserer tømreren.

Så lenge det er røropplegg i huset til å montere en oppvaskmaskin stiller ikke Gjensidige krav til at den skal være montert av rørlegger. Men er du usikker, bør hjelp oppsøkes, råder Olsen.

– Et eksempel, riktignok fra en vaskemaskin, var at den var «montert» ved hjelp av gaffateip, en plastpose og en sokk. Har man planer om en slik løsning, er det vel anvendte penger å få den montert av fagfolk.

Sist oppdatert: