Lekkasjestopper.

Liten dings stanser stor skade

Hver dag er det noen som opplever å få en vannskade i hjemmet sitt. Skaff deg en lekkasjestopper, så kan du unngå at det blir deg neste gang.

Du har kanskje aldri hatt en vannskade hjemme? Da har du nesten garantert en nabo som har opplevd at vannet har kommet på avveier. Statistikken er nemlig brutal. I perioden 2018 til 2022 ble det registrert over 460 000 vannskader, ifølge tall fra Finans Norge.

– Omtrent en tredjedel av disse oppsto i innvendige vannledninger, utstyr med vanntilkobling og varmtvannsberedere, opplyser rådgiver Simon Vigeland i Gjensidige.

Han heller kaldt vann i årene på dem som stoler på at «dette har fungert i alle år» eller «dette er helt nytt». Både slitasje og produkt- og håndverkerfeil er blant de mest vanlige årsakene til lekkasjer. Og stadig flere oppstår på kjøkkenet.

– Koblingene under kjøkkenbenken er og blir et problemområde. I tillegg ser vi at oppvaskmaskiner, kaffemaskiner og kjøleskap som er tilkoblet vann trekker statistikken opp. I dag omtaler bransjefolk ofte kjøkkenet som det nye våtrommet, forteller Vigeland.

Enkel og trygg løsning mot vannskader

Fagsjef Amir Hassanzadeh i VVS Norge.
Amir Hassanzadeh

Vil du sikre hjemmet ditt mot vannskader, bør du få montert en lekkasjestopper, anbefaler fagsjef Amir Hassanzadeh i VVS Norge.

– En lekkasjestopper, også kalt vannstopper, fungerer slik at den oppdager en lekkasje og stenger av vannet i boligen før det rekker å gjøre stor skade, forklarer han.

Boliger som er bygget etter 2010 skal ha lekkasjestopper i rom som kjøkken, egne toalettrom og bod med varmtvannsbereder. Kravet gjelder for rom som har vanninstallasjoner, men mangler sluk eller vanntett gulv.

– Kravet gjelder også ved rehabilitering av eldre boliger. Hvis boligen din ikke omfattes av kravet, er lekkasjestopper likevel et godt og trygt valg. Mange boliger har rørsystemer som begynner å nærme seg anbefalt brukstid, sier Hassanzadeh.

Fagsjef Amir Hassanzadeh i VVS Norge.
Amir Hassanzadeh

Skrur av vannet i ett rom eller i hele huset

– Heldigvis er det ikke nødvendig med store inngrep i boligen. De mest brukte lekkasjestopperne er trådløse. Og hvis du allerede har en boligalarm, er det store sjanser for at lekkasjestopperen kan knyttes til dette systemet slik at du får «alt i ett», sier fagsjefen.

Ett valg må du likevel ta. Du må bestemme deg for om lekkasjestopperen bare skal stenge vannet i det rommet hvor skaden har oppstått, for eksempel under kjøkkenbenken eller toalettrommet – eller om vanntilførselen i hele boligen skal skrus av. Hassanzadeh anbefaler sistnevnte.

– Fordelen med et sentralt system er at det også oppdager lekkasjer som oppstår inne i veggen. Det skjer ved at systemet måler trykket i vannrørene. Hvis trykket faller som følge av at vann pipler ut i konstruksjonen, stenges vannet av, forklarer han.

Lekkasjestopper gir rabatt på forsikringen

Simon Vigeland
Simon Vigeland

Hvis du får installert en lekkasjestopper, får du rabatt på husforsikringen. Simon Vigeland opplyser at Gjensidige godtar en «lokal» løsning når den er FG-godkjent og er installert i alle rom som har vanninstallasjoner, men som ikke er definert som våtrom (bad og vaskerom med sluk).

– Vi anbefaler likevel løsningen med trykktesting hvis boligen ikke har et rør-i-rør-system. Vi får nemlig inn veldig mange saker som dreier seg om innebygde kobberrør. Disse kan ha en levetid på alt fra 25 til 100 år. Anbefalt brukstid ligger et sted imellom, sier han og anbefaler folk som åpner tak og vegger i forbindelse med oppussing å skifte ut kobberrør med rør-i-rør av plast.

Simon Vigeland
Simon Vigeland

– En god investering

En lekkasjestopper kan koste fra 5 000 til rundt 15 000 kroner avhengig av boligen og løsningen du velger. Det er en god investering, understreker Vigeland. Han viser til rabatten på husforsikringen.

– Selv om forsikringsselskapet ofte dekker rørbrudd, vil du nyte godt av rabatten i år etter år. I tillegg blir du forskånet fra alt det en skade medfører av riving, tørking og stadige besøk av håndverkere. Mange synes dette er slitsomt, sier han og legger til at det hele også har et miljøaspekt.

– Bygningsskader står for en betydelig klima- og miljøbelastning som du kan være med på å redusere.

Dette er ikke en lekkasjestopper

Hvis du kjøper for eksempel en ny oppvaskmaskin, kan vannslangen være utstyrt med Aquastop eller en lignende variant. Dette er imidlertid ikke en lekkasjestopper, understreker ekspertene.

– Denne mekanismen stopper vannet ved et større brudd på maskinens vannslange. Den registrerer imidlertid ikke små lekkasjer – og heller ikke brudd som oppstår andre steder, sier Amir Hassanzadeh.

Foto toppbilde: Jarle Amble

Sist oppdatert: