Levende lys. Spisebord. Serviett. Brannfare

Levende lys – en brannfare

Åpen ild og levende lys fører til flere hundre brannrelaterte skader hvert år.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen.
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

– Mange av kundene som melder skade til oss er overrasket over hvor fort brannen har startet, for man «skulle bare…», sier Simon André Olsen, tømrer og rådgiver i Gjensidige.

Kun i desember i fjor forårsaket bruk av åpen ild 69 branner til en kostnad på nærmere 7 millioner, viser tall fra FNO. Dette er ikke medregnet bruk av ildsteder.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen.
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Glemte stearinlys

En klassisk skade oppstår ved at en person går ut for å se på fyrverkeriet på nyttårsaften, for så å komme tilbake til et koldtbord i fyr og flamme.

Simon har selv opplevd å måtte slukke en brann på et kjøkkenbord på grunn av et glemt stearinlys. Brannen sotet ned det store kjøkkenet og knuste glassene på bordet.

– Da det ikke var brannvarsler på kjøkkenet var det lyden av glass som knuste som gjorde at vi oppdaget brannen, forteller han.

Tømreren anbefaler å slukke stearinlys hvis man skal forlate rommet for lengre tid enn et kort toalettbesøk.

– Vær bevisst på plassering av stearinlysene, for eksempel godt unna «krimskrams» som kan antennes, sier Simon, som tilføyer at det er mye god drikke som brenner godt dersom brannen allerede er et faktum.

Hva gjør du om stearinlysene starter en brann?

Levende lys. Julepynt

1. Hvis uhellet først er ute gjelder det å få slukket brannen snarest mulig. Men om du ser at omfanget er for stort må du evakuere bygningen og tilkalle brannvesenet umiddelbart – da teller sekundene.

2. Om brannen er slukket så bør man lukke dører inn til rommet for deretter å åpne vinduer og eventuelle ytterdører i rommet. Gjør man det i omvendt rekkefølge kan røyken bli blåst videre inn i huset. Vær obs på at du ikke skal oppholde deg i et rom med røyk.

3. I tillegg til at røyken kan være svært helseskadelig, og du følgelig alltid må sette personsikkerhet først, kan røyken fra en liten brann på et bord også gi materielle skader andre steder i boligen. Selv røyk og sot som nærmest er usynlig trenger seg inn i «kriker og kroker» og forårsaker lukt.

4. Det er viktig at man ikke starter nedvaskingen selv, da dette ofte krever spesialkompetanse. Dette er spesielt viktig hvis man slukker med pulverapparat.

5. Gjensidige bruker egne firmaer som har spesialisert seg på skader etter brann og sot. Kontakt Gjensidige for å få bistand.

Les mer om bolig og innboforsikring

Meld skade raskt og enkelt på nett

Levende lys. Julepynt

Sist oppdatert: