Mobil, solbriller, bok, solkrem.

Et merke kan spare deg for tusener

Forsvinner mobilen under ferien, stopper det meste litt opp. Men det finnes en løsning, som dessuten er ganske så enkel.

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll

For flere av oss ligger «hele livet» i mobilen. Bilder, kontaktlister, mobilbank, mail, sosiale medier, apper – for ikke å snakke om masse jobbinformasjon. Og mange bruker den for å holde styr på avtaler og daglige gjøremål.

– Noen har også alle kredittkortene plassert i eller på dekselet. Forsvinner mobilen, ryker altså lommeboken i samme sleng. Bankkort har lite kontaktinformasjon for utlendinger, og uten navn og telefonnummer er det nærmest umulig å spore eier, minner kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll

Dette bør stå på lappen

Airpods og iPhone med klistrelapper som inneholder navn og nummer.
Så enkelt kan det gjøres.

Blir mobilen stjålet, er sjansen for å få den i retur liten. Blir den derimot mistet eller gjenglemt, er sjansen større.

– Men dette kan avhenge av at kontakt med eier skjer på en enkel måte. Merk derfor mobil, nettbrett, hodetelefoner, PC, sekk eller veske og andre verdisaker med lapper som inneholder fullt navn og mobilnummer, sier Voll og fortsetter:

– Da kan de som finner eiendelen din ringe deg, eller de du er med, og informere om at den er funnet samt hvor vedkommende kan få den tilbake. Og best av alt: Dette fungerer på alle språk, uansett hvor i verden du befinner deg.

Bare husk å ikke bruke ditt eget nummer, da dette er til null nytte hvis mobilen først er på avveie. Den må merkes med en annen sitt nummer, gjerne en i reisefølget sitt. I tillegg kan man legge inn navn og nummer som bakgrunn, men dette vil kun fungere så lenge det er batteri på mobilen.

– Det aller viktigste er å ha med retningsnummer (+47 eller 00 47). Uten dette er merkingen verdiløs utenfor Norge.

Airpods og iPhone med klistrelapper som inneholder navn og nummer.
Så enkelt kan det gjøres.

Her mister eller gjenglemmer vi mobilene våre

Et lite klistremerke på mobilen er kanskje den rimeligste forsikringen du kan ha i ferien, hevder Voll.

Alternativet er i verste fall en ferie helt uten mobil og alle dens fordeler, avslutter han og viser til stedene som topper listen over hvor vi mister og legger den igjen:

  • På flyplassen
  • På flyet – i lommen på setet foran eller nede på gulvet
  • I transportmiddelet til hotell/leilighet
  • Taxi og buss
  • Restauranter og kafeer
  • I butikker
  • Ved bassenget og på stranden
  • På barer og nattklubber

Ødelegger mobilen på ferie

Rådgiver og reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige
Lene Hasler

– I reiseavdelingen får vi ofte henvendelser fra kunder som har fått ødelagt mobiltelefonen mens de var på ferie. Grunnene er varierte, men det er ingen tvil om at sol, strand og vann byr på utfordringer for elektronikken, sier rådgiver og reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige og fortsetter:

– Det er utrolig hvor mange mobiler som faller i vannet fra båt, eller som ender i vannet fordi man hopper uti mens mobiltelefonen fortsatt er i lomma. En annen gjenganger er kunder som har fått skader på mobilen fordi drikkeflasker går lekk i vesken eller sekken. Det er også tilfeller der folk har lagt fra seg mobilen i solsengen, for så å sette seg på den etterpå.

→ Knust skjerm er inkludert i Innbo-Ung forsikringen til Gjensidige

Hun trekker frem seks enkle tips som kan sikre mobilen mot sommerens farer:

Rådgiver og reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige
Lene Hasler

1. Bruk vanntett plastlomme

Denne vil beskytte mobilen både mot vann og sand når du er på stranden, og mot flasker som kan lekke i vesken eller sekken. Det finnes vanntette plastlommer som lar deg bruke mobiltelefonen uten å måtte ta den ut, mens andre lar seg feste til armen mens du bader.

2. Unngå direkte sollys

Ligger mobilen i solsteken, kan den fort bli opphetet. Dette gjelder særlig om den ligger i bilen. Et tips er å pakke mobilen inn i aluminiumsfolie, som reflekterer sollyset. Skulle du likevel oppleve at mobilen blir for varm, så skal du slå den av og legge den på et kjøligere sted – ikke legg den i kjøleskapet. Sistnevnte vil skape kondens som skader mobilen ytterligere.

3. Tenk på hvor du legger den fra deg

Unngå å legge den et sted hvor det kan være naturlig for noen å sette seg. Om mobilen kommer i klem, skal det ikke store trykket til før skjermen kan ta skade og i verste fall knuse. Unngå også å legge mobilen rett ved siden av drikke eller annen væske.

4. Pass opp for kondens i lomma

Kondens kan fort oppstå ved regnvær eller i jakkelommer uten god lufting. Et tips: Ha mobilen i en lufttett pose eller putt den i en ullsokk, ettersom ulla vil trekke til seg fuktigheten.

5. Lukk igjen lommen

Mange mobiler faller ut av jakke-, bukse- eller skjortelommer, og dette kunne lett vært unngått om lommen var lukket med knapp eller glidelås.

6. Ta deg mobilfri

Noen ganger kan det beste tipset være å la mobilen ligge.

Sist oppdatert: