Mobil, solbriller, bok, solkrem.

Slik sikrer du mobilen i sommer

I sommermånedene får forsikringsselskapene mange henvendelser fra fortvilte kunder som har fått ødelagt mobilen. Her får du tipsene til hvordan du sikrer din.

Reiselivsekspert Lene Hasler
Reiselivsekspert Lene Hasler. Foto: Gjensidige

– I reiseavdelingen får vi ofte henvendelser fra kunder som har fått ødelagt mobiltelefonen mens de var på ferie. Grunnene er varierte, men det er ingen tvil om at sol, strand og vann byr på utfordringer for elektronikken, sier rådgiver og reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige og fortsetter:

– Det er utrolig hvor mange mobiler som faller i vannet fra båt, eller som ender i vannet fordi man hopper uti mens mobiltelefonen fortsatt er i lomma. En annen gjenganger er kunder som har fått skader på mobilen fordi drikkeflasker går lekk i vesken eller sekken. Det er også tilfeller der folk har lagt fra seg mobilen i solsengen, for så å sette seg på den etterpå.

→ Knust skjerm er inkludert i Innbo-Ung forsikringen til Gjensidige

Hun sier det kan være en fordel å følge føre-var-prinsippet når det kommer til mobilens sikkerhet, enten du er på utenlandstur eller nyter late feriedager hjemme, og trekker frem seks enkle tips som kan sikre mobilen mot sommerens farer:

Reiselivsekspert Lene Hasler
Reiselivsekspert Lene Hasler. Foto: Gjensidige

1. Bruk vanntett plastlomme

Denne vil beskytte mobilen både mot vann og sand når du er på stranden, og mot flasker som kan lekke i vesken eller sekken. Det finnes vanntette plastlommer som lar deg bruke mobiltelefonen uten å måtte ta den ut, mens andre lar seg feste til armen mens du bader. Det går også an å lage en selvkomponert variant ved å ta en engangsbadehette – som man ofte finner på hoteller – og teipe godt igjen.

2. Unngå direkte sollys

Ligger mobiltelefonen midt i solsteken kan den fort bli overopphetet. Dette gjelder særlig om den ligger i bilen. Et tips er å pakke mobilen inn i aluminiumsfolie, som reflekterer sollyset. Skulle du likevel oppleve at mobilen blir for varm, så skal du slå den av og legge den på et kjøligere sted – men ikke legg den i kjøleskapet. Dette vil skape kondens som skader mobilen ytterligere.

3. Tenk på hvor du legger den fra deg

Skal du først legge mobilen fra deg, så unngå å legge den et sted hvor det kan være naturlig for noen å sette seg. Om mobilen kommer i klem, skal det ikke store trykket til før skjermen kan ta skade og i verste fall knuse. Unngå også å legge mobilen rett ved siden av drikke eller annen væske. Selv om du opplever å ha kontroll, er det fort gjort for deg eller andre å være uheldig.

4. Pass opp for kondens i lomma

Har du mobilen i jakkelommen ute i regnvær, kan det fort oppstå kondens. Det samme gjelder for jakkelommer uten god lufting. Et tips kan være å ha mobilen i en lufttett pose eller å putte den i en ullsokk, ettersom ulla vil trekke til seg fuktigheten.

5. Lukk igjen lommen

Det er mange mobiltelefoner som rett og slett faller ut av jakke-, bukse- eller skjortelommer, og dette kunne lett vært unngått om lommen var lukket med knapp eller glidelås.

6. Ta deg mobilfri

Noen ganger kan det beste tipset være å la mobilen være igjen hjemme, på hytta eller hotellet. En slik pause kan også gjøre godt for sinn. 

Sist oppdatert: