Dame brent av brennmanet.

Slik behandler du sår fra brennmanet

Det enkleste er ofte det beste.

Reza Sohrabi i Dr. Dropin
Reza Sohrabi

– I Norge er vi forskånet fra de «sterkeste» artene. Her er brennmaneter som oftest ufarlige. I verste fall er et ublidt møte smertefullt, men som regel går det fort over, forteller hudlege Reza Sohrabi i Dr. Dropin.

Små barn kan riktignok bli ordentlig brent. Det avgjørende er hvor stor del av hudoverflaten det er snakk om.

– Hvis et lite barn får store deler av huden brent, kan det i noen tilfeller være nødvendig å oppsøke lege. Men som regel kan vi berolige bekymrede foreldre med et enkelt råd, sier Sohrabi.

Reza Sohrabi i Dr. Dropin
Reza Sohrabi

Ikke skyll med ferskvann

Saltvann, er svaret legen gir.

– Skyll med masse saltvann. Ikke bruk ferskvann med en gang. Det vil utløse mer gift fra neslecellene, understreker han.

– Som regel er folk ved sjøen når de brenner seg, og da er saltvann heldigvis tilgjengelig. Men før du skyller, må du fjerne brenntrådene. Bruk hansker hvis du har. Etter at huden er skylt med saltvann, er det viktig å holde huden varm. Da kan du bruke vann fra springen med en temperatur på rundt 40 grader – eller så varmt du klarer uten at det gjør vondt. Giften inaktiveres nemlig av varme, opplyser hudlegen.

Det kan også være lurt å ha sterilt saltvann tilgjengelig, om du skulle være så uheldig å bli brent i øynene.

Advarer mot kjerringråd

Det er mange kjerringråd mot brennmaneter. For eksempel kan du gni inn huden med tannkrem, yoghurt, tomat eller sand. Rådet som kanskje er mest kjent, er å skylle den brente huden med urin. På spørsmål om det har noe for seg, er hudlegens kontante svar nei.

– Tvert imot, det kan virke mot sin hensikt, advarer Sohrabi. – Hvis du har gjort alt riktig, det vil si fjernet tentaklene med hansker, skylt med saltvann og deretter med varmt vann som inaktiverer giften, forsvinner smerten som regel etter omtrent en halv time, beroliger han.

Hudlegen legger til at du kan ta et smertestillende medikament, som for eksempel Paracet, hvis det gjør veldig vondt.

Manetår

Tone Falkenhaug i Havforskningsinstituttet. Foto: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet
Tone Falkenhaug. Foto: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet

Det virker som om det noen år er veldig mye mer maneter enn det pleier å være, og det stemmer. Maneten liker nemlig kaldt vann. Hvis sommeren er ekstra varm, blir det mindre maneter, forklarer forsker Tone Falkenhaug i en artikkel på Havforskningsinstituttets nettsider.

–  Manetene kan plutselig dukke opp langs badestrendene våre hvis fralandsvind fører til at kaldere vann kommer opp til overflaten, skriver Falkenhaug.

I 2010 var det så store mengder brennmaneter på Vestlandet at fergene ble innstilt. Manetene tettet kjølesystemet i motorene, opplyser havforskeren.

Tone Falkenhaug i Havforskningsinstituttet. Foto: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet
Tone Falkenhaug. Foto: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet

Fakta om brennmaneter

  • Verdens største polyppdyr
  • Størrelse: opptil to meter i diameter og 30 meter lange tråder
  • Det er to arter i våre farvann: Rød brennmanet er vanlig langs hele kysten. Blå brennmanet er mer sjelden, og finnes først og fremst på Sør- og Vestlandet.
  • Driver helst med strømmen, men kan svømme for å regulere dybde.
  • På brenntrådene er det nesleceller som kan lamme eller drepe dyreplankton og fiskelarver. Disse svir i kontakt med hud.

Kilde: Havforskningsinstituttet

Sist oppdatert: