Bobil. Sykkel. Båt. Norsk flagg.

Huskeliste når du leier bolig, bil eller bobil, båt eller sykkel

Blir det norgesferie i år? Da skal du kanskje ut på leiemarkedet. Her får du gode råd om regler, rettigheter og forsikring.

Det du ikke eier selv, kan du som regel leie. Det fins både privatpersoner og firmaer som tilbyr det du trenger, enten du vil leie feriebolig, utforske Norge i bil, bobil eller campingvogn – eller fra sykkelsetet. Kanskje inneholder ferieplanene bølgeskvulp og selvfisket middag?

Før du signerer leiekontrakten, er det viktig å gjøre hjemmeleksen. Det er lover og regler du må kjenne til før du for eksempel leier bobil eller båt. I tillegg er det smart å sette seg inn i hvilke forsikringer du trenger og hva de dekker.

Huskeliste når du leier feriebolig

Å «låne» noens hjem eller fritidsbolig kan være et fint alternativ til upersonlige hoteller. Billigere kan det også bli. Men hva skjer om du er uheldig og noe blir ødelagt? 

Ekspertenes tips til deg som skal leie – eller leie ut

Huskeliste når du leier bil

Mange drar på «road trip» i sitt nærmeste ferieland. Når du leier eller låner bil, er det en del ting du bør tenke på vedrørende eventuelle skader og hva slags forsikring du trenger. Og hvor god sjåfør er du – egentlig? Hvis du ikke pleier å kjøre bil i det daglige, kan det hende at tett sommertrafikk på smale veier blir et stressmoment.

Ekspertenes tips til deg som skal på bilferie uten egen bil

Huskeliste når du leier bobil

Hvis et «hjem på hjul» er det som gir den ultimate frihetsfølelsen, velger du ferie med bobil eller campingvogn. Salget av bobiler har økt voldsomt de siste ti årene – og spesielt nå under pandemien. I tillegg er det fullt trøkk i leiemarkedet.

Her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Har du førerkort klasse B, kan du kjøre bil med en totalvekt på 3 500 kilo. «Totalvekt» er vekten av alt du har med deg: bilen, deg selv og passasjerer, bagasjen – og en eventuell henger (vogn).

Ekspertenes tips til deg som skal leie bobil eller campingvogn

Huskeliste når du leier båt

Alt tyder på at mange vil prøve seg på sjøen i sommer – enten det er i nyinnkjøpt, leid eller lånt båt. Tar du de nødvendige forholdsreglene og får værgudene på lag, har du mange herlige dager i vente. 

Trenger du båtførerbevis for å være skipper på leid skute? Hvordan er trafikkreglene på sjøen? Og hva trenger du av forsikringer? 

Ekspertenes tips til deg som skal leie eller låne båt

Huskeliste når du leier sykkel

På sykkelsetet kommer du tettere på opplevelsene enn når du suser forbi i bil. Og du rekker over mer enn når du går til fots. Har du din egen sykkel, kan du transportere den på bil, tog, buss eller fly. Alternativt kan du leie sykkel. En rekke hoteller, turistkontorer og andre lokale aktører har utleie av vanlige og/eller elektriske sykler.

Hva bør du passe på når du leier? Hvilket utstyr trenger du – og vil forsikringsselskapet hjelpe deg hvis du må erstatte en eventuell skade?

Ekspertenes tips til deg som skal leie sykkel

Sist oppdatert: