Bilde av Kristiane "Snillegucci" Aateigen

Slik håndterer hun den nye hverdagen

-Det viktigste er å holde fast på rutiner og vaner, sier «Snillegucci».

Kristiane Aateigen (28), bedre kjent som influenceren «Snillegucci»
Kristiane Aateigen (28), bedre kjent som influenceren «Snillegucci»

Samfunnet er i ferd med å åpne opp igjen, men hverdagen preges fortsatt av mer tid hjemme, mindre sosial kontakt og for mange også usikkerhet knyttet til jobb, økonomi og fremtiden.

Kristiane Aateigen (28), bedre kjent som influenceren «Snillegucci», er vant til å jobbe hjemmefra og trives godt i eget selskap. Allikevel har det vært utfordrende å håndtere alle tankene under koronakrisen.

– Det går på hva som skjer med mine nære og kjære, økonomien både lokalt og globalt, hva isolasjon gjør med folks mentale helse, og alle de som nå må holde seg inne i voldelige hjem. Jeg hadde nok hatt det bedre om jeg klarte å bare fokusere på meg selv, ler hun.

Kristiane Aateigen (28), bedre kjent som influenceren «Snillegucci»
Kristiane Aateigen (28), bedre kjent som influenceren «Snillegucci»

De litt mer krevende tankene

Henrik Haaland Jahren
Henrik Haaland Jahren

Aateigen er langt ifra den eneste med vanskelige tanker i en krevende tid. Henrik Haaland Jahren, sjefspsykolog i netthelsetjenesten Braive, tror at vansker er tydelig for mange allerede nå og betoner videre at det for mange vil være først når den akutte uroen har lagt seg, at de kommer til å forstå hvordan situasjonen har påvirket dem.

– I begynnelsen konsentrerte alle seg om det viktigste; holde avstand og vaske hendene. Ofte klarer vi å holde hodet over vann så lenge vi befinner oss i en krise, men når den første fasen er over og systemet vårt endelig kan ta seg en pause, så kommer gjerne de litt mer krevende tankene til overflaten, sier Jahren.

Henrik Haaland Jahren
Henrik Haaland Jahren

Frykter flere med psykiske utfordringer

Psykologen frykter at mange har hatt det tøft i koronakrisen uten å søke hjelp.

– Det kan godt være at når den akutte krisen er over, så blir det tydeligere at det har gått inn på en mentalt. Det kan derfor komme en form for etterslep på psykiske utfordringer i mai og juni eller lenger frem, sier han, og fortsetter:

– Vi har derfor utviklet programmet «Mentalt sterk i en tid med Covid-19», for å lære bort teknikker som er effektive for å bryte ut av negative tankemønstre. Dette kan bidra til god forebygging og at du enklere kan opprettholde en god mental helse, i det som fremdeles er en utfordrende og usikker periode.

Mindfulness og meditasjon

Jahren forklarer at det handler om å bli oppmerksom på hvor man er i tankene sine, og klare å bryte ut av uhjelpsomme prosesser som grubling og bekymring.

– Dette er ferdigheter som kan trenes opp, men mental helse vil alltid være ferskvare. Derfor har programmet flere øvelser som meditasjon og mindfulness for å hjelpe deg å holde den mentale helsen i form, sier han.

Snillegucci: – Rutiner og vaner er viktigst

For Kristiane er det viktig å opprettholde en god døgnrytme, ha det ryddig rundt seg, et sunt kosthold og sette av faste tider til jobb – og fritid. Hun er også opptatt av tilstedeværelse.

– Jeg starter hver dag med å bruke et par minutter på å tenke over dagen som kommer, hva som skal skje og hvordan jeg håper at den blir. Det er en del av det å være tilstede i øyeblikket og leve bevisst, forteller hun.

Sjefspsykolog Jahren applauderer slike tiltak. Han sier rutiner er viktige for å sørge for at hverdagen blir så lik normalen som mulig, og for å kunne fokusere på det du trenger å gjøre til tross for krisen.

– Det er også viktig å finne måter å hente seg selv inn igjen på. Det kan for eksempel være at du aktivt setter av noen minutter og fokuserer på pusten din, eller jobber med andre teknikker for å trene evnen til å styre oppmerksomheten i stedet for å la den vandre fritt. Jo mer du trener på noe, jo bedre blir du på det. Det prinsippet gjelder både gode og dårlige vaner, sier han. Teknikkene i programmet vil være til nytte for å bryte tendensen vi har til å bli sittende fast i uhjelpsomme prosesser når vi er urolige.  

Det du ønsker er ikke nødvendigvis det du trenger

Aateigen passer også på å reflektere over dagen som har gått.

– For meg hjelper det å skrive ned et par ting fra dagen som jeg er takknemlig for. Det hjelper meg å tenke positivt, sier hun.

Men, det er også viktig å tillate seg selv å snuble ifølge influenceren.

– Det er lov å legge seg litt for sent, være ekstra distrahert en dag – eller hver dag; det er lov å være menneske. Hvis du henger deg opp i feil, spesielt de feilene som ikke berører noen andre enn deg selv, kaster du bort mye unødvendig tid og energi. Du må heller bare tenke «hva kan jeg lære av dette?», sier hun.

Snillegucci er dessuten opptatt av å lytte til riktig kroppsdel.

– Jeg liker å se på meg selv og hjernen min som to separate ting. Det jeg ønsker, er ikke nødvendigvis det samme som hjernen trenger. Der jeg kanskje bare vil binge Netflix-serier, spise smågodt og ligge på sofaen, vet jeg at hodet heller trenger utfordringer, frisk luft og rutiner. Da gjelder det å lytte litt til hodet, sier Kristiane «Snillegucci» Aateigen.

Sist oppdatert:

Mer om:

HelseUng